Ga naar de inhoud

Professor Blocken over sokkenmeter: "Met langere sokken ga je harder rijden"

 di 24 september 2019 15:10

De sokkenmeter zorgde al voor heel wat hilariteit en ook wel verontwaardiging op het WK wielrennen. Maar de juiste sokken kunnen wel degelijk een verschil maken, vertelt de Belgische professor Bert Blocken in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten.

De UCI pakt op het WK in Harrogate uit met een speciale sokkenmeter, die moet checken of de sokken van de renners niet te hoog zijn opgetrokken. Kommaneukerij of heeft het wel degelijk nut?

 

"Van een goedgekozen sok ga je harder rijden", stelt Bert Blocken, professor aerodynamica aan de Universiteit van Eindhoven. "Het best zijn de aerodynamische sokken met verticale streepjes, die dezelfde ruwheid hebben van een golfbal."

 

"Je zou denken dat gladder aerodynamischer is, maar dat geldt niet op alle plekken van het lichaam. Door die ribbels blijft de lucht langer aan het lichaam kleven en krijg je minder zuiging."

 

"Hoe langer de sok is over het bovenbeen, hoe meer aerodynamisch dat been dus wordt. Laat ons uitgaan van een extreem geval, namelijk geen sok versus een aerodynamische sok: dan praat je over een verschil van 0,1 tot 0,15 seconde sneller per kilometer. Zoiets kan het verschil maken op een WK."

De sokken van de Nederlandse ploeg worden gemeten voor de mixed team relay