Ga naar de inhoud

meest recent

Gilbert overleeft horrorcrash, maar moet toch opgeven met gebroken knieschijf

 di 24 juli 2018 21:25
Philippe Gilbert
Philippe Gilbert moest uit de afgrond geholpen worden.

Philippe Gilbert zal morgen niet meer aan de start komen van de 17e rit in de Tour. De Belg van Quick Step-Floors heeft zijn knieschijf gebroken bij zijn spectaculaire val in de afdaling van de Portet d'Aspet.

Net na de etappe had Gilbert nog hoop dat hij morgen zou kunnen starten, maar die hoop was snel verdwenen na onderzoek in de medische bus aan de finish. Gilbert kon niet meer steunen op zijn linkerbeen en moest in de ziekenauto geholpen worden.

 

"Mijn Tour is voorbij", vertelde Gilbert. Na onderzoek in het ziekenhuis van Toulouse bleek dat de juiste inschatting. Gilbert heeft zijn linkerknieschijf gebroken en komt morgen dus niet meer aan de start. "Dit is niet hoe ik mijn Tour wou beëindigen. Op deze manier de Tour moeten verlaten doet echt pijn", zei Gilbert na het verdict.

 

Gilbert keert morgen onder begeleiding terug naar huis. Na de opgave van Tim Declercq vandaag door maagproblemen ziet Quick Step een tweede Belgische renner wegvallen.

Dokter Cruyt: "Klein mirakel dat hij de finish gehaald heeft"

Toon Cruyt, ploegarts bij Quick-Step Floors, gaf na de rit meer uileg over de toestand van Gilbert bij Renaat Schotte. "Hij zit met een bloeding in zijn knie, zowel in zijn gewricht als in zijn spieren. Ook zijn lateraal ligament is geraakt."

 

"We moeten nog een NMR nemen om zeker te zijn dat het niet erger is en er niets gebroken is. Dat er bijvoorbeeld geen afrukkingsfractuur is."

 

"Nu kan hij er niet meer op stappen, hij zit met een zodanige hemartrose (ophoping van bloed in het gewricht), dat is niet normaal. Zolang hij op de fiets zat, ging het nog. Maar na een halfuur neerliggen, kon hij er niet meer op stappen."

 

De Tour voortzetten is dus uitgesloten voor Gilbert. "We gaan voor alle zekerheid een MRI nemen, maar de kans dat hij morgen start, is zero. Het is een klein mirakel dat hij de finish gehaald heeft. Hij had zoveel pijn, hij moest echt op zijn tanden bijten."

Gilbert na de finish: "Ik dacht dat ik alles gebroken had"

Philippe Gilbert was net alleen aan de haal gegaan toen hij in de afdaling van de Portet d'Aspet de controle over zijn fiets verloor en over een muurtje de diepte indook.

 

"Dat was schrikken. Het was niet zo héél diep - ik denk zo'n 4 meter - maar er waren vooral veel stenen. Toen ik daar lag, dacht ik: ik heb alles gebroken. Ik durfde eerst niet te bewegen."

 

"Ik heb gewacht, maar ze waren er gelukkig vrij snel bij. Ik heb veel pijn en mijn knie is zwaar gehavend, maar ik denk dat ik gelukkig niets heb gebroken", zei Gilbert, die aan zijn stunt- en vliegwerk wel de Prijs voor de Strijdlust overhield.

Lefevere: "Mijn hart stond even stil"

Patrick Lefevere zag de crash met Gilbert aankomen. "Als een renner zijn voet uit zijn pedaal haalt, weet je dat het erg is. Mijn hart stond even stil. Philippe is een beetje in shock. Toch zou ik hem aanraden om de Tour uit te rijden als het kan. Anders moet hij zich thuis alleen voorbereiden op de Clasica San Sebastian. Dan kan hij beter hier zitten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.