VIDEO: De masterclass van Pogacar: schifting doorvoeren, counteren en majestueus afronden

Pogacar laat Vingegaard en Carapaz voor de tweede dag op rij achter zich.

De renners kunnen de bergen in deze Tour definitief achter zich laten, maar met de Tourmalet en de slotklim naar Luz Ardiden werd het wel een pittig afscheid van de Pyreneeën. Pogacar demonstreerde nog maar eens zijn overmacht en zette de puntjes op de i op de slotklim. Bekijk hier de belangrijkste momenten van de laatste bergrit.

1. Cavendish troeft Matthews af in strijd voor groen

Net als in de vorige rit naar de Col du Portet krijgen we ook in deze Pyreneeënrit een lange aanloop. Matej Mohoric, Sean Bennett en Christopher Juul-Jensen knallen meteen weg en krijgen later het gezelschap van Pierre-Luc Périchon en Julian Alaphilippe.

De wereldkampioen komt als eerste door aan de tussenspurt in Pouzac. In het peloton doet Deceuninck-Quick Step een zaakje voor het groen. Mark Cavendish is de snelste en ook ploegmaat Michael Morkov gaat concurrent Michael Matthews nog vooraf.

2. Frankrijk boven op de Tourmalet, Uran kraakt

De beklimming van de Tourmalet zorgt voor een flinke hertekening. Alaphilippe en Mohoric, de overblijvers van de vroege vlucht, krijgen het gezelschap van een Frans getint groepje achtervolgers met Madouas, Gaudu, Latour, Elissonde, Fraile, Izagirre en Guerreiro.

Maar op de steile flanken van de meest beklommen Tour-col ramt Gaudu de kopgroep al snel uit elkaar. Enkel zijn landgenoot Latour kan hij niet overboord gooien. Die komt uiteindelijk zelfs met Gaudu in zijn wiel als eerste op de top en pakt de 5.000 euro mee.

Kort daarachter bikkelen Woods en bergkoning Poels voor de bollen, de Nederlander komt als winnaar uit de strijd. In de groep van de favorieten eist het tempo van Ineos Grenadiers één groot slachtoffer: Rigoberto Uran, nummer 4 in de stand, moet al vroeg lossen.

3. Ineos Grenadiers brengt alles weer samen

Gaudu muist er in de afdaling nog alleen vanonder, maar zijn aanval is ten dode opgeschreven. Eenmaal de slotklim naar Luz Ardiden opdoemt, duwt Ineos Grenadiers het gaspedaal in bij de favorieten. Achtervolgers Poels, Latour, Fraile, Woods en Guerreiro worden al snel opgepeuzeld en ook Gaudu heeft uiteindelijk geen verhaal tegen de Britse sneltrein.

4. Pogacar scheidt het kaf van het koren

Met nog 5 kilometer te klimmen verdwijnt Ineos Grenadiers van het voorplan. Pogacar plaatst Majka op kop, het sein voor Wout van Aert om de groep der favorieten te laten rijden. Twee kilometer later ontbindt Pogacar zélf zijn duivels. Enkel Carapaz, Vingegaard, Kuss en Mas kunnen de Sloveen volgen.

5. Pogacar pakt alles: ritwinst, geel, wit én bollen

Bij het ingaan van de slotkilometer haakt Kuss af en waagt Mas zijn kans. Pogacar is niet onder de indruk en roept de Spanjaard tot de orde. Meteen daarna trekt hij zelf nog eens door en voor de tweede dag op rij pakt hij de winst. Naast geel en wit verovert hij zo ook de bollen. Vingegaard en Carapaz moeten weer vrede nemen met de tweede en derde plaats.

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián208,9 km
3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne187,4 km
4wegwedstrijdDax - Nogaro181,8 km
5wegwedstrijdPau - Laruns162,7 km
6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque144,9 km
7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux169,9 km
8wegwedstrijdLibourne - Limoges200,7 km
9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme182,4 km
10wegwedstrijdVulcania - Issoire167,2 km
11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins179,8 km
12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais168,8 km
13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier137,8 km
14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine151,8 km
15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains179 km
16individuele tijdritPassy - Combloux22,4 km
17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel165,7 km
18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse184,9 km
19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny172,8 km
20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133,5 km
21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115,1 km