Red Panthers eindigen 2e na referentiematch en dwingen meer gunstige kwartfinale tegen Spanje af

za 3 augustus 2024 21:14
Duitsland
0-2
België

De Red Panthers hebben de groepsfase in Parijs afgesloten op de 2e plaats. Onze hockeyvrouwen wonnen de cruciale slotmatch met 0-2 van Duitsland. Dat betekent dat ze in de kwartfinales Spanje bekampen, op papier een minder lastige tegenstander. Die partij vindt maandag om 20.00 uur plaats.

De Red Panthers wisten wat ze moesten doen om als 2e te eindigen in hun groep: winnen van Duitsland. Op die manier zouden ze een iets gemakkelijkere route richting een eventuele finale kunnen krijgen.

De Panthers hadden goed begrepen hoe belangrijk die 2e plek was en begonnen

sterk aan de wedstrijd. In een evenwichtig eerste kwart kon Michelle Struijk de
Panthers na 12 minuten op voorsprong zetten. Na een strafcorner scoorde ze in de
herneming.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In het 2e kwart zette Ambre Ballenghien de Panthers meteen op een 0-2-voorsprong met haar 6e doelpunt van dit toernooi. De Panthers hadden bloed geroken en wilden hun voorsprong nog voor rust uitbreiden. Ze bleven voor de aanval kiezen, maar een geruststellende 0-3 zat er niet in.

Die 0-3 kwam er ook in het 3e kwart niet. Ballenghien was er het dichtste bij, maar haar inzet vloog tegen de paal. Duitsland probeerde wel om de aansluitingstreffer te vinden, maar slaagde daar niet in. Doelvrouw D’Hooghe bracht eerst redding en een paar minuten later was Hélène Brasseur de redster in nood. Op de lijn kon ze ternauwernood de bal keren.

In het 4e kwart kreeg Delphine Mariën de ultieme kans om de 0-3 binnen te leggen, maar ze miste 1-op-1 met de Duitse doelvrouw. Gelukkig was Duitsland niet op niveau, al werd het op het eind nog even spannend met een paar strafcorners voor Duitsland. Maar de 0-2 bleef op het bord staan, waardoor de Red Panthers dus als 2e eindigen in hun groep.

In de kwartfinales wacht Spanje op 5 augustus om 20.00 uur. Een nieuwe clash met Nederland kan alleen nog in de finale.

"Wilden signaal afgeven na Nederland"

Bondscoach Raoul Ehren was lyrisch na de overwinning. "Ik denk niet dat ik ons al ooit zo goed heb zien spelen. Behalve de eerste 3 minuten waren we echt heel goed, alles klopte en we waren superscherp. Het was duidelijk dat er iets op het spel stond en we wilden echt winnen. Het enige verwijt is dat we niet veel goals maken, maar ik ben superblij met onze wedstrijd. We wilden vandaag een signaal afgeven na Nederland, en dat hebben we gedaan. Nu wacht met Spanje een ploeg die de afgelopen 7 maanden gegroeid is, maar we gaan die rustig voorbereiden."

Ainsling D'Hooghe mocht haar eerste minuten maken van het toernooi. "Ik had heel veel stress, maar het was heel gezellig om opnieuw te spelen. In het begin ging ik op zoek naar een eerste save om goed te beginnen, al had ik liever een gemakkelijkere gehad. Maar ik ben superblij om na de match zo veel liefde te krijgen van de ploeg.

Michelle Struijk scoorde het eerste doelpunt."Ik ben superblij met mijn eerste olympische goal, maar de overwinning is nog belangrijker. Gisteren waren wij onszelf gewoon niet tegen Nederland, dus we wisten dat we moesten winnen. Ik ben supertrots op onze wedstrijd, al hadden we zeker de kans om meer te scoren. Het goede is wel dat we zijn blijven gaan, daar ben ik heel tevreden mee. Dankzij deze match hebben we echt zin en veel vertrouwen richting Spanje, maar we mogen hen niet onderschatten.

Duitsland - Belgiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:10

Judith Vandermeiren: "We wilden vechtlust tonen en vertrouwen tanken"

22:05

Emma Puvrez: "We mogen Spanje zeker niet onderschatten"

21:55

Michelle Struijk :"Dit was een ander België dan gisteren"

21:48

Aisling D' Hooghe: "Ik voelde de liefde van mijn teamgenoten"

21:41

Raoul Ehren: "Heb ons nog nooit zo goed weten spelen"

21:14

Einde: 0-2

De wedstrijd eindigt op 0-2. De Panthers worden dus 2e in hun groep en hebben een iets makkelijkere route richting finale.

21:08

Geel voor Englebert

Charlotte Englebert zien we deze wedstrijd niet meer op het veld. Ze krijgt een gele kaart. Nog anderhalve minuut te spelen.

21:07

Het eerste schot op doel van Duitsland gaat binnen. Maar omdat die hoog gaat, wordt dat gezien als gevaarlijk spel. Geen 1-2 dus.

20:54

Misser Mariën

De Panthers kunnen scherp counteren, maar Mariën mist 1-op-1 met de Duitse doelvrouw. Dit was het moment om de 0-3 binnen te leggen.

20:51

Einde 3e kwart

Duitsland probeert wel, maar ze zijn er niet in geslaagd om de aansluitingstreffer te maken. Ballenghien kwam voor de Panthers dicht bij de 0-3, maar haar inzet vloog tegen de paal. Nog een kwartier overleven en België eindigt als 2e in de groep.

20:41

Duitsland krijgt meteen een tweede grote kans. De bal blijft hangen voor doel en uiteindelijk is het Brasseur die op de lijn redding kan brengen.

20:40

Duitsland krijgt een eerste grote kans van de avond. De Panthers denken een fout mee te krijgen, maar de scheidsrechter laat begaan. Dat levert een doelkans op, maar de bal komt recht op het lichaam van doelvrouw D'Hooghe.

20:38

Ballenghien scoort bijna haar 2e doelpunt van de avond, maar haar inzet vliegt tegen de paal. Nog geen 0-3 dus.

20:31

Tweede helft

De Panthers zijn aan de 2e helft begonnen. Kunnen ze hun sterke eerste helft bevestigen?

20:21

Rust: 0-2

De Red Panthers trekken met een 0-2-voorsprong de rust in. Ze zijn beter dan Duitsland en zijn virtueel zeker van de 2e plek. Enkel een geruststellende 0-3 blijft nog uit. Kunnen ze dit niveau in de 2e helft aanhouden?

20:19

De Panthers zijn aan een hele sterke eerste helft bezig.

Eddy Demarez
20:13

Groene kaart Englebert

Charlotte Englebert moet 2 minuten afkoelen nadat ze niet snel genoeg wegliep na een fout.

20:09

De Panthers blijven aanvallen en komen dicht bij een nieuw doelpunt. Maar een geruststellende 0-3 zit er voorlopig nog niet in.