Ga naar de inhoud

OFFICIEEL: 12 Europese topclubs lanceren "Super League", startkapitaal van 3,5 miljard euro

 ma 19 april 2021 07:53
" "
Inter (Lukaku) en Juventus (Ronaldo) zijn 2 van de stichtende leden van de concurrent van de Champions League.

Ondanks de dreigementen van de Europese en internationale voetbalbond hebben 12 absolute Europese topclubs hun plannen om een Super League op te richten afgelopen nacht officieel bevestigd. De nieuwe Europese competitie vanaf 2024 is een concurrent van de Champions League. Het statement is een oorlogsverklaring aan de UEFA, die uitgerekend vandaag zijn hervormingsplannen voor de Champions League wil bekendmaken.

"Twaalf Europese topclubs hebben een akkoord bereikt omtrent de oprichting van een nieuwe competitie", klinkt het in een persbericht. "De stichtende clubs zijn AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur." Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken. 

 

Voor de start van het eerste seizoen, dat "zo snel mogelijk" van start moet gaan, zouden nog 3 clubs aansluiten. In totaal wordt er gemikt op 20 clubs. De 15 stichtende clubs zijn jaarlijks verzekerd van deelname aan de Super League, waardoor het een gesloten competitie wordt.

 

Voor de 5 resterende plaatsen worden er voorrondes gehouden. De competitie zou telkens in augustus starten, met 2 reeksen van 10 ploegen. Daarin speelt elke ploeg 2 keer tegen elkaar. De top 3 van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, voor de overige 2 plaatsen bij de laatste 8 spelen de nummers 4 en 5 van de groepen barragewedstrijden. De finale zou telkens in mei gespeeld worden.

 

"Het gaat hierbij om midweekwedstrijden waardoor alle deelnemende clubs in hun nationale competities aan de slag kunnen blijven. Eens de competitie bij de mannen van start is gegaan, zal er gewerkt worden aan de oprichting van een vrouwencompetitie."

" "
Milan en Manchester United.

"Strategische visie en duurzame commerciële aanpak"

De reden voor de oprichting moet niet al te ver gezocht worden: het financiële aspect is doorslaggevend. "De oprichting komt er op een moment dat de globale pandemie de instabiliteit van het Europese voetbalmodel heeft blootgelegd. Een strategische visie en duurzame commerciële aanpak zijn nodig om het Europese voetbal in waarde te laten stijgen."

De afscheuring van de Champions League wil meer inkomsten genereren en minder geld naar UEFA zien gaan. 

 

"De voorbije maanden werd er uitgebreid gepraat over de toekomst van de Europese competities. De stichtende clubs van de Super League zijn van mening dat de voorgestelde oplossingen de problemen niet voldoende zullen aanpakken, met name meer wedstrijden op topniveau en bijkomende financiële middelen."

 

"De Super League zal voor meer economische groei en ondersteuning voor het Europese voetbal zorgen dankzij langdurige solidariteitsbijdragen aan de nationale competities. Deze bijdragen zullen gevoelig hoger liggen dan de opbrengsten uit de huidige Europese competities."

 

"In een eerste fase gaat het om een bedrag van 10 miljard euro. Daarnaast zal de competitie gebouwd worden op een duurzaam financieel model, met beperkingen wat betreft clubuitgaven. In ruil voor hun toetreding ontvangen de clubs meteen 3,5 miljard euro om hun infrastructuur uit te bouwen en de gevolgen van de pandemie op te vangen."

 

De Amerikaanse bank JP Morgan zou jaarlijks maar liefst 4 miljard euro willen stoppen in de nieuwe competitie.

 

Real-voorzitter Florentino Perez is de eerste voorzitter van de Super League. "We zullen het voetbal op elk niveau helpen en onze sport terugbrengen naar de plaats waar zij recht op heeft", aldus Perez. "Voetbal is de enige globale sport ter wereld met meer dan 4 miljard fans en het is de verantwoordelijkheid van de topclubs om een antwoord te vinden op hun verlangens."

Real-voorzitter Florentino Perez.

UEFA dreigt met uitsluitingen, net als nationale bonden

De bekendmaking is een rechtstreekse oorlogsverklaring aan de Europese bond UEFA, die maandag zijn plannen voor een hervorming van de Champions League met 36 ploegen wil bekendmaken. De UEFA noemt het "een cynisch project uit eigenbelang" en dreigt met uitsluitingen van de betrokken clubs. 

 

Eventueel zouden ook spelers van de clubs niet meer voor de nationale teams mogen uitkomen. Ook de wereldbond FIFA keurt "een gesloten en dissidente Europese liga" af en roept op tot solidariteit en een constructieve dialoog. 

 

Ook de Engelse, Spaanse en Italiaanse voetbalbond hebben de Super League al veroordeeld en zouden de clubs ook nationaal willen bannen.

 

De stichtende clubs dringen echter aan op gesprekken met UEFA en FIFA, "om als partners samen te werken".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: