Ga naar de inhoud

Zedenzaak teistert IJsland, coach Vidarsson: "Ik blijf alleen over en moet bijna zelf het veld op"

 di 14 september 2021 07:23
" "
Arnar Vidarsson is bondscoach van IJsland én een geregelde gast in Extra Time.

Het IJslandse voetbal gaat door een diepe crisis. Nadat een vrouw naar buiten gekomen was met een verhaal over seksueel geweld door een speler van de nationale ploeg is de buil beginnen te etteren. Arnar Vidarsson is bondscoach in IJsland. "Het waren de moeilijkste 2 weken uit mijn carrière", vertelde hij in Extra Time.

IJsland verloor in zijn WK-kwalificatiepoule onder andere van Duitsland, maar dat was maar bijzaak in het oog van de storm. "Het zijn de moeilijkste weken geweest uit mijn carrière", klonk het bij onze analist. "Ik ben moe."

 

De hele IJslandse top heeft ontslag genomen. Vidarsson is nog de enige man op de brug? "Ja. Ik moet bijna nog gaan voetballen ook, want ik heb ook bijna geen spelers meer. Toen ik overnam in december had ik een droomploeg op mijn blad staan, daar zijn nog 2 spelers van over."

 

"3 spelers zijn geblesseerd, maar de rest is er niet bij door de zaak. Ze zijn niet allemaal beschuldigd, maar de oudere spelers hebben er ook gewoon geen zin meer in. De kans bestaat dat ze stoppen. Als je 80 interlands met bepaalde ploegmaats speelt en ik mag die personen nu niet meer in de ploeg zetten, dan zeggen de vrienden ook dat ze weg zijn."

 

Onder anderen Gylfi Sigurdsson van Everton ontbreekt. Hij is wel betrokken bij de zedenzaak. "Over de zaak kan ik niets zeggen, maar als coach mis ik wel mijn Kevin De Bruyne en Eden Hazard van IJsland."

Van de droomploeg die ik op mijn blad had staan, blijven er nog 2 spelers over

"Ik heb begrip voor de kritiek, maar ik heb ook geen antwoorden"

"De voorzitter is weg, de raad van bestuur is weg, ... Ik overleg met de technische directeur. En dat ben ik dus zelf."

 

"Dit is een storm geweest en ik zat er middenin. Ik moest plots antwoorden geven aan de pers, maar ik kon geen antwoorden geven. En tegelijk moet je wedstrijden voorbereiden. Ik moet nu spelers van 18 tot 20 jaar opstellen en die ook beschermen. Wij werden bijvoorbeeld op de dag van de match toegeroepen: "Verkrachters". Maar deze spelers en mijn staf hebben er niets mee te maken."

 

"De helden van een paar jaar geleden zijn plots verschrikkelijke mensen. Zonder onderscheid. Ik kreeg ook kritiek. Ik was niet streng genoeg, dus er was ook een betoging tegen de bondscoach voor de match tegen Duitsland. Ik heb begrip voor de mensen die hun stem willen laten horen, maar ik heb geen antwoorden."

Lees ook: