Ga naar de inhoud

Nummer 404 van de wereld: "Financieel duwtje in de rug is welkom"

 ma 27 april 2020 19:39
Michaël Geerts is door een blessure weggezakt naar plek 404 op de wereld.

Terwijl de tennistoppers nog kunnen teren op het prijzengeld van de Australian Open, is het voor de mindere tennisgoden vechten om te overleven. Michaël Geerts, nummer 404 van de wereld, kan erover meespreken. "Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het wordt en hoe meer spelers zullen afhaken door financiële problemen."

De lager gerangschikte tennisspelers blijven niet in de kou staan. De Madrid Open Virtual Pro, een virtueel zoethoudertje voor tennissers en tennisliefhebbers, brengt geld in het laatje voor tennissers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen. Novak Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal willen zelfs een stap verder gaan met een noodfonds.

 

"Het zijn mooie initiatieven die meer dan welkom zijn", zegt Michaël Geerts. "Ik was de laatste maanden geblesseerd, waardoor ik veel kosten, maar geen inkomsten had. Ik hoop dus wel geld op de rekening te krijgen van de ATP. Of ik hoop dat het initiatief van Djokovic erdoor komt."

 

"Hoe hard we dit nodig hebben? Vorig jaar heb ik 70 wedstrijden gespeeld en behaalde ik mijn hoogste ranking (ATP 340) ooit. Dat was mijn beste jaar tot nu toe, maar financieel valt dat tegen. Het was net voldoende om break-even te draaien. Af en toe kon ik eens iets opzij zetten. Nu is het dus vechten om te overleven."

Vorig jaar was mijn beste jaar tot nu toe, maar financieel valt dat tegen.

Michaël Geerts

"Spelers tussen top 500 en 700 mogen gesteund worden"

Vooral de onwetendheid knaagt bij Geerts. "Het tenniscircuit zou zogezegd op 13 juli herstarten, maar daar vrees ik voor. Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het wordt en hoe meer spelers zullen afhaken door financiële problemen. Een financieel duwtje in de rug is dus welkom."

 

"Er moet ook meer prijzengeld naar de kleinere toernooien. Daar zijn ze de laatste jaren wel meer mee bezig. Maar dan nog: als je naar Azië of Amerika reist en in de eerste ronde wordt uitgeschakeld, hou je er een enorme financiële kater aan over."

 

Nummer 3 van de wereld, Dominic Thiem, is echter niet gewonnen voor het idee om geld af te staan. "Er zijn daar veel tennissers die niet voor 100 procent leven voor hun sport", meent de Oostenrijker. "Een gevaarlijk statement", zegt Geerts. "Spelers tussen de top 500 en 700 zijn zeker begaan met hun sport en mogen gesteund worden."