Ga naar de inhoud

meest recent

"Loting Final 6 WK volley heeft reukje en nog geen klein beetje"

 ma 24 september 2018 20:10
De loting van de Final 6 gebeurde op een onorthodoxe manier.
De loting van de Final 6 gebeurde op een onorthodoxe manier.

Op het WK volleybal was er al heisa over de competitieformule van de 1e en de 2e ronde en nu is er opnieuw discussie over de loting van de Final 6. Sporza-journalist Marc Willems keek met een kritisch oog naar die loting en fronste serieus met zijn wenkbrauwen.

Volleyballiefhebbers die de groepsindeling van de Final 6 op het WK volleybal hebben bekeken, zullen misschien dezelfde bedenking als ik hebben gemaakt. “Amai, Italië heeft geluk en ontloopt toplanden Brazilië, VS en Rusland." Italië treft immers Polen en Servië: goede ploegen, maar toch net iets minder.

 

Maar omdat zoveel geluk hebben vaak niet normaal is, hebben we de loting even goed bekeken en die doet toch vragen rijzen.  We zetten ze even op een rijtje.

  • De 6 overgebleven landen worden in 2 groepen verdeeld: I en J. Rusland en Servië worden als beste tweedes uit de vorige rondes geplaatst in 2 verschillende groepen. Dat is oké.
  • Dan worden de namen van Italië en Brazilië in 2 balletjes gestopt. Ook oké, want dat zijn de winnaars van 2 groepen uit de vorige ronde. Die 2 balletjes worden in een glazen schaal gelegd (rechts in beeld).
 
  • In een andere schaal gaan ook 2 balletjes waarin - voor het oog van iedereen - papiertjes met de 2 groepsnamen I en J worden gestopt. Waarom zaten die er al niet vooraf in?
  • Twee afgevaardigden van de Braziliaanse én Italiaanse delegatie mogen de balletjes trekken. De Braziliaan zal mogelijk vereerd zijn, maar begrijpt misschien niet dat zijn rol geen betekenis heeft, want hij mag uit de eerste schaal het land trekken. Het is totaal onbelangrijk of dit eerst Brazilië of Italië is. De Italiaan daarentegen heeft alles in handen.
 
  • De Braziliaan trekt het balletje met Italië en vervolgens mag de Italiaan een balletje uit de linkerschaal nemen om Italië aan groep I of J toe te wijzen. Toevallig wordt het groep J met Servië, zodat het gastland alvast het sterkere Rusland ontloopt.
  • Daarna worden de namen van de VS en Polen in 2 balletjes gestopt. Die gaan opnieuw op de rechterschaal, de twee groepsnamen gaan weer in balletjes op de linkerschaal.

Bekijk hier het filmpje

Let op het bovenstaande filmpje op de man links in beeld, de afgevaardigde van de Italiaanse federatie. Zodra de balletjes met de groepsnaam in de schaal gelegd worden, houdt hij ze nauwlettend in de gaten.

 

Nadat de Braziliaan de VS getrokken heeft, neemt de Italiaan het balletje waardoor de Amerikanen in groep I terechtkomen, met Rusland en Brazilië. Italië heeft zo de meest gunstige loting met Servië en Polen.

Loting roept op zijn minst enkele vragen op

U zult mij misschien verwijten spoken te zien, maar met deze gang van zaken zorgt de Internationale Volleybalfederatie FIVB gewoon zelf voor speculatie. Na de eerste trekking vroeg een aanwezige journalist of de 2e trekking niet door 2 journalisten mocht gebeuren. Die vraag werd uiteraard afgewimpeld.

 

Als de FIVB een volledige faire en doorzichtige loting wilde organiseren, kun je je minstens volgende vragen stellen:

  • Waarom liggen de 2 balletjes op een glazen schaal en niet in een afgedekte kom? Goed schudden en een onschuldige hand een balletje laten trekken zonder visueel contact met de balletjes, dan is manipulatie al moeilijker.
  • Waarom werden de groepsnamen niet vooraf in de balletjes gestopt, zodat niemand kan zien welke groep in welk balletje zit? Je kunt bij het openen controleren dat het 2 verschillende groepsnamen zijn.
  • Waarom laat je vertegenwoordigers van de deelnemende landen de trekking uitvoeren?

Er was al heisa over de competitieformule van de 1e en de 2e WK-ronde en nu is er opnieuw discussie over de eerlijkheid waarmee deze loting gebeurd is.

 

Als volleyballiefhebber én journalist draag ik eerlijkheid en fair play hoog in het vaandel. Mag ik hopen dat de FIVB alles in het werk stelt om deze waarden ook in de praktijk toe te passen?

Marc Willems