Ga naar de inhoud

Putsch van Jumbo-Visma ontploft in eigen gezicht: ritwinnaar Tadej Pogacar stooft gele Jonas Vingegaard een peer

Tour de France: Rit 6
wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  23°Cdistance 144.9 km
location 13:26: Tarbes - 17:21: Cauterets-Cambasque
trophy Tadej Pogacar
einde
startfinish
020406080100120144.9

  De Tour de France is nog lang niet gedaan! Tadej Pogacar (UAE) heeft zich weer helemaal in het gele gevecht gestort na een fabelachtige etappe in de Pyreneeën. Wout van Aert was de brommer van een masterplan van Jumbo-Visma, maar kopman Jonas Vingegaard kon Pogacar niet lossen en liep op de slotklim op een counter. In de stand loopt Pogacar een half minuutje in. 

  De 6e rit van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Wie dacht dat de Tour voorbij was na de klap voor Tadej Pogacar gisteren, kwam vandaag bedrogen uit. De Sloveen gaf geen krimp bij de versnellingen van Jonas Vingegaard en verkocht hem een dreun in het slot. Pogacar pakt 28 seconden terug en breekt de Tour weer helemaal open!

   

  • Verliezer van de dag: Jumbo-Visma leek de rode loper uit te rollen voor Vingegaard, Wout van Aert gaf de laatste lange voorzet. Maar zijn Deense kopman kon het kilometerslange sleurwerk van Van Aert niet afmaken. Geen geslaagd masterplan bij de geelhemden vandaag.

   

  • Opvallend: Als beloning voor zijn hele dag in de vuurlijn mocht Van Aert wel de prijs voor de strijdlust in ontvangst nemen en dat voor de tweede Pyreneeënrit op een rij. Hij is de eerste renner die een bisnummer opvoert als winnaar van de strijdlust sinds Peter Sagan in 2015. 

   

  • Morgen: Welke snelle man heeft de helse Pyreneeënritten het best verteerd? Op dag 7 van deze Tour mogen de sprinters zich nog eens opmaken voor een rit op hun maat richting Bordeaux. 

  Van Aert sleurt hele etappe lang op kop

  C'est parti! 

   

  Vanaf kilometer 0 trok Wout van Aert ten aanval en hij kreeg schoon volk mee, in wat bijna een kopgroep op Vlaamse wegen zou kunnen zijn.

   

  Grote rivaal Mathieu van der Poel kon uiteraard niet achterblijven en ook onder andere Julian Alaphilippe, Neilson Powless, Michal Kwiatkowski en Oliver Naesen glipten mee met Van Aert.

   

  Maar het was Van Aert die het leeuwendeel van het werk in die groep voor zijn rekening nam. Op de Aspin en de Tourmalet dunde hij stelselmatig uit, Van der Poel moest al snel passen.

   

  Al was het toen al duidelijk dat ze vooraan niet voor de etappezege zouden strijden. Niet alleen in de kopgroep met Van Aert, maar ook in het peloton sleurde Team Jumbo - Visma op kop. 

   

  Beukwerk op 2 fronten met een groot masterplan in het achterhoofd?

  Niet Vingegaard, maar wel Pogacar kopt voorzet van Van Aert binnen

  Daar leek het wel op toen op de Tourmalet het peloton in stukken uit elkaar barstte onder impuls van Wilco Kelderman en Sepp Kuss

   

  Alleen was er één belangrijk verschil met gisteren: Tadej Pogacar kon de versnelling van Jonas Vingegaard dit keer wél beantwoorden. 

   

  Met z'n tweeën reden ze naar de wachtende Van Aert toe, die in de vallei richting de slotklim nóg wat extra kopwerk voor zijn rekening nam en het duo richting de kop van de koers brommerde. 

   

  Zo lanceerde Van Aert - die helemaal parkeerde na zijn inspanning - met een ultralange kopbeurt Vingegaard richting de etappezegge, maar opnieuw kon Pogacar de prik van de Deen beantwoorden.

   

  De Sloveen lanceerde op zijn beurt een counter en sloeg meteen een groot gat op Vingegaard. 

   

  Op minder dan 3 kilometer tijd reed Pogacar 24 seconden weg van Vingegaard. Met een buiging kwam hij als winnaar over de streep, als bedankje voor de voorzet van Jumbo-Visma vandaag? 

   

  Vingegaard, die het geel overneemt van Jai Hindley, heeft in het klassement wel nog steeds een bonus van 25 seconden op zijn grote uitdager.

   

  Al is de Tour dus duidelijk nog niet gestreden: we mogen ons opmaken voor een titanenduel van 2 weken tussen Pogacar en Vingegaard. 

  Reacties na de 6e rit van de Tour:

  Uitslag Rit 6
  naamresultaatploeg
  1
  Tadej Pogacar
  3:54:27
  UAE Team EmiratesUAD
  2
  Jonas Vingegaard
  +24
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Tobias Johannessen
  +1:22
  Uno-X Pro Cycling TeamUXT
  4
  Ruben Guerreiro
  +2:06
  Movistar TeamMOV
  5
  James Shaw
  +2:15
  EF Education - EasyPostEFE
  6
  Jai Hindley
  +2:39
  BORA - hansgroheBOH
  7
  Carlos Rodríguez
  +2:39
  INEOS GrenadiersIGD
  8
  Simon Yates
  +2:39
  Team Jayco - AlUlaJAY
  9
  Adam Yates
  +3:11
  UAE Team EmiratesUAD
  10
  Romain Bardet
  +3:12
  Team dsm-firmenichDSM
  naamresultaatploeg
  1
  Jonas Vingegaard
  26:10:44
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Tadej Pogacar
  +25
  UAE Team EmiratesUAD
  3
  Jai Hindley
  +1:34
  BORA - hansgroheBOH
  4
  Simon Yates
  +3:14
  Team Jayco - AlUlaJAY
  5
  Carlos Rodríguez
  +3:30
  INEOS GrenadiersIGD
  6
  Adam Yates
  +3:40
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  David Gaudu
  +4:03
  Groupama - FDJGFC
  8
  Romain Bardet
  +4:43
  Team dsm-firmenichDSM
  9
  Tom Pidcock
  +4:43
  INEOS GrenadiersIGD
  10
  Sepp Kuss
  +5:28
  Jumbo - VismaTJV

  Fase per fase

  1. 18 uur 07. Fabio Jakobsen is mooi op tijd aan de finish.

   Fabio Jakobsen is mooi op tijd aan de finish

  2. 17 uur 28. Skjelmose is de grote verliezer in het klassement en komt zichzelf tegen met een achterstand van bijna 8 minuten aan de aankomst. Poef!  .
  3. 17 uur 23. Rodriguez, Simon Yates en Hindley zijn best of the rest bij de klassementsmannen. Zij komen binnen op 2'40".  .
  4. 17 uur 22. Op zijn verjaardag pakt Guerreiro plek 4 in de rit, Shaw is 5e.  .
  5. 17 uur 22. Johannessen is een knappe 3e, de jonge Noor van Uno-X zat mee in de vroege ontsnapping en hield mooi stand. .
  6. 17 uur 22. Spektakel op de slotklim met Pogacar en Vingegaard in de hoofdrol.

   Spektakel op de slotklim met Pogacar en Vingegaard in de hoofdrol

  7. 17 uur 21. Vingegaard komt binnen op 24 seconden, met de bonificaties erbij pakt Pogacar vandaag 28 seconden terug. Al mag Vingegaard wel het geel aantrekken door zijn bonus van gisteren.  .
  8. 17 uur 20 match afgelopen
  9. Laatste km. De laatste kilometer bolt goed waardoor de verschillen ongeveer gelijk blijven. Pogacar is op weg naar de ritzege, hoeveel tijd pakt hij terug?  . 17 uur 19.
  10. 17 uur 18. Je zit met het gevoel dat Pogacar gaat terugslaan. . Renaat Schotte.
  11. 17 uur 17. Nog 2 kilometer. De kloof blijft speelbaar voor Vingegaard, het is nog steeds maar een kleine 10 seconden.  .
  12. 17 uur 16. Het antwoord van Vingegaard blijft uit, wat een mentale weerbaarheid van Pogacar. Hij rijdt meteen een seconde of 10 weg van de Deen.  .
  13. 17 uur 15. Pogacar probeert! Oh la la! Wat een versnelling van Pogacar, hij knalt weg uit het wiel van Vingegaard en slaat meteen een grote kloof. Wat een duel! .
  14. 17 uur 15. Gedaan met werken! Van Aert parkeert helemaal op de slotklim.

   Gedaan met werken! Van Aert parkeert helemaal op de slotklim

  15. 17 uur 14. Vingegaard zal nog wel eens aangaan. . José De Cauwer.
  16. 17 uur 13. Nog 3 kilometer. De slotkilometer is iets malser dan wat Vingegaard en Pogacar nu op hun bord hebben. Kan de Sloveen daar zijn punch bovenhalen?  .
  17. 17 uur 12. Nee, het gaat toch niet lukken voor Kwiatkowski vandaag. Hij puft eens en moet de Grote Twee dan toch laten rijden. Maar de Poolse ex-wereldkampioen heeft een prima rit gereden.  .
  18. 17 uur 10. Kwiatkowski is mee. Het tempo van Vingegaard is niet bijster hoog, Pogacar geeft geen krimp. Daardoor kan Kwiatkowski terugkeren.  .
  19. 17 uur 10. Van Aert is zo diep gegaan dat hij letterlijk stil staat op de flanken van de Cambasque. Wat een nummertje! .
  20. 17 uur 09. Daar is de versnelling van Vingegaard! Vanuit het zadel kan Pogacar ijzig kalm het wiel van Vingegaard volgen. Kwiatkowski zowaar probeert te volgen.  .