Ga naar de inhoud

Marokkaanse voetbalploeg zit vast in Guinee door poging tot staatsgreep

 zo 5 september 2021 21:25
De toestand in Guinee is niet stabiel.

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guinee en Marokko, die gepland was voor maandag in Conakry, is uitgesteld na de poging tot staatsgreep in Guinee. De Marokkaanse ploeg (met Selih Amallah) zit nog vast in Guinee.

"De huidige politieke en veiligheidssituatie in Guinee is erg onstabiel en wordt door de FIFA en de CAF nauwlettend in de gaten gehouden", laat de FIFA weten in een verklaring. 

 

"Om de veiligheid van de spelers en de officials te waarborgen, hebben de CAF en de FIFA beslist om de wedstrijd die gepland stond voor 6 september in Conakry, uit te stellen. Meer informatie volgt de komende dagen."   

 

Zondag beweerden Guineese special-forces dat ze staatshoofd Alpha Conde hadden gevangengenomen en de instellingen van het land hadden ontbonden. 

 

"Het Marokkaanse elftal is veilig en bevindt zich momenteel in een hotel een eindje van het spanningsgebied," vertelde Mohamed Makrouf, een ambtenaar van de Marokkaanse voetbalbond. "Marokkaanse officials werken eraan om het team vandaag te evacueren. Een vliegtuig is al op de luchthaven voor de operatie."   

 

Bondscoach van Marokko, Vahid Halilhodzic, vertelde aan L'Equipe dat de ploeg "de hele dag geweerschoten naast de deur hoorde" en "wachtte op toestemming om naar de luchthaven te vertrekken". 

 

"Er wordt al geschoten sinds 10 uur vanochtend. Het presidentieel paleis is niet zo ver van ons vandaan, volgens mij zijn er niet veel mensen op straat. Ik zag soldaten door de straat rennen," zei Halilhodzic.

Bij de selectie van Marokko zitten onder meer Selim Amallah van Standard en de in België geboren Ryan Mmaee. Ook onder meer Achraf Hakimi (PSG), Adel Taarabt (Benfica) en Sofyan Amrabat (Fiorentina en ex-Club Brugge) behoren tot de Marokkaanse kern.