Ga naar de inhoud

Jens Debusschere stoomt zich klaar voor Tour: “Coquard is kanshebber voor groen”

 vr 3 juli 2020 19:36
B&B Hotels-Vital Concept rijdt voor het eerst de Tour de France.
B&B Hotels-Vital Concept rijdt voor het eerst de Tour de France.

Als alles volgens plan verloopt, combineert Jens Debusschere dit seizoen de Tour met de klassiekers. “Ik merk dat er al wat stress is richting die eerste koersen toe. Want niemand weet waar hij staat”, zegt de Belg van B&B Hotels-Vital Concept.

“Coquard is met zijn 58 kg in het voordeel”

Jens Debusschere heropent zijn seizoen op 1 augustus, in de Route d’Occitanie (de vroegere Route du Sud). Daarna rijdt hij de Tour de Wallonie als opstapje richting de Tour de France.

 

“Ik zal in die koersen aan de zijde rijden van Bryan Coquard. We maken allebei deel uit van de tienkoppige voorselectie voor de Tour. Als ik gezond en wel blijf, zal ik er normaal wel bij zijn in Frankrijk”, weet Debusschere.

 

In die Tour wordt Bryan Coquard een vooruitgeschoven pion. “Hij klimt momenteel heel goed, maar hij is nog altijd een sprinter. In de (bergachtige) Tour is hij met zijn 58 kilogram in het voordeel tegenover andere sprinters die meestrijden voor de groene trui.”

 

“Ik ben wel benieuwd hoe het zal zijn om in september de Tour te rijden. September is altijd al een beetje “mijn” maand geweest. Dat was al zo van bij de jeugd.”

 

“In de Tour zijn er maar 2 mogelijkheden. Ofwel rijd je jezelf kapot in de laatste week, zoals dat vorig jaar het geval was bij mij. Ofwel word je beter in de slotweek. Als je jezelf kapot rijdt, heb je maar enkele dagen om te rusten, want de klassiekers volgen dan al snel.”

“Coronabreak heeft renners met blessures deugd gedaan”

Hoe heeft Debusschere de voorbije maanden beleefd? “Buiten fietsen in mooi weer, je gedachten verzetten, thuis komen en lunchen."

 

"Mijn leven zag er tijdens de coronacrisis eigenlijk niet veel anders uit dan normaal. Enkel koersen zat er niet in.”

 

“Veel renners zijn extra goed uitgerust. Voor velen was het jaren geleden dat ze zo’n trainingsperiode hadden zonder al te veel stress.” 

 

“De extra rust heeft ook renners met blessures deugd gedaan. Mijn Melkerie-kameraad Bert Van Lerberghe had in Le Samyn (3 maart) zijn sleutelbeen gebroken. Dan schuilt het gevaar dat je te snel herbegint, maar nu kon dat niet.”

 

“Ook trainingsmakker Yves Lampaert had me in de week voor de lockdown een paar keer gezegd dat hij last had van zijn heup. Dat was door een val in Kuurne- Brussel-Kuurne.”

 

“Als Yves de hele klassieke campagne met heuppijn had afgewerkt, kon dat gevolgen gehad hebben voor de rest van het seizoen. Maar door de coronabreak hij is nu volledig verlost van dat euvel.”

Jens Debusschere is de voormalige Belgische kampioen.
Jens Debusschere is de voormalige Belgische kampioen.