Ga naar de inhoud

IJslands international Sigthorsson geschorst na aanklacht seksueel geweld

Sigthorsson maakte in het verleden nog het mooie weer bij AZ en Ajax.

De IJslandse international Kolbeinn Sigthórsson is door zijn Zweedse club IFK Göteborg geschorst nadat hij eerder deze week beschuldigd werd van seksueel geweld. De club wil nu eerst een intern onderzoek doorvoeren, deelde het vrijdag mee.

Het IJslandse voetbal staat in rep en roer nadat een 25-jarige vrouw onlangs getuigde over seksueel geweld. Die getuigenis deed de vrouw, Thórhildur Gyda Arnarsdóttir, vorige week vrijdag aan de openbare omroep RUV.

 

Ze vertelde dat ze een klacht had ingediend nadat ze in september 2017 seksueel was misbruikt en lastiggevallen door een speler van het nationale team van IJsland in een nachtclub in Reykjavik.

 

Zij bevestigde dat de speler de feiten had bekend, zijn verontschuldigingen had aangeboden en haar een geldbedrag als schadevergoeding had betaald.   

 

De IJslandse media kwamen vervolgens met de naam van aanvaller Kolbeinn Sigthorsson op de proppen, die momenteel in Zweden voor IFK Göteborg speelt. De spits maakte enkele jaren geleden nog furore in de Eredivisie bij AZ en Ajax, maar kon nadien niet verder doorbreken.

 

De IJslandse voetbalbond kreeg kritiek omdat ze een afwachtende houding aannam ten aanzien van de ernst van het incident en verklaarde niet op de hoogte te zijn, hoewel mails en getuigenissen het tegendeel bewijzen. 

Intussen heeft de voltallige top van de voetbalbond ontslag genomen. Arnar Vidarsson, voetbalanalist bij Extra Time, is er sinds eind vorig jaar aan de slag als bondscoach.