Eerste nederlaag voor de Red Panthers: Nederland waarschuwt Belgen in prestigeduel

vr 2 augustus 2024 14:17
België
1-3
Nederland

Geen groepswinst voor de Red Panthers. Tegen eeuwige rivaal Nederland verloren de Belgische hockeyvrouwen hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen. Na een moeilijke eerste helft, maar een hoopvolle tweede eindigde het prestigeduel met 1-3 in het voordeel van Oranje. De Belgen zakken voorlopig naar plaats drie, maar kunnen zaterdag in een rechtstreeks duel met Duitsland alweer de tweede plek claimen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De Red Panthers zijn er niet in geslaagd om ook hun 4e groepswedstrijd te winnen. Vooral in de eerste helft moesten de Panthers de wet van de sterkste ondergaan tegen een dominant Nederland.

Nederland eiste het balbezit op en na 6 minuten werd het overwicht omgezet in een voorsprong. De eerste strafcorner ging binnen. De inzet werd nog gered op de lijn, maar in de herneming kon Sanders de bal toch binnen duwen.

Het duurde even voor de Panthers voor het eerste gevaar konden zorgen. Na 10 minuten kregen ze hun eerste strafcorner. Die ging binnen, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af voor gevaarlijk spel.

Nederland bleef nadien aanvallen en een 4e strafcorner leverde het 2e doelpunt op. Het was specialist Jansen die voor de 0-2 zorgde.

In het tweede kwart verliep de wedstrijd iets evenwichtiger, maar kansen creëren bleef moeilijk voor de Red Panthers. Defensief stond het wel beter, tot Nederland net voor de rust dankzij mooi samenspel de 0-3 via Verschoor maakte.

Geen comeback na de rust

De Panthers kwamen goed uit de kleedkamer. Mariën kreeg de eerste kans, maar kwam niet tot scoren. Na 5 minuten was het wel raak. Ambre Ballenghien zorgde voor de 1-3 na een scrimmage voor het Nederlandse doel.

Maar een comeback zat er niet in voor de Red Panthers. Hoewel de Nederlanders zich wat in spaarmodus hadden gezet, kwamen de Panthers niet meer tot grote kansen in het derde kwart. Ook in het vierde kwart kwamen ze niet meer tot scoren. Barbara Nelen had nog de grootste kans op de 2-3, maar haar schot zwaaide ver af.

Door de nederlaag staan de Panthers nu 3e in hun groep omdat ze een minder doelpuntensaldo hebben dan Duitsland. Morgen wordt het om 19.45 uur dus nog een rechtstreekse strijd om de 2e plaats tegen de Duitsers.

Alix Gerniers: "Niet de storm die we gewoon zijn van Nederland"

Alix Gerniers wijtte het verlies aan het eigen spel, en niet aan Nederland. "Nederland was beter in de eerste helft, maar dat kwam vooral omdat wij ondermaats waren. Het was zeker niet de storm die we gewoon zijn van Nederland. In de tweede helft waren de rollen wat omgedraaid, dus dat moeten we onthouden. Maar we liepen natuurlijk wel heel de tijd achter de feiten aan."

Morgen wacht Duitsland in een rechtstreekse wedstrijd om de 2e plaats in de groep. "We spelen elke wedstrijd om te winnen. We weten dat we hen op bepaalde plekken pijn kunnen doen, dus het zal zeker een interessante wedstrijd worden."

Ook bondscoach Raoul Ehren was niet onder de indruk van Nederland. "Ik vond Nederland niet bijzonder sterk in de eerste helft. De 0-3-stand bij de rust was dan ook fors op basis van de statistieken. Maar we hebben hen vooral in hun spel laten komen."

"In de tweede helft hebben we laten zien tot wat we in staat zijn door minder passief te zijn en meer druk uit te oefenen. Maar zo kan je inderdaad niet starten, al haal ik wel veel positiviteit uit de tweede helft."

België - Nederlandlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

14:16

Einde: 1-3

De Red Panthers zijn er niet in geslaagd om een comeback te realiseren. Vooral in de eerste helft was Nederland sterker. In de tweede helft ging het gelijk op, maar dichter dan de 1-3 konden ze niet komen.

14:12

De strafcorner gaat de mist in. Geen 2-3 dus.

14:11

Met nog een minuut te spelen, krijgen de Panthers een strafcorner. Kunnen ze nog wat milderen?

14:03

Barbara Nelen krijgt een mooie kans op de 2-3, maar haar schot zwaait af. Nederland moet het voorlopig met 10 doen na een groene kaart. Kunnen de Panthers daar gebruik van maken?

13:56

Einde derde kwart

Na het derde kwart staat het 1-3. De Red Panthers zitten beter in de wedstrijd, al lijkt het ook wel dat Nederland zich in spaarmodus gezet heeft.

13:45

Ballenghien maakt er 1-3 van

13:44

1-3 Ballenghien

Zijn de Panthers aan hun comeback begonnen? Na een scrimmage voor het Nederlandse doel kan Ballenghien de bal binnentikken. Haar vijfde doelpunt al dit toernooi.

13:38

Eerste dreiging van de Panthers! Mariën kan vanuit een scherpe hoek aanleggen, maar een doelpunt maken lukt niet.

13:36

Start tweede helft

De Red Panthers zijn er opnieuw aan begonnen tegen Nederland. Kunnen ze in de tweede helft voor wat meer gevaar zorgen?

13:31

Wie de tweede helft wil volgen via de livestream, zal even moeten refreshen.

13:27

Rusten geblazen: 0-3 voor Nederland

De strafcorner levert geen doelpunt op en er wordt onmiddellijk afgefloten voor de rust. Zo trekken de Panthers met een 0-3-achterstand de kleedkamers in. Nederland was gewoon te sterk tijdens de eerste helft.

13:25

De Panthers krijgen nog een strafcorner net voor de rust. Dit zou een mooie opsteker zijn als de strafcorner binnen gaat.

13:24

Nederland maakt er 3-0 van na knap samenspel

13:24

0-3

Nederland maakt net voor de rust de 0-3 na mooi samenspel. Kunnen de Panthers nog voor de rust reageren?

13:15

De Red Panthers komen toch wat meer opzetten dan in het eerste kwart, maar kansen levert dat na 7 minuten in het tweede kwart nog niet op.

13:07

Einde eerste kwart: 0-2

Na het eerste kwart staat het 0-2 voor Nederland. De Red Panthers zullen uit een ander vaatje moeten tappen als ze die achterstand nog willen wegwerken. Daar hebben ze wel nog veel tijd voor.

13:06

4e strafcorner van Nederland levert 2e doelpunt op

13:04

0-2 voor Nederland

Nederland is dominant en de 4e strafcorner levert een 2e doelpunt op. Het is specialist Jansen die het doelpunt voor haar rekening neemt.