Net als bij Circus-Wanty Gobert en Bingoal-Wallonie Bruxelles zijn ook bij Deceuninck-Quick Step heel wat werknemers overgeschakeld op het systeem van economische werkloosheid. Patrick Lefevere is zelf ook bereid om in te leveren. Ondertussen stelt de teambaas zich ook vragen over de Tour. "Is die belangrijker dan de Spelen?"
"Het zijn onzekere tijden", trapt Lefevere een open deur in. "We maken een enorme crisis mee en het is elke dag zoeken. We weten niet wanneer de koers zich weer op gang trekt en dus is het moeilijk om plannen te maken."
"Bovendien is het allemaal zo simpel niet. Wij hebben ook buitenlands personeel, daar gelden andere wetten en verder is er een verschil tussen zelfstandige medewerkers en personeel dat in dienstverband werkt."
"Onze CFO Geert Coeman is de zaak volop aan het bekijken, ook in overleg met onze sponsors. We rekenen een beetje op hun goodwill en vertrouwen in onze ploeg."
We rekenen een beetje op de goodwill van onze sponsors en hun vertrouwen in onze ploeg.
15 maart was een keerpunt. "Tot die dag werd iedereen doorbetaald, maar sindsdien is de situatie veranderd. We doen in dit team beroep op 10 mecaniciens en evenveel soigneurs, die nu geen werk hebben. Voor een groot deel van hen, de bedienden, zijn we al overgeschakeld op economische werkloosheid. Dat ga ik niet ontkennen. Je past je als bedrijf aan de realiteit van de dag aan."
En Lefevere is zelf ook bereid om een duit in het zakje te doen. "Een beetje zoals bij Anderlecht", maakt hij de vergelijking. "Daar leveren de kaderleden ook in en ik vind dat ik zelf als patron het goede voorbeeld moet geven."
Lefevere rekent erop dat ploegleiders en dokters zijn voorbeeld volgen. "Geert Coeman is nu volop bezig alle rekeningen aan het maken en morgen hebben we een conference call met de dokters en ploegleiders om één en ander te bespreken en na te gaan hoe zij en ik een bijdrage kunnen leveren en besparen."
"Is de Tour belangrijker dan de Spelen?"
Het coronavirus zorgt voor tal van afgelaste wedstrijden: in maart en april wordt alvast niet gekoerst en voor mei regent het annuleringen. Lefevere zet ook een flink vraagteken achter de Tour. "Er is geen EK, geen Olympische Spelen", legt hij uit. "Ik ben geen pessimist, maar wel een realist. Dat weet iedereen. Hoe kan je dan vasthouden aan de Tour? Natuurlijk wil ik dat die doorgaat, maar voorlopig hebben wij als team alleszins nog geen nieuws gehad."
De Franse krant Le Parisien meldde gisteren dat de Tour nog altijd op het geplande tijdstip zou plaatsvinden, van 27 juni tot 19 juli. Weliswaar in een mogelijk aangepaste versie, zoals bijvoorbeeld zonder vips aan de bussen, zonder Village de Départ met vips en zonder publiek aan start en aankomst. Dat schreef de krant op basis van communicatie tussen de teams en organisator ASO.
"Ik heb dat ook gelezen", zegt Lefevere. "Maar sinds de laatste communicatie van ASO, over de afgelasting van de slotdag van Parijs-Nice, heb ik niets meer van hen gehoord. Er is nog geen communicatie geweest over de Tour, toch zeker niet met onze ploeg."
Er is nog geen communicatie geweest met ASO over de Tour, toch zeker niet met onze ploeg.
Frans minister van Sport Roxana Maracineanu zei gisteren aan de Franse radiozender Inter dat ze in contact staat met ASO en het kapitaal belang beseft van een wedstrijd van zo'n orde.
Lefevere: "Ik lees en hoor dat allemaal graag, maar waarom zou de Tour wel kunnen doorgaan als andere sportevenementen dat niet kunnen, zoals het EK of de Spelen? Is die misschien belangrijker? Natuurlijk wil ik graag dat de Tour doorgaat, zelfs een Tour "light" mag van mij gereden worden. Als er maar gekoerst wordt, maar zal dat nog lukken?"
"Ik heb geen glazen bol. Iedereen stelt zich de vraag wanneer de koers weer op gang zal komen, maar op zich is dat nu ook nog bijzaak. Voorlopig hebben we in de wereld nog andere katten te geselen met dit virus. Laat ons dat ook niet vergeten en voor de rest is het als wielerteam rekenen op de goodwill van je sponsors en hopen dat de rekeningen maandelijks betaald worden."