Ga naar de inhoud

meest recent

Boskamp helpt RWDM aan titel in 1975: "We waren een zootje ongeregeld"

 wo 4 oktober 2017 13:31
Jan Boskamp werd de eerste buitenlander die de Gouden Schoen won.
Amper twee jaar na het ontstaan van de fusieploeg kroont RWDM zich in 1975 tot landskampioen. "Met een samenraapsel van spelers", klinkt het . Jan Boskamp, "de beer" en "een natuurkracht", was de ster van het elftal.

In het nieuwe seizoen van Belga Sport stond deze week de stormachtige fusie van RWDM centraal. De Brusselse fusieclub ontstaat in 1973 en begint aan een steile opmars in de competitie. In het tweede seizoen troeft het rivaal Anderlecht af voor de landstitel.

Boskamp: "Weet je niet wie ik ben? Dan ben je een slechte trainer"

Het succesverhaal van RWDM begint met de transfers van enkele sleutelspelers. De opvallendste naam: Jan Boskamp. "Bij Feyenoord was het voortdurend in de basis, uit de basis en dat wou ik niet meer. Ik kon kiezen tussen Anderlecht en RWDM", vertelt hij.

Boskamp maakte meteen indruk op secretaris Michel Verschueren. "Hij was een spectaculaire man, een straatvoetballer, een natuurkracht."

Dat mocht ook trainer Felix Week aan den lijve ondervinden. "De coach zei op de eerste training: "Ik weet dat je Jan Boskamp bent, maar voor de rest weet ik niets van je"", vertelt Boskamp. "Dan ben je een slechte trainer, antwoordde ik."

Boskamp: "We waren een zootje ongeregeld"

RWDM eindigt in zijn eerste seizoen meteen derde. "Nochtans waren we een zootje ongeregeld", zegt Boskamp. "Een samenraapsel van spelers", klinkt het ook bij Eddy Koens.

Wat was de sleutel tot succes? "We hadden een over-ons-lijkmentaliteit. Door de kameraadschap vochten we voor elkaar", aldus Willy Wellens. 

En die kameraadschap is veertig jaar later bij een reünie nog heel zichtbaar.

RWDM pakt titel: "Supporters trokken de broek van ons lijf"

Op de 36e speeldag is het een feit. Een 5-3-overwinning tegen AS Oostende volstaat voor RWDM om zich tot landskampioen te kronen. Een waar volksfeest barst los. 

"De supporters trokken de broek van ons lijf", herinnert Eric Dumon zich nog levendig. In Molenbeek paraderen de spelers door de straten, rivaal Anderlecht wordt symbolisch begraven.

Jan Boskamp gaat dat jaar als eerste buitenlander met de Gouden Schoen lopen. "Hij was een beer. Ik heb op training eens tegen zijn schenen gestampt en ik dacht dat mijn voet kapot is", vertelt Dumon met een kwinkslag. 

RWDM van de hemel naar de hel

Het succesverhaal van RWDM eindigt met één landstitel. De Brusselaars bereiken in 1977 nog de halve finale van de Uefacup, maar nadien valt de ploeg uit elkaar. 

In 1986 gaat RWDM failliet, in 2002 verdwijnt het stamnummer 47 definitief. Ruim 40 jaar later speelt er wel opnieuw een club die RWDM heet in het Edmond Machtensstadion.

Bekijk de volledige aflevering:

Op VRT Nu kunt u de volledige aflevering van Belga Sport bekijken via deze link.