Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 2

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Engeland
3
1
1
0
0
1
0
2
Slovenië
1
1
0
0
1
1
1
2
Denemarken
1
1
0
0
1
1
1
4
Servië
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Engeland
0
0
0
0
0
0
0
2
Slovenië
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
4
Servië
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Engeland
0
0
0
0
0
0
0
2
Slovenië
0
0
0
0
0
0
0
2
Denemarken
0
0
0
0
0
0
0
4
Servië
0
0
0
0
0
0
0

It's coming home! Van waar komt de leuze die ons allemaal horendol maakt?

 za 10 juli 2021 10:28
De vraag die iedereen zich stelt: Is it coming home?

Nog een nachtje slapen tot de EK-finale, maar in Engeland twijfelen ze er geen moment aan: it's coming home! Een leuze die op elk groot toernooi veel Engelse fans een schorre stem bezorgt. Maar waar komt deze kreet eigenlijk vandaan?

We spoelen even terug naar het jaar 1996. Het EK in Engeland staat voor de deur en over het Kanaal hebben ze een meeslepend lied nodig om de Engelse fans warm te maken voor het komende toernooi.

 

De komieken David Baddiel en Frank Skinner, die de populaire humoristische voetbalshow Fantasy Football League presenteren, slaan de handen in elkaar met The Lightning Seeds, een van de bands die profiteerden van de enorme populariteit van de Britpop (met vooral  Oasis en Blur) in die periode.

 

Het eindresultaat mag er wezen en krijgt de titel 'Three Lions (Football's Coming Home)', verwijzend naar de bijnaam van de nationale ploeg. Hoewel het eigenlijk niet de bedoeling is, zorgt het enorme succes ervoor dat het nummer uiteindelijk tot het officiële EK-lied van de Engelsen wordt gebombardeerd.

 

Sinds de release stonden de artiesten met hun creatie dan ook al meerdere keren op nummer 1 in de hitlijsten, vaak omdat Skinner en Baddiel voor bijna elk volgend toernooi een nieuwe versie uitbrachten en zo telkens langs de kassa passeerden.

Keert voetbal morgen eindelijk terug naar de heimat?

Maar wat betekent 'it's coming home' nu eigenlijk? Wel, daarvoor spoelen we even terug naar de oorsprong van het voetbal. De Engelsen zien hun land namelijk als de geboorteplaats van het spelletje. 

 

Toch staat er tot op de dag van vandaag nog altijd maar 1 grote trofee op het palmares van de Three Lions, de wereldbeker van 1966 in eigen land. Een droogte van 55 jaar die voor de natie als een eeuwigheid aanvoelt.

 

Ondanks de stoffige prijzenkast waren de Engelsen er wel al enkere keren dichtbij. Zo zorgde een penaltymisser van Gareth Southgate ervoor dat Engeland er in '96 na strafschoppen uitging in de halve finale tegen Duitsland. Een teleurstelling die de huidige bondscoach nog steeds met zich meedraagt. 

 

Morgen kan het voetbal dus eindelijk opnieuw naar huis komen. Maar dan moeten de Engelsen op het eigen Wembley wel nog weten af te rekenen met Italië. Bezorgt uitgerekend Southgate de Engelsen opnieuw een prijs? 

Beluister het volledig lied hier: