Ga naar de inhoud

Het geheime wapen van Kim Clijsters: snaren van koeiendarm

 vr 14 februari 2020 14:45

Maandag begint Kim Clijsters aan haar tweede carrière op het toernooi van Dubai. Als topspeelster laat ze niets aan het toeval over en daarom gebruikt ze enkel topmateriaal, in het bijzonder voor haar rackets. Wij zochten haar vaste bespanner op in Bree, op zoek naar haar geheim.

"Ze gebruikt de darm, de natural gut"

Michaël Clijsters -what's in a name- is geen familie van Kim, maar de man die haar rackets besnaart. "Voor mij blijft het gewoon een racket bespannen, maar het is voor haar wel het wapen waarmee ze moet gaan schitteren."

 

En Kim Clijsters gebruikt niet zomaar het doorsnee materiaal. "Ze gebruikt 'de darm' de 'natural gut', gemaakt van koeiendarm. Er zit nog heel veel ambacht in en als je in de snaar knipt kan je dat ook ruiken. De natuurdarm is zeer soepel en op zich vrij stevig, maar zeer prijzig, zo'n 50 à 60 euro per racket."

 

Het is ook een andere manier van bespannen die langer duurt juist omdat het zo een gevoelige snaar is.  Je moet er heel voorzichtig mee omspringen. "De snaren kunnen snel springen, zeker bij vochtig weer. Ook de speelstijl van Kim, met veel snelheid en veel spin, zorgt ervoor dat deze soort snaren heel snel stuk gaan. Bij Kim is dat rond de 45 minuten."

 

Ondanks het feit dat Clijsters één van de enige speelsters is die nog met dit materiaal werkt, benadrukt Michael Clijsters dat dit helemaal niet voor de show is. "Op dit niveau moet je met het beste van het beste spelen. De details maken het verschil. Zij speelt al heel haar leven met deze snaren en ze voelt er zich het beste bij."

Kim Clijsters gebruikt snaren van "natural gut", koeiendarm
Kim Clijsters gebruikt snaren van "natural gut", koeiendarm

"Ik zou 's nachts opstaan om haar racket te bespannen"

Kim Clijsters brengt zo goed als dagelijks haar materiaal binnen bij Michaël. "Na de training brengt ze de rackets persoonlijk naar hier. Als ik er zelf ben geeft ze die aan mij en anders gaan ze in de dropbox."

 

"Ze moeten klaar zijn voor de training van half negen. Als ze dan 's avonds met 8 stuks voor de deur staat ben je er wel een paar uur zoet mee. Dus het moet redelijk snel gaan, maar precies is beter dan snel." 

 

Het besnaren van een tennisracket is dus een precisiejob en al zeker als het om een racket van een wereldtopper gaat: "Het is handenarbeid. Je moet bij het weven heel goed opletten dat je geen foutje maakt want dat zie je meteen."

 

"Ik probeer altijd topkwaliteit af te leveren, maar fouten maken is des mensen. Kim zal nooit kwaad zijn als er eens een slecht besnaarde racket tussen zit.  Bovendien zou ik er

's nachts voor opstaan om een racket van haar te bespannen."

Michaël Clijsters -geen familie van- is de vaste bespanner van Kim
Michaël Clijsters -geen familie van- is de vaste bespanner van Kim

Hoe wil Kim haar racket?

Kim heeft 8 besnaarde rackets mee naar Dubai. Daar bovenop heeft ze uiteraard nog extra snaren mee. Op zo’n toernooi zijn er bespanners aanwezig, 3 à 5 op een klein toernooi tot 10 à 20 op een grandslamtoernooi. Die bevoorraden alle spelers met nieuwe snaren van het juiste materiaal en het juiste aantal kilo’s. Sommige spelers hebben een privébespanner mee. 

 

  1.  Kim wil een racket met 4 knopen. Eerst de lengtesnaar afgeknoopt en dan de breedtesnaar ook afgeknoopt.
  2.  Kim speelt met 29 kilogram spanning, wat vrij strak is. Bij warmere temperaturen, zoals in Dubai, gaat ze zelfs naar 30 kilo. (ter vergelijking: een doorsnee klant zit tussen de 24 en 27 kilogram)
  3.  Kim wil een pre-stretch van de snaar van 20%. Dat wil zeggen dat de snaren eerst 20% worden aangetrokken voor ze volledig aangespannen worden. Dat geeft een ander gevoel zodat ze de bal harder kan slaan.
Kim Clijsters traint in Dubai
Kim Clijsters traint in Dubai