Strijdvaardige Cats lijden logische nederlaag tegen VS, maar zullen half mirakel nodig hebben op slotspeeldag

 do 1 augustus 2024 22:42
olympische spelen
België
Verenigde Staten
einde
23
q1
23
15
q2
23
15
q3
14
21
q4
27
74
score
87

Met opgeheven hoofd onderuit. Na het debacle tegen Duitsland hebben de Belgian Cats de rug gerecht tegen de VS. Dat volstond niet voor een stunt tegen de grootmacht, maar de nederlaag was beperkt met een verschil van 13 punten. In de strijd om een plekje bij de beste derdes zullen onze basketvrouwen zondag wel nog steeds een half mirakel nodig hebben in het beslissende slotduel tegen Japan.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Meer nog dan tegen Duitsland speelden de Belgian Cats tegen de VS een regelrechte thuismatch. Al van bij de Brabançonne toverde de massale steun van de Belgische fans een glimlach op het gelaat van de Belgische vrouwen.

 

Het leek de Cats ook vleugels te geven op het veld, want in tegenstelling tot het desastreuze wedstrijdbegin tegen Duitsland waren de Belgen dit keer wél meteen bij de les en toonden ze hun ware gelaat.

 

Dat Amerika het reboundduel zou winnen was al snel duidelijk, maar de Cats toonden wel alles wat tegen Duitsland ontbrak: overtuiging, snelheid, samenspel en vooral vechtlust.

 

Dat zorgde ervoor dat België in een sterk 1e quarter gelijke tred hield, met dank aan Julie Vanloo en een fabelachtige Emma Meesseman, die ondanks al dat Amerikaanse talent met voorsprong de beste speelster op het parket was.

 

In een minder 2e quarter sloeg Team USA - als sinds Barcelona 1992 ongeslagen op de Olympische Spelen - een kloofje, maar op karakter klampten de Belgen aan. Bij de rust was het verschil nog speelbaar: 38-46.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Aanklampen

Uitblinkster Meesseman ging ook in de 2e helft voorop in de strijd en vond steun bij de jarige Antonia Delaere, die na de rust haar shot vond en met driepunters begon te strooien.

 

Maar telkens wanneer de Cats in de nek hijgden van Team USA volgde een dodelijk tussenspurtje van de Amerikanen, die overigens niet te klagen hadden over het scheidsrechterlijke trio. De VS mocht zich erg veel permitteren van de refs, wat bij momenten tot zichtbare frustratie leidde bij de Belgen en ook geen hulp was om zich weer in de match te knokken.

 

Desalniettemin bleven de Cats aanklampen, ook al liep de tank van Meesseman en co. zichtbaar leeg. In het slotkwart was de opdracht vooral om de kloof binnen te perken te houden met het oog op het doelsaldo, dat doorslaggevend kan zijn om alsnog door te gaan als nummer 3 in de groep.

 

Net daarom deed een een ultieme driepunter van Ionescu in de slotseconden nog extra pijn. Zo werd het geen verschil van 10, maar van 13 punten: 74-87. Zondag op de slotspeeldag moet er sowieso gewonnen worden van Japan en dan wordt het rekenen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

België: Meesseman 24, Delaere 16, Vanloo 11, Linskens 8, Lisowa-Mbaka 8, Ramette 4, Becky Massey 3. Claessens, Mununga en Résimont scoorden niet. Joris en Billie Massey bleven op de bank.

België - Verenigde Statenlaatste update: ongeveer 2 maanden geleden

22:45

Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en de VS

22:43

Amerikaanse gooit in de slotseconden nog pijnlijke driepunter binnen

22:41

Meesseman en Lisowa herleiden kloof tot 10 punten

22:40

Zout in de wonde

Sabrina Ionescu lijkt niet voort te spelen in de laatste seconden, zoals dat wel vaker gebeurt, maar gooit dan toch nog een driepunter binnen, ook omdat Vanloo dacht dat ze niet meer ging shotten.

Het wordt door basketballers als onsportief beschouwd, maar anderzijds hadden de Belgen misschien ook wel moeten weten dat elke score van tel is op de Olympische Spelen.

En zo is het verschil uiteindelijk nog 13 punten: 87-74.

22:38

Neen, deze refs en de Belgen zullen geen vrienden worden. Bondscoach Meziane laat zijn ongenoegen blijken en krijgt er een technische fout voor.

22:38

Nog een bom van Delaere!

22:37

4e bom van Dalaere

Delaere viert haar verjaardag met haar 4e driepunter van de avond, waarmee er opnieuw een kloof van 10 punten op het scorebord staat.

22:36

Belangrijke score van Lisowa

22:35

Na ruim 7 minuten in het 4e quarter besluiten de refs dan toch eens een eerste fout te blazen voor de Amerikanen. Het werd eens tijd.

22:33

Exit Linskens

Linskens, zonet nog goed voor haar 8e punt, loopt tegen haar 5e fout aan en moet naar de kant. De Cats zullen het nog dik drie minuten zonder hun startende center moeten doen.

22:32

Belgen laten VS nu veel te makkelijk scoren, kloof wordt groter

22:30

De vermoeidheid lijkt nu echt zijn tol te eisen bij de Cats en we moeten het helaas nóg maar eens zeggen: de refs laten heel veel passeren van wat de Amerikanen zich allemaal permitteren in defense.

Met twee scores op rij van Stewart gaat het naar 61-75. Emma Meesseman ergert zich zichtbaar op de no-calls van de scheidsrechters. Begrijpelijk.

22:28

België leeft nog! 2 bommen op rij

22:27

Driepunters Delaere

Oef, dan toch nog eens een driepunter. Eentje van Delaere en in de volgende aanval gooit ze zowaar opnieuw een bom binnen: 61-68. De vlam slaat weer in de pan!

22:25

Time-out België

Alweer zo'n dodelijk tussensprint van de Amerikanen, die weer naar een kloof van 11 punten vliegen. Meziane neemt een time-out met nog 7 minuten te spelen. Het zal er voor de Cats op aankomen om de kloof zo klein mogelijk te houden, met het oog op een eventuele plaats als beste derde.

22:24

Mooie score van Ramette, maar VS staat ondertussen 13 punten voor

22:23

Wilson met overmacht

A'ja Wilson is een gesel voor de Cats. Ze lijkt de bal te verliezen, maar toornt dan hoog boven Meesseman en Linskens uit om alsnog te scoren. Wat doe je daartegen?

22:21

Een driepunter zou de Belgian Cats een boost kunnen geven en het is ook echt wat ze nodig hebben, maar ook bij het begin van het 4e quarter mikt Vanloo naast.