Ga naar de inhoud
Red Flames
De Red Flames hebben de nul weggewerkt in de EK-voorronde.

red flames in kwalificaties EK 2025

red flames in groep A2
België Spanje 0-7
Denemarken België 4-2
Tsjechië België 1-2
België Tsjechië 1-1
België Denemarken 12/07
Spanje België 16/07
stand
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 4 4 0 0 +12 12
2. Denemarken 4 2 0 2 +1 6
3. België 4 1 1 2 -8 4
4. Tsjechië 4 0 1 3 -5 1

De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2025 in Zwitserland. De nummer 3 mag naar de play-offs. De nummer 4 gaat ook naar de play-offs, maar degradeert wel naar League B.

Red Flames spelen met vuur na de rust, maar boeken wel levensbelangrijke driepunter in Tsjechië

 vr 31 mei 2024 21:03
Kwalificaties EK 2025: Tsjechië - België

De Belgische voetbalvrouwen hebben de nul weggewerkt in de EK-voorronde. België leek op een zorgeloze avond af te stevenen na de snelle 0-2, door goals van Wullaert en De Caigny. In de tweede helft veranderde de teneur en werden de Flames weggedrukt, ze mochten nog opgelucht ademhalen dat het maar bij 1-2 bleef. Dinsdag volgt al een nieuwe partij tegen (opnieuw) Tsjechië. 

Wedstrijdgegevens

Doelpunten:

 

12' Wullaert 0-1

14' De Caigny 0-2
87' Dubcova 1-2 (pen)

Na een pijnlijke 0 op 6 tegen Spanje en Denemarken stonden de Red Flames voor een belangrijk tweeluik op weg naar het EK in 2025.

Als ze hun kansen gaaf wilden houden op rechtstreekse kwalificatie, rechtten ze maar beter hun rug tegen de Tsjechen. 

"We gaan daar niet flauw over doen: we moeten vanavond winnen", zette kapiteitn Tessa Wullaert vooraf haar troepen nog eens op scherp. 

Een boodschap die ze in de gietende regen meteen zelf kracht bijzette. 

Na slecht uitwerpen van de Tsjechische keepster Votiskova kreeg Wullaert plots veel ruimte om uit te halen, met haar linker plaatste ze de bal enig mooi in het hoekje. Interlandgoal nummer 83 al voor de Belgische topschutster. 

De woorden van de stadionspeaker waren nog niet koud, of Wullaert stak opnieuw haar neus aan het venster.
 

Kotiskova acteerde ook nu niet al te best,  de goalie duwde een schot van Wullaert zomaar in de voeten van Tine De Caigny. Zij had maar simpel binnen te schuiven. 


0-2 op twee minuten tijd en de Red Flames op rozen. Met die stand gingen we ook rusten. 

Onnodige nagelbijter

Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe beter de Tsjechen in de match kwamen. 

Delacauw plaatste een bal met veel gevoel op de lat, aan de overkant vuurde Dedinova een pegel af die ook op het doelhout uiteen spatte. 

De Flames leken de wedstrijd volwassen uit te spelen, tot het licht even uit ging bij Laura Deloose.

De Belgische linksachter ging veel te wild in op haar tegenstander in de eigen zestien, ref Gasperotti was onverbiddelijk en wees naar de stip. 

De strafschop was een koud kunstje voor Dubcova. Zo werd het in minuut 86 toch nog een billenknijper. 

De Tsjechische storm flakkerde nog even op, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. Bondscoach Ives Serneels, terug in de dug-out na long-covid, kon opgelucht ademhalen. 
 

Een 1-2 overwinning en de eerste driepunter was geklonken, deel 1 van de missie geslaagd. Op naar dinsdag, wanneer de Red Flames in Stayen opnieuw met Tsjechië willen afrekenen voor een 6 op 6. 

"We hebben het onszelf moeilijk gemaakt"

  • Tine De Caigny: "We zijn opgelucht dat we de 3 punten hebben. Deze was heel belangrijk. We wilden per se 6 op 6 tegen Tsjechië halen. In de 2e helft hadden we het wel moeilijk. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt door de bal niet meer in de ploeg te houden. Zo kwamen we onder druk te staan."

 

  • Kassandra Missipo: "Een belangrijke zege, ook voor het vertrouwen. Het was niet makkelijk, want Tsjechië was heel stevig. Maar ik heb toch ook goeie dingen gezien. We creëerden al wat meer kansen. Nu moeten we die nog beter afwerken, want het doelsaldo zal op het einde nog van belang zijn."

red flames in kwalificaties EK 2025

red flames in groep A2
België Spanje 0-7
Denemarken België 4-2
Tsjechië België 1-2
België Tsjechië 1-1
België Denemarken 12/07
Spanje België 16/07
stand
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 4 4 0 0 +12 12
2. Denemarken 4 2 0 2 +1 6
3. België 4 1 1 2 -8 4
4. Tsjechië 4 0 1 3 -5 1

De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2025 in Zwitserland. De nummer 3 mag naar de play-offs. De nummer 4 gaat ook naar de play-offs, maar degradeert wel naar League B.

Tsjechië - België

20:24

EINDE: 1-2

Een grote zucht gaat door het Belgische elftal. Het was bibberen tot het einde door de late strafschopgoal van Dubcova, maar alles bijeen is dit een verdiende overwinning voor de Red Flames.

Bondscoach Ives Serneels zal blij zijn met het resultaat, op naar een nieuwe clash met Tsjechië dinsdag! 

20:23

Ballen weg knallen. Dat is het motto. De extra tijd is nu ook voorbij. 

20:22

Staskova krijgt plots een dot van een kans! Ze plukt de bal mooi uit de lucht en kan vrij aanleggen, maar krijgt geen kracht achter haar schot. Hier komen de Flames goed weg. 

20:21

Een spervuur aan hoekschoppen nu. 12-0 is die tussenstand, de hartslag gaat bij iedere corner de hoogte in. 

20:20

Met een laag blok proberen ze de Tsjechen op te vangen, maar toch combineren ze er vlot door. 

20:19

Het is nagelbijten op de Belgische bank. De Flames kunnen de bal niet in de ploeg houden, ze ondergaan het spel even volledig. 

20:17

De tijd begint wel te dringen voor Tsjechië. De 90 minuten zijn volgemaakt, de thuisploeg krijgt nog 5 minuten om het tij te keren. 

20:13

1-2: Dubcova klaart de klus

Lichtfus zit nog met haar vingertippen aan de elfmeter van Dubcova, maar het mag niet baten. De aansluitingstreffer staat zo op het scorebord, het kan nog warm worden!

20:12

Strafschop voor Tsjechië

Ai ai ai, Deloose! De Belgische gaat te driest in op haar tegenstander en maait alles mee. De bal gaat zonder verpinken op de stip. 

20:11

Het Belgische duo achterin speelt al de hele wedstijd bijzonder alert. Kees en Tysiak zullen punten scoren bij bondscoach Serneels. 

20:10

Missipo trekt meteen voorop in de strijd en jaagt haar ploegmaats meteen aan. Wijnants kan dan weer het verschil maken met haar snelheid op de counter. 

20:08

Dubbele wissel bij België

Detruyer en Delacauw worden bedankt voor bewezen diensten, Wijnants en Missipo komen in de ploeg. Enkele verse krachten om de voorsprong vast te houden.  

20:07

De Tsjechische storm is (even) gaan liggen, de Flames eisen het balbezit op. 

20:06

Met nog 10 minuten op de klok hebben de Flames nog altijd hun schaapjes op het droge. Ze temporiseren aan de bal en willen de wedstrijd volwassen dood knijpen. 

20:05

Het spel ligt even stil, Cahynova lijkt er ernstig aan toe te zijn. Kermend van de pijn ligt ze geveld tegen de grasmat. Dat zal wisselen worden. 

20:03

De gevaarlijkste vrouw bij Tsjechië, Khyrova, mag gaan rusten. Er zullen enkele Flames opgelucht ademhalen.

Eddy Demarez
20:00

Opnieuw even aan de overkant. Janssens vecht een robbertje uit met haar rechtstreekse tegenstander en komt als winnaar uit het duel. De winger smijt de bal voor doel, maar de Tsjechen ruimen makkelijk op. 

19:58

Khyrova verschalkt Cayman met een grote poort, ze puurt een corner uit haar actie. Het begint steeds warmer te worden voor de kooi van Lichtfus.