Spring naar de inhoud

Van den Bossche, Abdi of Vidts: welke olympische medaillewinnaar krijgt dit jaar het Vlaams Sportjuweel?

Van den Bossche, Abdi of Vidts: welke olympische medaillewinnaar krijgt dit jaar het Vlaams Sportjuweel?
 do 7 november 2024 16:05

Op donderdag 12 december reikt Vlaams minister van Sport Annick De Ridder de vier Vlaamse Sportjuwelen uit. Naast de hoofdprijs voor de beste topsporter zijn er nog trofeeën in drie andere categorieën. Ontdek hier alle genomineerden.

Bij het Vlaams Sportjuweel bepaal jij mee wie in de prijzen valt. Enkele dagen voor de uitreiking kan je op Sporza.be stemmen op je favorieten. De pollresultaten tellen mee voor één derde van het puntentotaal. Een vakjury deelt twee derde van de punten uit.

Beste Topsportprestatie

Deze trofee kan maar één keer naar dezelfde persoon, organisatie of ploeg gaan. De voorbije twee jaar zetten Remco Evenepoel en Lotte Kopecky, die in 2024 weer grandioos uitpakten, hun Sportjuweel in de kast. De jury puurde een shortlist van drie genomineerden uit de andere Vlaamse topsporters die dit jaar excelleerden.

  • Bashir Abdi
    Een aanslepende stressfractuur, een gebrek aan wedstrijdritme en een gemiste bus op de dag van de waarheid. Ook als de voorbereiding verre van ideaal verloopt, doet Bashir Abdi er alles aan om zijn doel te bereiken. Hij had zijn jaar afgestemd op de olympische marathon in Parijs, et voilà: Abdi liep over de ‘Belgian Hill’ onweerstaanbaar naar het zilver.

 

  • Fabio Van den Bossche
    De ster van pistier Fabio Van den Bossche schitterde het hele jaar door. In januari reed hij al naar EK-brons in het omnium, in de zomer volgde onverhoopt olympisch brons in dezelfde discipline. Op het WK in oktober legde hij er, samen met Lindsay De Vylder in de ploegkoers, nog een zilveren laagje bovenop. Tussendoor reed hij met de Giro ook zijn eerste grote ronde uit.

 

  • Noor Vidts
    Op het WK atletiek indoor in Glasgow was Noor Vidts meteen op de afspraak: ze verlengde haar wereldtitel in de vijfkamp, als eerste atlete ooit. Een flinke boost richting Olympische Spelen, waar de tegenstand op de zevenkamp van een ander niveau zou zijn. In Parijs schudde Vidts haar concurrentes proef na proef van zich af in een beklijvende competitie, met een duur bevochten bronzen plak als ultieme beloning.

Beste Topsportcoach

Wie stuwde zijn atleten dit jaar naar grootse prestaties en wordt de Topsportcoach van het jaar? Deze drie trainers staken er volgens de jury in 2024 bovenuit:

  • Dirk Crois
    De huidige coach van roeier Tim Brys slaagde erin om drie skiffeurs naar de A-finale van de Olympische Spelen te leiden: Tim Maeyens (Peking 2008), Hannes Obreno (Rio 2016) en dit jaar Tim Brys. Deze laatste transformeerde hij de laatste jaren van lichtgewicht naar zwaargewicht, en met resultaat: Brys werd vierde in de skiff op de Spelen in Parijs. Dirk Crois straalt rust en vertrouwen uit naar zijn atleten en fungeert graag als klankbord voor andere coaches.

 

  • Fernando Oliva
    De Argentijnse atletiekcoach woont intussen meer dan 20 jaar in Vlaanderen en begeleidt Noor Vidts al sinds haar jeugd. Als bezieler van het meerkampproject van Atletiek Vlaanderen is hij ook betrokken bij de carrière van heel wat jonge atleten zoals hoogspringster Merel Maes. Zijn focus ligt op het proces van elke sporter afzonderlijk, met de nodige aandacht voor de ontwikkeling op menselijk vlak.

 

  • Sven Vanthourenhout
    Voor de bondscoach zijn vertrek bij Belgian Cycling aankondigde, leidde hij onze nationale wielerdelegatie naar een waslijst aan successen. Bij de mannenelite verzamelden zijn selecties maar liefst 39 medailles op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Slechts bij vier wedstrijden moest Vanthourenhout zonder eremetaal naar huis. Hij toonde zich ook een prima bemiddelaar en kreeg zijn speerpunten Evenepoel en Van Aert weer op één lijn na het frustrerende WK in Leuven 2021. 

Beste Topsportversterker

Een topprestatie is niet alleen de verdienste van atleten en hun coaches, maar ook van de stille krachten achter de schermen. Zij maken kans op het Vlaams Sportjuweel voor Topsportversterker van het jaar:

  • Roel Parys
    Als doctor in de Fysische Geneeskunde en Sportgeneeskunde begeleidt Parys topsporters bij BMC-VIFIT Pro Triathlon Team, de Belgische atletiekfederatie, de Vlaamse triatlon-duatlonliga en de Vlaamse Zeilfederatie. Hij maakt deel uit van de medische omkadering van Team Belgium en was erbij op de Olympische Spelen van Rio, Tokio en Parijs. Roel Parys volgt zijn atleten en hun blessures wekelijks op. Samen met de atleet en zijn omkadering zoekt hij voortdurend naar het beste revalidatietraject.

 

  • Raymond Vanstraelen
    In 1986 richtte Raymond Vanstraelen het bedrijf Bioracer op. Zijn doel: performante kleding produceren om fietsprestaties te optimaliseren. Wat begon in zijn eigen huis groeide uit tot een wereldspeler met onderzoeksfaciliteiten, fabrieken en kantoren op drie continenten. Bioracer draagt intussen al jaren bij aan de prestaties van Belgische en Vlaamse topsporters, voornamelijk in het wielrennen, roeien, triatlon en kajakken. Dat innoveren in het Bioracer-DNA zit ingebakken, blijkt onder meer uit de ontwikkeling van aerodynamische tijdritpakken en koelende kledij.

 

  • Topsport Defensie
    Sinds 2004 biedt Defensie topsporters de kans om hun sport voltijds te beoefenen, zonder financiële zorgen. Vandaag zijn er 25 atleten met zo’n militair topsportstatuut, onder wie 400m-loper Alexander Doom, triatleet Marten Van Riel en gymnast Noah Kuavita. Zij kunnen zo prioriteit geven aan sport op het hoogste niveau, volledig in lijn met het Topsportactieplan Vlaanderen. Wie wil kan ook na zijn of haar sportieve loopbaan aan een carrièrepad binnen defensie bouwen.

 

Warmste Sportinitiatief

Het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief zet een non-profitorganisatie in de bloemetjes, die haar sportaanbod gebruikt om ook maatschappelijk het verschil te maken.

  • Mixar
    Rugby voor iedereen, dat is de inclusieve opzet van Mixed Ability Rugby. Een Mixar-rugbyploeg bestaat uit spelers met en zonder beperking. Iedereen die zelfstandig kan beslissen om mee te spelen mag op het veld staan, met of zonder begeleider. Het spel wordt aangepast aan de vaardigheden van de deelnemers. Momenteel zijn er zes Belgische clubs die Mixar aanbieden, waarvan drie in Vlaanderen: Hasselt, Schilde en Dendermonde.

 

  • SKS Herentals
    Voetbalclub SKS Herentals is er voor iedereen die wil voetballen, van 4 tot 99 jaar. Sinds 2012 bouwt de club aan een jeugdwerking die focust op gelijkwaardigheid, ongeacht het voetbaltalent. Het aantal leden van de club steeg sindsdien van 25 naar meer dan 500 leden. Andere mijlpalen waren de aanstelling van een sociaal werker, een succesvolle dameswerking, een jongerenraad met inspraak in het clubbestuur, een G-werking, een gratis zomeraanbod en de SKS Referee Academy. 

 

  • Willibies Antwerpen
    Bij basketbalclub Willibies uit Antwerpen draait alles om gemeenschap, groei en gelijke kansen voor iedereen. Het lidgeld wordt bewust laag gehouden. Naast de trainingen en wedstrijden kunnen leden ook rekenen op extrasportieve begeleiding. De club investeert in huistaak- en studiebegeleiding, heeft een takensysteem gericht op competentiebuilding en ondersteunt haar leden in de zoektocht naar studentenjobs, stages en zoveel meer. Op die manier bouwt Willibies Antwerpen aan een duurzame en betrokken club, die sport inzet als krachtig middel voor sociale impact.