Ga naar de inhoud

Wie zijn de jagers op de meest gewilde prooi van Europa: M. De Ligt?

 do 23 mei 2019 08:39
Topclubs strijden om Matthijs de Ligt binnen te halen

Lionel Messi mag dan wel de beste voetballer ter wereld zijn, de meest gegeerde lijkt momenteel Matthijs de Ligt. Barcelona, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, PSG, Real Madrid of Bayern München. Allemaal lonken ze naar de 19-jarige Ajax-speler. Stef Wijnants merkt een zelden vertoonde jacht op een centrale verdediger.

Wat doe je als je 19 jaar bent en de hele wereld wil je in het team? Je zorgt voor één van de gewiekste makelaars op de markt en laat hem het onderste uit de kan halen. Mino Raiola, ooit pizzabakker in Haarlem, haalt het bloed onder de nagels van alle topclubs vandaan. Barcelona leek lange tijd de geschikte keuze voor de Ligt maar andere pistes liggen ook nog open. Een overzicht.

FC Barcelona

Barcelona ligt nog altijd in polepositie voor de Ligt, omdat de Catalanen zijn voorkeur wegdragen. Al een tijd communiceert Ajax dat het transferbedrag rond de 70 miljoen euro ligt. Dat bedrag vormt geen probleem, maar toch duiken er twee adders onder het gras op om de transfer te voltooien.

 

Sportief zou de Ligt geen basisplaats beloofd zijn in Camp Nou. Met Piqué, Lenglet, Umtiti en zelfs Thomas Vermaelen is er ( voorlopig ) nog behoorlijke concurrentie. Volgens de Catalaanse sportkrant El Mundo Deportivo is het niet zeker dat de Ligt vanaf de eerste dag de defensie zal leiden. Het talent van de Ligt is onmiskenbaar, maar om als 19-jarige een basisplaats op te eisen, dat gaat te ver.

 

Er blijkt nog een andere kink in de kabel. Zaakwaarnemer Raiola heeft sinds de eerste gesprekken met Barça het contract de hoogte ingejaagd en lijkt ook zijn eigen commissie niet te vergeten.

 

Door de straffe prestaties van Ajax en de Ligt van de voorbije weken is de waarde van de Ligt nog gevoelig gestegen en wenst de entourage een hoger salaris. Bovendien eist Raiola een commissie van 10 tot 15 miljoen euro.

 

Barça wil naar verluidt niet akkoord gaan met die buitensporige commissie, ook al hoopt het dat de speler en niet de manager de uiteindelijke beslissing zal nemen. Het verleden heeft al vaker bewezen dat Raiola, onder meer ook zaakwaarnemer van Pogba, Ibrahimovic en Balotelli, plots een andere wending aan een transfer kan geven.

Juventus FC

Zeker niet nieuw is de interesse van Juventus. Bij Juve moet er in de defensie dringend verjongd worden, want Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci stevenen op hun pensioen af. Bij Juve zou de Ligt meteen als leider van de verdediging uitgespeeld worden.

 

Door de financiële perikelen rond Barcelona ruikt de Oude Dame haar kans. Salariseisen en commissie voor Raiola zouden geen struikblok zijn. Bij Juventus is het wel nog wachten tot de nieuwe coach zijn intrede doet.

Bayern München

De Duitse recordkampioen heeft aangegeven dat hij bereid is om nog een tandje hoger te schakelen voor het transferbedrag. Ook de contractvoorwaarden hoeven in Duitsland geen belemmering te zijn.

 

De Ligt zou Bayern niet op nummer één hebben gezet, maar de Duitsers zoeken mogelijk nog naar een nieuwe coach en Ajax-trainer Erik ten Hag staat op het kandidatenlijstje. Een verlengde samenwerking kan eventueel een rol spelen.

De marktwaarde van de Ligt is sinds de CL de hoogte ingestoken.

Manchester United

In de Premier League is vooral Manchester United druk op zoek naar een baas in de verdediging. Met Jones, Smalling, Rojo of Bailly zal het geen gensters slaan en dus willen de Mancunians een persoonlijkheid in de defensie.

 

De Ligt past in dat plaatje. Als de Ligt naar United wil verhuizen, zal hij wel geen Champions League spelen. De ploeg van Ole Gunnar Solskjaer eindigde pas zesde en is sportief niet de meest interessante optie.

Manchester City

Uiteraard volgde de beste ploeg van Engeland de ontwikkelingen rond de Ligt op de voet, maar tot dit weekend was de Nederlander geen prioriteit.

 

Nu Vincent Kompany definitief verdwijnt bij de Citizens weten Engelse kranten dat Pep Guardiola de deur ook openzet. Dat City een topverdediger aantrekt, is een certitude. De Engelse kampioen keek eerder in de richting van international Harry Maguire van Leicester City, maar als de Ligt echt wil, zullen de oliedollars vlot rollen.

Liverpool FC

Liverpool zit in volle voorbereiding op de CL-finale en wil geen onrust creëren in de selectie. Coach Jürgen Klopp zou volgens de Liverpool Echo erg te spreken zijn over zijn huidige centrale verdedigers en zou de interesse ontkend hebben.

 

Als de Ligt voor 1 juni (de finale van de CL) nog niet beslist heeft, zou de optie opnieuw op tafel komen liggen.

Paris Saint-Germain

Het zou natuurlijk bijzonder vreemd zijn als PSG geen interesse zou hebben in de beste jonge verdediger van de wereld. Als PSG voldoet aan de Financial Fair Play-regels, zal de Ligt nergens meer kunnen verdienen dan in de lichtstad.

 

PSG wil eindelijk succes in Europa en ziet in de Oranje-international de natuurlijke opvolger van Thiago Silva.

Real Madrid

Real heeft vele katten tegelijk te geselen. De Koninklijke moet na een van zijn slechtste seizoenen ooit in alle linies topspelers aantrekken. De prioriteit in Madrid ligt in de aanval en op het middenveld.

 

Met Ramos en Varane beschikte het tot dit seizoen misschien wel over het beste centrale verdedingsduo ter wereld. Maar van die zekerheid is de afgelopen 12 maanden nog maar weinig overgebleven. Als de Ligt in Spanje uiteindelijk Real boven het geliefkoosde Barça kiest, zal Raiola gigantische voorwaarden hebben bedongen.

Wie kan afrekenen met de geschorste Raiola?

De Ligt lijkt geen haast te hebben om de transfer af te ronden. Enkel Ajax zou de miljoenen graag op de rekening schrijven om zelf de markt op te kunnen.

 

Wie de Ligt binnenhaalt, zal sowieso met Mino Raiola moeten afrekenen. Niet rechtstreeks, want de Nederlander met Italiaanse roots is sinds 10 mei door de FIFA geschorst en mag dus geen transfers doen. De reden hiervoor blijft vooralsnog onduidelijk en moet nog geopenbaard worden, maar tot 9 augustus mag Raiola zelf geen transfer afronden.

 

Of dat de almachtige makelaar van transacties weghoudt, valt evenwel te betwijfelen. Matthijs de Ligt is grof wild in Europa en dus zal de achterdeur voor Raiola openstaan.

Matthijs de Ligt is grof wild in Europa en dus zal de achterdeur voor de geschorste Raiola wel openstaan.

Stef Wijnants