Demi Vollering schiet haar 1e hoofdvogel af in Luik-Bastenaken-Luik

  Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 141 km
  location 8:40: Bastenaken - 12:30: Luik
  trophy Demi Vollering
  einde
  startfinish
  020406080100120141

   De Nederlandse Demi Vollering (SD Worx) heeft Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Ze maakte het werk van haar ploeg voortreffelijk af in een sprint met 4. Ze was sneller dan Van Vleuten en Longo Borghini. Het is haar eerste overwinning in de WorldTour.

   Van der Breggen versmacht iedereen bergop ...

   Zoals vaak bij de vrouwen barstte de wedstrijd los op La Redoute. Moolman gebruikte de steile meters van de beklimming als springplank en veerde weg. Enkel Brand en Ludwig Uttrup glipten mee in haar zog.

    

   In de achtergrond bleven enkel de grote favorieten over. Movistar trok vol de kaart van Van Vleuten en zette de achtervolging op het trio in. Door het hard labeur van de blauwhemden kwam alles weer samen aan de voet van de Valkenberg.

    

   Wereldkampioene Van der Breggen deed haar Waalse Pijl-kunstje op die laatste beklimming dan nog eens over om de ultieme schifting door te voeren. Ze keek niet om en versmachtte het merendeel van de rensters met een verschroeiend tempo bergop.

    

   Enkel een elitegroepje met haar ploegmakker Vollering, Van Vleuten, Longo Borghini en Niewiadoma konden hun wagonnetje aanhaken. Het sterke vijftal dook samen de laatste 15 kilometer in.

   ... en trekt 15 kilometer lang de sprint aan voor Vollering

   Na enkele speldenprikjes cijferde Van der Breggen zich helemaal weg voor haar ploeggenote Vollering. Ze maakte er een grote tijdrit van en kwam niet meer van de kop af tot op 200 meter van de streep.

    

   De 24-jarige Vollering bedankte haar beresterke ploegmakker en sprintte met volle overgave richting de overwinning. Het jonge talent hield knap stand tegen Van Vleuten en maakte zo trots het perfecte SD Worx-ploegenspel af.

    

   Het is de eerste WorldTour-overwinning voor de snelle vrouw van SD Worx, maar na de finish had ze vooral oog voor haar ploegmakkers:  "Het is ongelooflijk dat Anna zich zo wegcijferde voor mij. Wat een droom. Wat een team."

   Rituitslag Bastenaken-LuikRituitslag Bastenaken-Luik

   Fase per fase

   1. 12 uur 41 match afgelopen
   2. 12 uur 40. Kan Vollering het werk van haar ploeggenote van der Breggen afmaken? Nog 500 meter ... .
   3. Onder de vod! Van der Breggen legt het tempo zo hoog dat er voorlopig niemand kan aanvallen. Het ziet ernaar uit dat het vijftal gaat sprinten voor de overwinning. . 12 uur 39.
   4. 12 uur 37. Hoe zenuwachtig is Vollering? Ze stak haar neus hier 2 jaar geleden aan het venster. Ruben Van Gucht.
   5. 12 uur 33. Van der Breggen maakt er een tijdritje van om haar snelle ploeggenote Vollering aan de finish af te zetten. Moolman en Vos maken nog steeds tempo in de achtergrond, maar er staat geen maat op het tempo van de wereldkampioene. .
   6. + 30" voor Vollering. Het vijftal onder het aanvoeren van tempobeul van der Breggen stoomt verder. Ze sprokkelen een voorsprong van 30". Vollering zet zich in de zetelt en profiteert van het tempo van haar ploeggenoot van der Breggen. . 12 uur 30.
   7. 12 uur 27. Toen waren ze met 5. Longo Borghini, Niewiadoma, van Vleuten, van der Breggen en Vollering zijn gaan vliegen. Gaat dit vijftal samen naar de meet?  .
   8. 12 uur 25. Aanval Van Vleuten. Annemiek van Vleuten start het spervuur aanvallen. Van der Breggen laat haar landgenote niet gaan, plooit zich dubbel, maar kietelt nu toch aan de broek van de Europese kampioene. .
   9. 12 uur 23. Vollering en van der Breggen houden de benen stil om Moolman terug te laten komen. Marianne Vos en Uttrup Ludwig profiteren ook en komen weer aansluiten. Vreemde tactiek van SD Worx? .
   10. 12 uur 21. Het elitegroepje is gevormd. Uttrup Ludwig trapt op haar adem. Ze moet samen met Vos de rol lossen. Van der Breggen, van Vleuten, Vollering, Longo Borghini en Niewiadoma scheren als 1e de tip. .
   11. 12 uur 20. Aanval Uttrup Ludwig. Nog 500 meter, het tempo van van der Breggen is moordend, maar Uttrup Ludwig plaatst nu een tegenprik. Wie kan er volgen? .
   12. 12 uur 18. Van der Breggen autoritair. Anna van der Breggen voert nu zelf het tempo op de eerste meters bergop. Doet ze haar kunstje van de Waalse Pijl over? Iedereen vanop de kop versmachten? Ze kijkt alleszins niet meer om.  .
   13. 12 uur 16. De favorieten komen piepen op de voorposten van het peloton. De Valkenrots zal fungeren als dé scherprechter van de dag.  .
   14. 12 uur 12. Alles komt opnieuw samen. Het uitgedunde peloton, met alle favorieten, gaat op zoek naar de laatste scherprechter van de dag: de Côte de la Roche-aux-Faucons (127.6 km) - 1.3 km aan 11%. .
   15. 12 uur 10. Kans verkeken voor Brand en co? De verstandhouding van de vluchters lijkt even zoek. Het trio is druk aan het overleggen waardoor het tempo stokt. De voorsprong valt nu ten prooi aan het pak. .
   16. 12 uur 05. Het groepje van Brand overleeft met verve de Cotê des Forges. De delen een tikje uit aan het peloton en scheren met een bonus van 30" de top.  .
   17. Côte des Forges (117.6 km) - 1.3 km aan 7.8% . De Côte des Forges (1.3 km aan 7.8%) is aangebroken. Kunnen Brand en co hun voorsprong bergop consolideren of zijn ze een hapje voor het aanstormende peloton? . 12 uur 03.
   18. +15" voor Brand en co. Brand, Uttrup Ludwig en Moolman spelen het spel van de elastiek met het uitgedunde peloton. De voorsprong van het triumviraat stagneert op 15 seconden. . 12 uur 02.
   19. 11 uur 59. Het schouwspel op La Redoute.

    Het schouwspel op La Redoute