Red Panthers klaren de klus tegen Japan en zijn al zeker van kwartfinales: "Getoond dat we een topploeg zijn"

 wo 31 juli 2024 19:39
België
einde
3-0
Japan

De Red Panthers kunnen na 3 wedstrijden op de Olympische Spelen nog steeds een perfect rapport voorleggen. De Belgische hockeydames hebben woensdag ook Japan opzij gezet en zijn daarmee al zeker van een stekje in de kwartfinales.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Japan had zijn eerste twee wedstrijden in Parijs verloren en was in theorie ook voor de Red Panthers geen onoverkomelijke opdracht.

 

Maar de Japanners waren ook niet gekomen om het België op een presenteerblaadje te geven en trokken aanvankelijk een muur op voor het eigen doel.

 

De Panthers hadden wel het meeste van het spel in een vrij gesloten eerste helft, waarin het al vrij snel duidelijk was dat het van een strafcorner zou moeten komen. De eerste pogingen gingen nog naast, maar met de rust in zicht braken de Belgen dan toch de ban.

 

Een penalty corner van Englebert werd nog gekeerd, maar Brasseur was bij de pinken in de rebound. Veel tijd om van die tik te bekomen, kreeg Japan niet. Nauwelijks een minuut na de 1-0 trof ook Englebert raak, na een Japanse aarzeling in verdediging.

 

Met de 2-0 op het bord konden de Red Panthers de tweede helft controleren. Japan kroop wel uit zijn schulp, maar miste finaal de kwaliteiten en de creativiteit om het België echt nog lastig te maken. Tien minuten voor tijd legde Ballenghien de match in een beslissende plooi met de 3-0.

 

3 op 3 dus voor de Belgische hockeyvrouwen, die daarmee meteen zeker zijn van een plek in de kwartfinales. Er resten de Panthers wel nog twee lastige groepswedstrijden, tegen Nederland en Duitsland.

 

Die duels zullen bepalend worden voor eventuele groepswinst en een - op papier - makkelijkere affiche in de kwartfinales.

Doelpunten: 28' Brasseur 1-0, 29' Englebert 2-0, 52' Ballenghien 3-0

Bondscoach Ehren: "Heel trots"

9 op 9, dat prijkt er op het rapport van de Red Panthers na de groepsfase. Maar hoeveel krijgt de match tegen Japan in het puntenboekje van bondscoach Raoul Ehren? "Hmm... een zeventje", glimlacht de Nederlander na een korte aarzeling.

 

"Het was niet onze allerbeste wedstrijd. Tegen China en Frankrijk was ons niveau een stuk hoger, al waren er wel verzachtende omstandigheden: het was heel warm en we verloren ook al vroeg in de match Stephanie Vanden Borre. Daardoor moest een aantal speelsters meer minuten maken dan normaal."

 

Wat was er precies aan de hand met Vanden Borre? "Ze voelde iets in haar been en het risico was te groot om haar nog voort te laten spelen. We zullen dat vanavond en morgen rustig bekijken. Hopelijk valt het mee en is ze gewoon inzetbaar tegen Nederland."

Vanden Borre voelde iets in haar been en het risico was te groot om haar nog voort te laten spelen. Hopelijk valt het mee.

Raoul Ehren

Die wedstrijd van vrijdag gaat om de groepswinst. "Op voorhand hadden we zeker getekend voor een 9 op 9 na 3 wedstrijden. We zijn in vorm, dat zie je. We zitten in de kwartfinales. We halen de top 8. Dat was onze eerste doelstelling en daar mogen we ook trots op zijn", vindt Ehren.

 

"Voor dit toernooi had België nog maar 4 keer gescoord op de Olympische Spelen. Slechts 3 speelsters hadden olympische ervaring. Voor de rest zijn het allemaal debutanten. Ik denk dat we heel trots mogen zijn op waar we staan en hoe we spelen."

 

"Vandaag was het wat minder, maar dat heb je soms. En toch winnen we keurig met 3-0. Daar mogen we heel tevreden mee zijn. En het laat ook zien we dat we een topploeg zijn."

Charlotte Englebert: "Voelden de vermoeidheid"

  • Charlotte Englebert: "We hadden misschien wat meer moeten scoren, maar het was wel een zware wedstrijd. De weersomstandigheden waren zwaar, dat zijn we niet gewend. En na 2 wedstrijden hadden we ook al wat zware benen."

    "Toch hebben we 3 keer gescoord tegen Japan, wat niet zo'n makkelijke tegenstander is. Nu moeten goed gebruik maken van ons dagje rust om helemaal klaar te zijn voor Nederland. Zij zullen de vermoeidheid ook al wel voelen."

  • Hélène Brasseur: "Het was wel heel speciaal om hier mijn eerste goal te maken. Het brak de wedstrijd open, daarna volgde snel een tweede doelpunt. Ik ben vooral heel blij dat we konden winnen, want het was niet onze beste wedstrijd. Maar we pakken de 3 punten en dat is het belangrijkste."

    "We kijken heel hard uit naar de match tegen Nederland. Ik denk dat we er klaar voor zijn. We zullen zien wat het geeft. Het is leuk dat we al zeker zijn van de kwartfinales, maar we bekijken het stap voor stap."

red panthers op olympische spelen 2024

eindfase
match voor brons België Argentinië 2-2 (shoot-outs: 1-3)
halve finale België China 1-1 (shoot-outs: 2-3)
kwartfinale België Spanje 2-0
red panthers in groep A
België China 2-1 verslag
Frankrijk België 0-5 verslag
België Japan 3-0 verslag
België Nederland 1-3 verslag
Duitsland België 0-2 verslag
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 5 5 0 0 +14 15
2. België 5 4 0 1 +9 12
3. Duitsland 5 3 0 2 +7 9
4. China 5 2 0 3 +5 6
5. Japan 5 1 0 4 -13 3
6. Frankrijk 5 0 0 5 -20 0

De top 4 van de 2 poules stoot door naar de kwartfinales.

België - Japanlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

18:27

Einde

De zoemer weerklinkt: het is afgelopen. De Red Panthers boeken hun 3e overwinning op een rij en zijn daarmee meteen ook zeker van een plek in de kwartfinales.

18:25

Net niet

De Panthers dwingen nog eens hoekschop af en proberen de Japanners te verrassen, met de Ballenghien die aflegt tot bij Englebert. Haar controle is niet perfect en zo komt het schot er niet helemaal uit.

18:24

Bijna Englebert

In de slotfase is het Struijk die Englebert lanceert. De Belgische aanvalster kan aanleggen, maar raakt de bal niet helemaal perfect en mikt zo naast.

18:22

Je moet het de Japanners nageven: opgeven doen ze niet. Ze trekken nog eens gretig naar voren, maar veel doelgevaar leveren die goeie intenties niet op.

18:17

Niet dat het nog veel uitmaakt bij deze tussenstand, maar de Japanners zijn hun video-referral kwijt na een lange VAR-interventie. Nog dik 7 minuten te spelen!

18:16

Ballenghien mikt dan toch de 3-0 in doel

18:14

Ballenghien met de 3-0

Uitstel is geen afstel: daar is de 3-0! Na een prima aanval en een uitstekende kaats van Puvrez is het Ballenghien die raak schiet.

18:13

Ballenghien maait over de bal

18:10

Bijna 3-0

Opnieuw flirten de Red Panthers met een derde doelpunt. Struijk vindt Ballenghien in de cirkel, die vanuit de draai probeert te scoren, maar haar schot mist.

18:08

Var

Er wordt gefloten voor een nieuwe penalty corner voor de Red Panthers, maar de Japanners hebben eerst een Belgisch voetje gezien en vragen de tussenkomst van de videoref. Het duurt zijn tijd, maar Japan krijgt wel gelijk. Geen strafcorner dus.

18:07

Strafcorner recht op de Japanse doelvrouw

18:06

Strafcorner

De Red Panthers versieren hun 7e penalty corner, maar pas de 1e na de rust, na een bal op de voet van een Japanse. Nakamura redt op het schot van Englebert.

18:05

Kansje voor White

Rasir mept een bal hard in de cirkel, waar White voor doel geposteerd staat. Met een reflex probeert zij de voorzet in doel te deviëren, maar de bal kaatst via haar stick naast het doel van Nakamura.

18:03

Laatste kwart

Het laatste quarter is begonnen. Hebben de Red Panthers nog energie over om een goaltje te maken, of spelen ze op maturiteit de wedstrijd uit?

18:03

Nog 15 minuten

In het slot van het 3e quarter knutselt Japan nog een fraaie aanval in elkaar. Mori zoekt de korte hoek, maar Picard zit er met een voetje tussen. Dit lieten de Panthers toch iets te makkelijk gebeuren.

18:02

Belgen spelen tegenaanval helemaal niet goed uit

18:01

Panthers laten grote kans liggen

De Red Panthers komen er bliksemsnel uit met Marien en Struijk. De Belgen kunnen deze 2 vs. 1-situatie niet uitspelen: Marien levert de bal in. Dit had de 3-0 kunnen en misschien wel moeten zijn.

17:59

De Red Panthers zouden meer de controle moeten bewaren om energie te sparen voor de volgende wedstrijden. Het is voorlopig een match met ups en downs.

Sofie Gierts