Michel Pradolini, de voorzitter van City Pirates Antwerpen, is bezorgd over de nabije toekomst van het amateurvoetbal, maar hij kijkt ook verder. Hij doet een oproep om het amateurvoetbal opnieuw tegen het licht te houden.
City Pirates in Antwerpen is een speciaal project, het gaat er niet alleen om voetbal. City Pirates is zoveel meer dan een voetbalclub, het is een sociaal project. De club heeft liefst 1.200 jeugdspelers, actief op verschillende locaties in Antwerpen.
Heel vaak komen de kinderen uit kansarme gezinnen en net door dat voetbal hebben ze wat structuur in hun leven. Die structuur dreigt helemaal weg te vallen door de coronacrisis.
“We doen vanalles voor die jongeren om ze bij de club te blijven betrekken
en activiteiten te gunnen via social media enzo", zegt Pradolini.
"Er beweegt wel wat, maar onze grootste zorg is: gaan we die jongeren – die niet in de makkelijkste situaties leven en soms met 8 in een appartement wonen – binnen kunnen houden?”
"Ik durf geen afspraken te maken met spelers of ouders"
City Pirates Antwerpen moet net als de meeste amateurclubs rekenen op veel vrijwilligers. Bij die clubs is de angst aanwezig dat het volgend jaar o zo moeilijk wordt om alles gedaan te krijgen.
"Ik durf geen afspraken te maken met jongeren, spelers of hun ouders als ik niet weet wat ik ze kan bieden", verduidelijkt Pradolini het probleem.
"Maar welke club weet nu wat ze volgend seizoen zal krijgen op vlak van inkomsten uit sponsoring, van partners, van ticketing of van lidgelden?"
"Hoe kun je dan voortbouwen? Dat is toch waanzin en onverantwoord. Dat weegt heel zwaar door."
City Pirates Antwerpen promoveert met zijn eerste ploeg na dit seizoen van derde naar tweede amateur, waar al flink wat geld rondgaat.
Pradolini: "Ik hoop dat we eens goed gaan nadenken over hoe het amateurvoetbal moet werken. De spelers zijn amateurs, ik zie niet in waarom we amateurs moeten betalen."
"Ik denk dat we ons moeten bezinnen. En ook over het jeugdvoetbal: wat komt er op ons af? Ik weet het niet."
Ik hoop dat we eens goed gaan nadenken hoe het amateurvoetbal moet werken. Ik zie niet in waarom we amateurs moeten betalen.
"Als je spelers niet betaalt, gaan ze naar andere club"
Het lijkt een interessant idee om dit moment aan te grijpen om het amateurvoetbal te herbekijken en misschien opnieuw uit te vinden. Zo zou er op een natuurlijke manier wat minder geld omgaan op dat niveau.
Maar Leo Vandenborre, voorzitter van Olympia Wijgmaal uit Tweede Amateur, twijfelt daar sterk aan. Hij gelooft niet in solidariteit tussen de clubs.
"Dat is niet zo makkelijk. Je moet ervoor zorgen dat je goeie spelers hebt en die moet je betalen. Als je die niet betaalt, dan gaan die naar een andere ploeg. En het gevolg is dat je zelf zult zakken."