Gebroken hart voor Belgian Cats in Parijs na verloren match om brons tegen Australië

 zo 11 augustus 2024 13:15
olympische spelen: 3e plaats
België
Australië
einde
19
q1
20
17
q2
17
25
q3
23
20
q4
25
81
score
85

Hartzeer voor de Belgian Cats. Na de gemiste kans op een olympische finale grepen de Belgische basketvrouwen nu ook naast brons tegen Australië in een nieuwe thriller. Géén medaille en ultieme bekroning dus voor de Cats. Wat zal dit pijn doen. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Hoe snel konden de Belgian Cats de knop omdraaien na die mokerslag in de halve finales tegen Frankrijk? Dat was de hamvraag voor de match om brons tegen Australië, dat tijdens zijn halve finale tegen Team USA al het vizier gericht had op deze wedstrijd.

 

Het antwoord op die vraag volgde snel: de knop wás omgedraaid. Een ijzersterke Antonia Delaere, die geen seconde rust kreeg vandaag, zette al vroeg de toon met twee driepunters en ook de immer betrouwbare Emma Meesseman was meteen op de afspraak.

 

In een gelijkopgaande 1e helft was er helaas ook een negatieve constante: de Cats kregen maar geen grip op de sterke Australische center Ezi Magbegor, die de hele wedstrijd lang een gesel zou blijven voor de Belgische defensie en uiteindelijk 30 punten zou maken. Het verschil bij de rust was miniem: 36-37.

Australië heeft het laatste woord

Onder impuls van de ongrijpbare Magbegor sloeg Australië na de rust een eerste kloofje. Maar de Cats klauwden terug: een zone-verdediging bracht de Opals even van de wijs en toen Magbegor rust kreeg, vonden de Belgen opnieuw de aansluiting, ook omdat Julie Vanloo eindelijk haar draai vond.


Dat het een nieuwe thriller zou worden, was dan al lang duidelijk. De Cats begonnen aan het slotkwart met één puntje voorsprong: 61-60. Vanloo zette met nog een driepunter meteen een verschil van 4 punten op het bord, maar daarna kantelde de match in het voordeel van Australië.


Heel even snuffelde België nog aan de winst, maar Magbegor - uiteraard zij - bleef de Cats pijnigen. In de slotminuut deed Delaere de hoop een laatste keer opflakkeren met een driepunter. Daarna slaagden de Cats er niet meer in om nog een goeie aanval in elkaar te knutselen, de Opals maakten het af op de vrijworplijn.

 

Alweer een mentale opdoffer dus voor de Cats, die de kans laten liggen op een bronzen plak. Eenmaal die ontgoocheling wat weggeëbd is, mag er ook plaats zijn voor gepaste trots. Ondanks een moeilijk toernooi eindigt België in de top 4 op de Olympische Spelen, een historisch resultaat.

Gerelateerd:

België-Australiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

13:11

Enorme domper voor de Cats, brons is voor Australië

13:10

Brons voor Australië

Julie Vanloo gooit in de allerlaatste seconde nog een driepunter binnen, maar het maakt geen verschil meer. Australië wint met 81-85 en pakt het brons. Wat een enorme domper voor de Cats.

13:09

Neen, het is voorbij. De Cats kunnen niet scoren en moeten opnieuw een fout maken. Aan de zijlijn is het Australische feestje al begonnen.

13:07

De Cats nemen te veel tijd voor de aanval en krijgen geen shot weg in die 8 seconden. Dit begrijpen we niet zo goed.

Een logische snelle fout volgt, Australië naar de vrijworplijn. Madgen maakt er een two possessoin game van: 78-83 met nog 15 seconden op de klok.

13:04

Een driepunter van Delaere wordt afgeblokt door Talbot, de bal is wel opnieuw voor de Cats. Er zijn nog 24 seconden te spelen, op de shotclock staan nog 8 seconden en het verschil is nog steeds 3 punten. Meziane neemt een time-out.

13:03

Driepunter Delaere!

Antonia Delaere maakt haar foutje van zonet goed en mikt haar 3e driepunter van de wedstrijd binnen. Chapeau dat ze dit nog kan, want Delaere is deze match nog niet naar de bank geweest.

Nog 1'05" te spelen en de Opals leiden met 78-81. Duimen maar!

13:02

Delaere verliest de bal en begaat de fout op Magbegor. Die 2 vrijworpen gaat ze deze match niet missen, hoor. Haar teller staat daarmee op 30 en de klus is weer wat lastiger geworden.

13:00

Kan het nog?

Een goeie defensieve stop van de Cats levert een Belgische fastbreak op, Meesseman wordt foutief afgeremd onder de ring. Met een 2 op 2 staat het 75-79. Nog 2 minuten.

12:59

Een bom van Madgen, die te veel ruimte kreeg na alweer een Australische offensieve rebound, doet de Cats pijn: 73-79. 

12:58

Linskens doet het goed

Linskens scoort onder de ring, maar kan de bonusvrijworp na de fout van Smith niet benutten. Zo blijft het verschil 3 puntjes. Nog dik 3 minuten.

12:57

Score Emma Meesseman

Baseline jumper van Emma Meesseman en dan weet je dat het kassa is. Nog 5 puntjes!

12:56

Nog ruim 4 minuten en de Belgische fans in Parijs zetten zich er nog eens achter. Kunnen zij de Cats dat duwtje in de rug geven?

12:56

Australië is plots weer zeven punten uitgelopen: 69-76

12:55

69-76

Het lijkt de fout kant op te gaan. Smith zet zich door, scoort en krijgt ook nog de fout mee. Zo is Australië plots weer 7 punten uitgelopen.

12:51

Wanhoopspoging van Meesseman gaat erin

12:50

Met een wanhoopspoging van Meesseman tegen de shotclock aan en een nieuwe driepunter van Julie Vanloo klimmen de Cats opnieuw op voorsprong. We schuiven steeds meer op naar het puntje van onze stoel.

12:49

Whitcomb mag je echt geen centimeter ruimte geven en dat gebeurt wel. En dan weet je het al: driepunter!

12:48

Emma Meesseman heeft nog 2 minuutjes extra rust gekregen en maakt met nog 8 minuten te spelen haar rentree. Dirigeert zij de Cats naar het brons?