Ga naar de inhoud

meest recent

6.200 dopingstalen afgenomen op de Spelen in Tokio, 6 positieve gevallen

 di 14 september 2021 14:32

Tijdens de Olympische Spelen van vorige maand in Tokio zijn zo'n 6.200 dopingstalen verzameld. Daarvan leverden 6 een positief resultaat op. Het International Testing Agency (ITA), dat de controles uitvoerde, maakte de cijfers bekend op zijn website.

Meer dan een derde van de atleten, goed voor 4.255 sporters, moesten in het kader van de Spelen minstens een dopingcontrole afleggen. 

 

Het grootste aantal urine- en of bloedtesten gebeurde bij de delegaties van Rusland, China, de VS, Groot-Brittannië en Australië. De meest gecontroleerde sporten waren atletiek, zwemmen, wielrennen, roeien en gewichtheffen. 

 

Zowat twee derde van de testen gebeurde tijdens de competitie, een derde buiten competitie (vanaf de opening van het olympisch dorp tot de slotceremonie). 

 

Sommige atleten werden buiten Japan getest omdat ze vanwege de coronamaatregelen maar kort in het olympisch dorp konden verblijven. Voor het eerst werd ook gecontroleerd op genetische doping.

 

Al deze controles kwamen bovenop de zowat 25.000 dopingtesten die in aanloop naar de Spelen werden georganiseerd. 

 

De betrapte atleten zijn allen voorlopig geschorst en hun dossier is overgemaakt aan de antidopingdivisie van het Internationaal Sporttribunaal TAS of aan hun sportfederatie. 

 

Alle stalen zullen nu bewaard worden om later eventueel opnieuw te worden geanalyseerd met nieuwe technieken.