Hugo Houle eert overleden broer en laat Canada en Israël vieren, status quo voor geel

  Tour de France: Rit 16
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 178.5 km
  location 12:41: Carcassonne - 17:05: Foix
  trophy Hugo Houle
  einde
  startfinish
  0306090120150178.5

   Hugo Houle heeft zichzelf, zijn vaderland Canada en de Canadese eigenaar van Israël-Premier Tech een grote glimlach geschonken in Foix. Houle was de sterkste vluchter in de eerste slag in de Pyreneeën en voltooide zo een persoonlijke en emotionele missie. Het is ook de tweede ritzege van zijn ploeg in deze Tour. Leider Jonas Vingegaard neutraliseerde enkele prikken van Tadej Pogacar probleemloos. 

   Rit 16 kort samengevat:

   • Winnaar van de dag (1): In 2012 verloor Hugo Houle zijn broer Pierrick, die werd aangereden door een dronken chauffeur. Tien jaar lang heeft Hugo er moeten op wachten, maar vandaag eerde hij zijn broer op de mooist mogelijke manier, met ritwinst in de Tour.
    
   • Winnaar van de dag (2): Jonas Vingegaard kwam vandaag niet in de problemen na enkele prikken van Tadej Pogacar. De Deen kleefde aan het wiel van de Sloveen en is weer een dag dichter bij Parijs.
    
   • Opvallend: De zege van Houle is nog maar de tweede Canadese ooit in de Tour. In 1988 won Steve Bauer, nu ploegleider van Houle bij Israel-Premier Tech, de tweede etappe.
    
   • Morgen: Deel twee van de trilogie in de Pyreneeën. De aankomst ligt boven op Peyragudes, na vier beklimmingen: Col d'Aspin, Hourquette d'Ancizan, Col de Val Louron-Azet en de slotklim naar Peyragudes.

   Van Aert weer mee, prikjes van Pogacar

   Vijf Belgen kozen voor het offensief in de eerste van drie zware Pyreneeënritten. Wout van Aert was er in zijn groene trui uiteraard bij, ook Dylan Teuns, Philippe Gilbert, Tim Wellens en Nathan Van Hooydonck trokken mee met 24 anderen in de aanval.


   Na een lastig aperitiefje van 100 kilometer, met een opmerkelijke tussensprint die Van Aert verrassend niet won, begon het echte werk pas op de Port de Lers. Voorin spatte de grote kopgroep volledig uiteen onder impuls van Damiano Caruso, vorig jaar 2e in de Giro.


   Ook in het peloton leverde de Lers vuurwerk op. Tadej Pogacar probeerde tot drie keer toe om van Jonas Vingegaard af te komen, maar drie keer zat de Deen vrijwel meteen in het wiel van zijn dichtste belager.

   Houle wint verrassend, windstilte op Péguère

   In de afdaling van de Lers reden 8 renners voorin weg met daarbij Van Aert en Teuns. Ook Vlasov ging mee en zou uiteindelijk een zaakje doen in het klassement.

    

   Tussen de Port de Lers en de Mur de Péguère ging Hugo Houle buiten beeld op en over het groepje met de groene trui. De Canadees hield op de laatste klim stand, om vervolgens in de afdaling probleemloos naar de mooiste zege uit zijn carrière te soleren.

    

   Bij de favorieten bleef het verrassend windstil op de steile flanken van de Péguère. Vingegaard werd vervolgens netjes richting Foix gebracht door Van Aert, ondertussen ingelopen. 

    

   Het tactisch plan van Jumbo-Visma klopte vandaag helemaal, Pogacar zal morgen toch uit een ander vaatje moeten tappen, wil hij de Tour nog winnen.

   Rituitslag Stage 16Rituitslag Stage 16

     naamploegresultaat
   1Hugo HouleIPT4:23:47
   2Valentin MadouasGFC+1:10
   3Michael WoodsIPT+1:10
   4Matteo JorgensonMOV+1:12
   5Michael StorerGFC+1:25
   6Aleksandr VlasovBOH+1:40
   7Dylan TeunsTBV+1:40
   8Simon GeschkeCOF+2:11
   9Mathieu BurgaudeauTEN+5:04
   10Damiano CarusoTBV+5:04