Yellow Tigers sluiten Challenger Cup af op vierde plek na nederlaag tegen Vietnam

 zo 7 juli 2024 11:10
Hoofdaanvalster Pauline Martin (r).

De Yellow Tigers hebben hun match om de derde plek in de Challenger Cup niet winnend kunnen afsluiten. Tegen Vietnam kwamen de Belgische volleybalvrouwen moeilijk in hun ritme. Slordigheden en fouten nekten de Tigers in het slot van de sets, waardoor 25-23, 23-25, 25-20 en 25-17 op het scorebord te lezen stond.

Na de oplawaai van Puerto Rico dan maar met een positieve noot de Challenger Cup afsluiten? Dat was alvast het doel van de Yellow Tigers in de Filipijnen.

 

Met Vietnam kregen de Belgische vrouwen de nummer 34 van de wereld voorgeschoteld. Op papier een haalbare kaart, maar in de zaal toch vooral een atypische tegenstander.

 

De Tigers moesten dan ook even wennen aan het ritme en de speelstijl van hun tegenstander. Manon Stragier nam haar ploeg op sleeptouw na een moeilijke start, maar Vietnam hield het hoofd koel in het slot: 25-23.

 

In de tweede set kregen de Belgen wel het goede ritme vaker te pakken. Fransen en Koulberg zorgden voor variatie en blocks door het midden. Een gepast antwoord op het aanvallende geweld. De score? Een spiegelbeeld: 23-25.

Verdedigend probeerden de Yellow Tigers daarna goed stand te houden. Aan de overkant zocht Vietnam steevast Tuyen (35 punten) om de bal tegen de vloer te knallen.

 

Bondscoach Kris Vansnick zag zijn ploeg daarna wat meer fouten maken, waardoor de Vietnamese vrouwen het roer weer overnamen.

 

Met regelmatige wissels van de setters probeerde hij de tegenstander te verrassen, tevergeefs. Vietnam duwde door, de Tigers konden er bij afwezigheid van Britt Herbots en Silke Van Avermaet zelf te weinig aanvalskracht tegenover stellen.

 

Resultaat: 25-20 in set 3, 25-17 in set 4 en dus 3-1. Het avontuur van de Belgen - dat begon met zoete revanche tegen Zweden - eindigt zo op plek 4. 

Vansnick: "Wilden investeren in breedte"

Na het brons in de European Golden League en de kwalificatie voor het WK en de Volley Nations League in 2025 waren al heel wat doelen afgevinkt bij de Yellow Tigers.

 

"De Challenger Cup was voor ons dan ook een toernooi waarin we wilden investeren in de breedte van de selectie", opent bondscoach Kris Vansnick in een reactie. "Zo moeten we het evalueren."

 

"De start tegen Zweden stond deels in het teken van de revanche na de nipt verloren halve finale in de Golden League. Zij traden aan zonder hoofdaanvalster Haak, wij misten 4 basis speelsters en konden hen dus echt wel verrassen met een goeie, verrassende prestatie."

Afsluiten met een nederlaag is nooit fijn, maar de jonge groep beleefde hier een unieke ervaring.

Kris Vansnick

Tegen Puerto Rico verliep het vervolgens minder vlot in de halve finale. 

 

"De halve finale tegen Puerto Rico kenden we een offday en toonden we niet onze gekende veerkracht. We hebben die wedstrijd samen grondig geanalyseerd en er de nodige lessen al uitgetrokken."

 

"Vietnam ontleden kostte nog wat extra nachtwerk, maar het team speelde vandaag wel weer binnen de gekende vechtlust en mentaliteit die de Yellow Tigers typeert. Helaas werden nog te veel unforced errors gemaakt en miste erbij momenten ook de nodige basis kwaliteit."

 

"Afsluiten met een nederlaag is uiteraard nooit fijn, maar de brede kern van de Yellow Tigers - met heel wat jongere speelsters - heeft hier een unieke ervaring kunnen meemaken. Nu is het tijd voor een echte vakantie."

 

De Yellow Tigers ontmoeten elkaar terug op 29 juli voor de voorbereiding van de EK Kwalificaties eind augustus.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Statistieken van de Yellow Tigers

 

  • Manon Stragier: 14 aanvallende punten
  • Pauline Martin: 11 aanvallende punten, 1 block, 1 ace
  • Britt Fransen: 6 aanvallende punten, 5 blocks
  • Anna Koulberg: 6 aanvallende punten, 3 blocks
  • Nel Demeyer: 4 aanvallende punten, 1 ace
  • Elise Van Sas: 3 aanvallende punten, 1 block
  • Charline Humblet: 2 aanvallende punten, 1 block
  • Lien Van Geertruyden: 2 aanvallende punten
  • Saar Bertels: 1 ace
  • Kaat Cos: 1 block
Gerelateerd: