Engelsen verbijten tranen: "Deze pijn zullen we onze hele carrière voelen"

 ma 12 juli 2021 00:59
Gareth Southgate droop teleurgesteld af na de finale.

Football's not coming home (yet). Geen eerste grote prijs voor Engeland sinds 1966. In een bloedstollende penaltyreeks gingen de Three Lions voor eigen publiek onderuit op Wembley. "We wonnen als team en we verliezen als team", treurde trainer Gareth Southgate.

De Engelse bondscoach Gareth Southgate baalde nadat de Engelse droom na strafschoppen uiteengespat was. "We zijn ongelooflijk teleurgesteld", vertelde Southgate, die 25 jaar geleden tegen Duitsland in de halve finale van het EK ook een beslissende penalty miste.

 

"Mijn spelers gaven alles wat ze hadden. Het is erg lang geleden dat we nog zover zijn geraakt op een toernooi. Ze gaven het land enkele ongelooflijke avonden en mogen trots zijn. Maar op dit moment doet het gewoon heel veel pijn."

 

De bondscoach nam zelf de verantwoordelijkheid op voor de penaltymissers. "Ik besliste wie de penalty's nam. Niemand blijft nu alleen achter, ook Saka niet. Wij moeten hem steunen. Maar ik ben er zeker van dat hij heel veel liefde zal krijgen van buitenaf."

 

"We wonnen als een team en we verliezen als een team. Als het op penalty's aankomt, is het allemaal mijn schuld. Ik besliste op basis van wat ik zag op training."

 

Southgate zag ook waar het voor de penalty's niet helemaal goed zat: "Bij momenten hielden we de bal niet goed genoeg bij. Daardoor kwam er meer druk. Dat moet beter in de toekomst."

 

Echt zoeken naar een tweede goal met al het aanvallende talent op de bank deed de coach niet: "Al die aanvallend ingestelde spelers kan je pas laat brengen. Dat was een gok, maar als je vroeger gokten, verloren we de match misschien al in de verlengingen."

 

Zijn slotsom is evenwel historische trots: "Mijn spelers hebben verschillende keren geschiedenis geschreven in dit toernooi. Ze speelden zo goed in de eerste helft van een finale met zo'n hoge verwachtingen."

 

"Ze hebben meer gedaan dan eender welk team in de voorbije 50 en nog wat jaar. Ze moeten trots zijn op wat ze gedaan hebben."

Een strafschoppenserie verliezen is het slechtste gevoel ter wereld.

Harry Kane

Ook topschutter Harry Kane baalde. Zijn eerste schot tussen de palen was zijn omgezette penalty, de eerste van de Engelse reeks. "Ik had niet meer kunnen geven", sakkerde de spits bij de BBC.

 

"Het hele team had niet meer kunnen geven. Een strafschoppenserie verliezen is het slechtste gevoel van de wereld. Deze pijn zullen we de rest van onze carrières blijven voelen, maar dat is voetbal. We zullen hiervan leren en groeien. Het zal ons alleen maar meer motivatie geven voor het WK van volgend jaar. "

 

"Het was niet onze avond, maar we speelden een fantastisch toernooi. We moeten ook heel trots zijn op wat we bereikt hebben. We hebben ons als groep verbeterd sinds Rusland en daar gaan we nu mee door."

 

"Italië is een grote ploeg. We begonnen perfect, daarna zakten we misschien iets te veel terug. Om eerlijk te zijn: wij hadden min of meer de controle, maar ze maakten gelijk op een stilstaande fase." 


Engeland wilde een periode van 55 jaar zonder prijs afsluiten, maar slaagde daar dus niet in. In 1966 veroverden de Engelsen in eigen land de wereldtitel, die tot op heden zeer gecontesteerd is vanwege onder meer een spookdoelpunt van Geoff Hurst in de verlengingen van de finale tegen West-Duitsland. Sindsdien konden ze zich nooit meer plaatsen voor een finale.

Lees ook: