Spring naar de inhoud

Peter Vandenbempt: "Voetbal een spel en wielrennen een sport? Dat is al lang achterhaald"

Peter Vandenbempt: "Voetbal een spel en wielrennen een sport? Dat is al lang achterhaald"
 di 12 oktober 2021 12:32
Peter Vandenbempt
Peter Vandenbempt gisteravond in Het Journaal.

Peter Vandenbempt geeft Thibaut Courtois gelijk. Topvoetballers moeten te veel wedstrijden spelen. "Of je nu 100 euro of 100 miljoen verdient: een menselijk lichaam kent zijn beperking", stelt onze reporter.

Na de twee nederlagen in de Nations League spuwde Thibaut Courtois zijn gal over de overvolle voetbalkalender. "Wanneer krijgen we rust? Nooit. We zijn geen robots", sprak de nationale doelman.

 

Voetbalcommentator Peter Vandenbempt begrijpt Courtois: "Hij heeft een punt, ik geef hem overschot van gelijk."


"Als je met de medische begeleiders van topvoetballers praat, krijg je te horen dat de kwantiteit aan inspanningen niet meer gezond is."


Courtois heeft dit seizoen 60 matchen gespeeld. Is dat van het goede te veel?


"Dat is kort door de bocht", antwoordt Vandenbempt. "Het voetbal is niet meer de sport van 20 of zelfs 10 jaar geleden. Het cliché "voetbal is een spel en wielrennen een sport" vind ik al lang achterhaald."


"Voetbal is veel intenser geworden. Studies tonen aan dat het aantal afgelegde kilometers voor een speler én de kilometers in sprintmodus met 40 procent zijn toegenomen de voorbije jaren."


"Zulke inspanningen vragen meer recuperatie, maar die is er alsmaar minder. Zeker voor de topspelers die steevast doorstoten tot diep in de eindrondes van toernooien of kampioenschappen."

Peter Vandenbempt
Thibaut Courtois zit aan 60 matchen dit jaar: 51 voor Real, 9 voor België.

Voetbal is veel intenser geworden. Het aantal afgelegde kilometers voor een speler én de kilometers in sprintmodus met 40 procent zijn toegenomen de voorbije jaren.

Peter Vandenbempt

"Schuld van de bonden én van de clubs"

"En er komen steeds nieuwe toernooien - zoals de Nations League - of ze breiden competities uit", gaat Peter Vandenbempt voort. "In de Champions League bijvoorbeeld zullen de deelnemers 10 poulematchen in plaats van 6 spelen."


Met dank aan de Europese voetbalbond UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA. "Die twee vechten momenteel een tweestrijd uit", legt onze commentator uit. "Zij willen allebei de kalender beheersen."


"De FIFA ziet dat de UEFA veel geld genereert met het EK, de Nations League en de Champions League. Zij willen ook een deel van de koek en komen daarom met een tweejaarlijks WK op de proppen."

 

"En niemand kijkt naar de spelers. Zij zullen tot half juli aan de slag moeten. Dat is de waanzin voorbij", is de voetbalreporter scherp.


"De schuld ligt niet alleen bij de federaties, ook Europese clubs organiseren graag zogenaamde moneygames", merkt Vandenbempt op. "Denk maar aan hun lucratieve trips naar Azië of Zuid-Amerika."

Paul Pogba
De FIFA wil graag om de 2 jaar een strijd om de Wereldbeker.

"Astronomische bedragen, maar menselijk lichaam kent zijn beperking"

Dat topvoetballers hun boterham goed verdienen, weet Peter Vandenbempt ook.

 

"Daarom is deze discussie zo delicaat", vindt hij. "Zij verdienen astronomische bedragen. Omdat het internationale voetbal een business is. En in de zakenwereld wil je altijd vooruit."


"Maar goed, of je nu 100 euro of 100 miljoen verdient: een menselijk lichaam kent zijn beperking."

bekijk ook: