Ga naar de inhoud

Henri Vandenabeele in Jonge Wolven: "Ik ben totaal geen winnaarstype"

 wo 7 april 2021 11:37

Christophe Vandegoor bracht voor zijn podcast Jonge Wolven deze keer een bezoekje aan Henri Vandenabeele, het jonge klimtalent van DSM. Ze hadden het onder meer over zijn overstap van de beloften van Lotto-Soudal en over zijn ontbolstering als klimmer (of knecht?).

"Bij Lotto blijven was een groter risico"

De jonge Belgische klimmers vallen tegenwoordig als rijpe appelen uit de bomen. Een beetje in de schaduw van jongens als Remco Evenepoel, Ilan Van Wilder en Cian Uijtdebroeks timmert ook Henri Vandenabeele aan de weg naar de top.

 

Vandenabeele is een product van de opleidingsploeg van Lotto-Soudal, waarvoor hij vorig jaar 2e werd in de Baby Giro én in de hoogaangeschreven Ronde van de Isard. Toch koos de 20-jarige Oost-Vlaming ervoor om de overstap te maken naar DSM, waar hij eerst nog een jaar bij de belofteploeg rijdt.

 

"Lotto had ook een plan met mij, maar in mijn ogen was dat een groter risico, omdat ze minder ervaring hebben met klimmerstypes. Je zou misschien al meteen in een grote ronde gedropt worden, terwijl ze bij DSM sowieso vasthouden aan hun plan. Ze leggen hier ook 0 druk op de jonge mannen, maar hameren vooral op de basis van de koers."

 

"Ik heb alles zeer goed afgewogen en heb aan verschillende mensen raad gevraagd. Ook Tiesj (Benoot) zei dat het hier dik in orde is en hij kan die vergelijking toch maken."

Vandenabeele
Henri Vandenabeele aan het werk in de Coppi e Bartali.

"Junioren die meteen profs worden, ik vind dat er wat over"

In tegenstelling tot heel wat van zijn leeftijdsgenoten koos de 20-jarige Vandenabeele ervoor om nog niet meteen over te stappen naar de profs.

 

"Ik vind dat het soms te rap gaat. Junioren die meteen naar de profs overstappen, vind ik er wat over. Er is niets mis mee om nog een jaartje bij de beloften te rijden, zeker na dat coronajaar."

 

"Ik wil vooral nog koersen winnen, omdat dat de overstap naar de profs makkelijker zou maken. Ik zou dit jaar voor de zege kunnen meedoen in de Ronde van de Toekomst, dan ga je toch met een beter gevoel over naar de profs."

 

"Ik ben wel totaal geen winnaarstype en dat zal ik ook nooit worden. Ik zal mijn dagen er moeten uitkiezen. Ik zou toch graag een renner zijn die af en toe een koers wint. En als dat niet lukt, word ik maar een goeie knecht."

 

Vandenabeele mist vooral een goeie tijdrit om mee te spelen in het rondewerk. "Dat is inderdaad mijn zwakke punt, al heb ik daar ook nog niet genoeg aan gewerkt. Ik weet dus niet of ik wel voor het rondewerk gemaakt ben. Het is ook niet simpel als je moet optornen tegen jongens als Pogacar en Bernal."

Ik zou dit jaar kunnen meedoen voor de zege in de Ronde van de Toekomst. Dan stap je met een beter gevoel over naar de profs.

Henri Vandenabeele

Studie sportmanagement: "Misschien na mijn carrière iets in de organisatie van de koers"

Zoals veel renners van zijn leeftijd combineert Vandenabeele de sport met een studie, in zijn geval sport- en cultuurmanagement. "Ik doe het vooral om iets anders aan mijn hoofd te hebben."

 

"Ik heb een passie voor de koers en met die studie kan ik na mijn carrière iets breder gaan dan enkel ploegleider worden. Ik kan bijvoorbeeld ook iets doen in de organisatie. Maar dat is allemaal nog ver weg, daar ben ik nu nog niet mee bezig."

Beluister de andere podcasts van Sporza Koers: