Vlotte zege voor de Panthers tegen Frankrijk.

Met de vingers in de neus: Frankrijk legt vinnige Red Panthers geen strobreed in de weg

 ma 29 juli 2024 21:45
Frankrijk
einde
0-5
België

De Red Panthers hebben hun tweede groepsmatch op de Spelen met sprekend gemak gewonnen. Voor de Belgische hockeyvrouwen was Frankrijk, het laagst gerangschikte land op deze Spelen, geen waardemeter. Na een gezondheidswandeling werd het 0-5. Woensdag wacht Japan. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Doelpunten:

  • 0-1 Rasir
  • 0-2 Ballenghien
  • 0-3 Gerniers
  • 0-4 Vanden Borre
  • 0-5 Ballenghien

De goede lijn doortrekken na de winst in de opener tegen China, dat was de opdracht voor Red Panthers. Tegen thuisland Frankrijk mocht dat op papier geen probleem vormen en het klasseverschil uitte zich al snel op het veld.

 

De Panthers grepen de thuisploeg meteen bij de keel en bij de eerste strafcorner was het al raak. Petriaux kon het schot van Vanden Borre nog pareren, maar was kansloos tegen de rebound van Rasir.

 

Voor de Françaises ging het allemaal te snel. Amper bekomen van de openingsgoal moesten ze al een tweede treffer incasseren. Englebert botste op een redding van Petriaux, maar de doelvrouw legde de bal wel klaar voor Ballenghien en die was van dichtbij ongenadig.

 

Ook in het tweede kwart bleef het als een trein lopen voor de Panthers. Gerniers kreeg te veel ruimte en Petriaux liet de bal knullig door haar benen glippen: 0-3.

 

De Belgische druk hield aan en Frankrijk ontsnapte aan een vierde goal. Vlak voor de rust werd een schot van Ballenghien nog net voor de lijn gekeerd.

 

(lees verder onder video's)

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Ballenghien zet Belgische overmacht extra in de verf

In het derde kwart ontsnapten de Belgen even bij een scherpe Franse counter na een mislukte strafcorner, maar meer dan een schoonheidsfoutje was het niet. De Belgen stapelden de strafcorners op en bij de zesde pikte ook Vanden Borre haar goaltje mee.

 

In het vierde kwart leek Le Nindre Frankrijk op een strafcorner nog een eerredder te schenken, maar haar treffer werd afgekeurd.

 

Aan de overkant ging er wél nog ééntje binnen na een knappe soloactie van Vandermeiren. Petriaux hield haar met meer geluk dan kunde van de bekroning, maar wist dan niet meer waar de bal was. Ballenghien zag de bal wél en was er als de kippen bij om haar tweede van de avond maken.

 

De Red Panthers openen hun olympisch toernooi zo foutloos met 6 op 6. Woensdag wacht al de nieuwe opdracht, tegen Japan.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Gerniers: "Ik werd een beetje emotioneel van mijn doelpunt"

Het olympisch toernooi openen met 6 op 6. Bondscoach Raoul Ehren kan alleen maar tevreden zijn met de prestaties van zijn Red Panthers. "Dit was een "must win", hier moesten we gewoon drie punten halen."

 

"Tegen China was het een heel belangrijke en fijne overwinning. Nu zitten we in een zetel met 6 punten en een doelsaldo van +6. Daar komt Frankrijk niet meer overheen."

 

"Tegen Japan kunnen we de kwartfinale definitief binnenhalen, maar daar twijfelt niemand over. We staan een pak hoger op de ranking en zijn het aan onze stand verplicht om ook die wedstrijd te winnen. We willen zo hoog mogelijk eindigen in de poule."


"We liggen op koers. Het proces waarin we zitten verloopt volgens plan. We willen elke wedstrijd groeien en kijken nu al uit naar Japan."

We liggen op koers. Het proces waarin we zitten verloopt volgens plan.

Bondscoach Raoul Ehren

Ook Alix Gerniers straalde na afloop. Haar doelpunt deed duidelijk bijzonder veel deugd. "Voor mij was het superleuk om opnieuw te mogen scoren op de Olympische Spelen. Ik werd er een beetje emotioneel van. Het was niet mijn mooiste schot, maar de bal ging binnen en dat is het belangrijkste."

 

"Ik ben heel blij met hoe we aan de wedstrijd begonnen zijn, met echt mooie combinaties, veel druk en balveroveringen. Het is ook heel positief dat we de nul hielden. In de tweede helft was het wel wat minder, maar met zes punten mogen we heel blij zijn. Japan is een compleet andere tegenstander, maar we gaan er alles aan doen om weer drie punten te pakken."

 

Met twee treffers was Ambre Ballenghien de speelster van de match. "We hebben vol energie gespeeld, want we wisten dat het belangrijk was om te winnen en zoveel mogelijk te scoren. Dat kan belangrijk worden voor het klassement in onze poule."

 

"Met 6 op 6 beginnen, we hadden het niet mooier kunnen dromen. Nu moeten we ons focussen op Japan. Als we die wedstrijd winnen, dan zitten we in de kwartfinales en dat is ons grote doel."

Frankrijk - Belgiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:45

6 op 6!

De Red Panthers beginnen met 6 op 6 aan hun olympisch toernooi. Na winst in de opener tegen China pakken ze nu ook tegen Frankrijk de volle buit. De thuisploeg woog duidelijk te licht voor de Belgen, de 5-0-eindscore spreekt voor zich. Woensdag gaan de Panthers voor 9 op 9, tegen Japan.

21:44

Ballenghien krijgt nog een mooie kans om een derde keer te scoren, maar besluit te wild. Niet dat iemand bij de Belgen er wakker van zal liggen.

21:42

De Fransen krijgen nog een strafcorner diep in het vierde kwart. Maar ook nu zit een eerredder er niet in. Het wordt een wedstrijd om snel te vergeten voor het Franse team.

21:40

Harde knal Blockmans afgeblokt

Nog maar eens een strafcorner voor de Panthers. Na een mislukte stop kan Blockmans toch nog uithalen. Ze doet dat keihard en dat heeft Lhopital geweten. Zij krijgt de bal op haar hand en moet even bekomen.

21:34

Waar is de bal? Ballenghien weet het wel: 0-5

21:33

Ballenghien rondt soloactie Vandermeiren af!

De forfaitcijfers zijn een feit. Vandermeiren steekt het veld over met een knappe soloactie en probeert het ook zelf af te ronden. Met meer geluk dan kunde kan Petriaux het schot afstoppen, maar de doelvrouw weet dan niet meer waar de bal is. Ballenghien profiteert en maakt haar tweede van de avond.

21:29

Geel voor Ponthieu

Ook de Franse kapitein Emma Ponthieu loopt tegen een gele kaart aan. Het is numeriek weer in evenwicht op het veld.

21:28

Goal van de Fransen op strafcorner, wordt afgekeurd

21:27

Afgekeurd doelpunt!

De Franse supporters juichen wanneer Le Nindre in tweede instantie scoort op een strafcorner, maar het feestje is van korte duur. Het doelpunt wordt afgekeurd, omdat het eerste schot te hoog ging.

21:26

Vanden Borre deelt beuk uit en mag blij zijn met gele kaart

21:25

Geel voor Vanden Borre

Is er vooraf iets gezegd? Het is onduidelijk waarom Vanden Borre zo reageerde met een stevige duw, maar het komt haar wel op een gele kaart te staan. Ze moet 10 minuten vanaf de zijlijn toekijken.

21:24

Onsportieve actie van Vanden Borre

Valse noot bij de start van het vierde kwart. Zonder de bal in de buurt deelt Vanden Borre een stevige beuk uit aan Lhopital. Totaal onnodig, de videoref moet de fase bekijken. Dit zou wel eens een gele kaart kunnen opleveren.

21:21

Het vierde kwart wordt ongetwijfeld het zwaarste voor Frankrijk, want fysiek zijn de Panthers een pak sterker.

Eddy Demarez
21:19

Groene kaart voor Lahlah. Zo wordt het nog wat moeilijker voor de Fransen, zij moeten het nu twee minuten met een vrouw minder doen.

21:16

Ballenghien nipt voorlangs

De Panthers denken er duidelijk niet aan om de voet van het gaspedaal te halen. Ballenghien probeert het nog eens vanuit een erg scherpe hoek en besluit nipt voorlangs. Frankrijk staat erbij en kijkt ernaar.

21:12

Belgen diepen score verder uit na de rust: 0-4

21:11

Vanden Borre maakt er 0-4 van

De strafcorners stapelen zich op voor de Panthers en bij nummer zes is het eindelijk nog eens raak. Vanden Borre haalt hard uit en mikt de bal voorbij Petriaux.

21:09

Twee strafcorners op een rij

Ballenghien dwingt twee strafcorners op een rij af, maar Frankrijk komt die zonder kleerscheuren door. De druk van de Belgen blijft wel aanhouden.