Zilver voor Lotte Kopecky na sterke afvalling: "Maar ik ben niet immens teleurgesteld"

 do 17 oktober 2024 22:30
Zilver voor Kopecky op de afvalling.

Dan toch geen drie op een rij. Lotte Kopecky ging in het Deense Ballerup op zoek naar een nieuwe wereldtitel op de afvalling, maar onze landgenote moest na een goede race toch nog iemand voor zich dulden. De Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston gooide haar fiets in de laatste meters nog voorbij die van onze landgenote.

Één tegen allen, allen tegen Lotte Kopecky.

Onze landgenote verscheen deze avond als absolute topfavoriete aan de start van de afvalling op het WK baanwielrennen. Met twee opeenvolgende wereldtitels achter haar naam, was dat geen verrassing.

Kopecky toonde zich ook de baas van het pak in de zenuwachtige beginfase van de afvallingsrace. Met veel bravoure was ze steevast te zien aan de kop: controlerend en anticiperend. En zo gleed onze landgenote probleemloos de finale in.

 

Toen ze nog met drie overbleven elimineerde Kopecky - met een versnelling van ver - ook koninklijk de Amerikaanse Jennifer Valente. Enkel de Nieuw-Zeeelandse Ally Wollaston glipte gezwind mee in haar zog.

 

Dat bleek geen toeval te zijn. Wanneer Kopecky het ook in de laatste ronde vroegtijdig probeerde, botste ze op een counter van haar concurrente.

Hoewel Kopecky dus opnieuw een (tactisch) sterke afvalling reed, moest ze deze keer vrede nemen met zilver. Zondag komt ze nog in actie in haar tweede en laatste nummer op dit WK baanwielrennen. Dan verdedigt ze haar wereldtitel in de puntenkoers.

Lotte Kopecky: "Ik ben me ervan bewust dat je niet alles kan winnen"

Achteraf kon Kopecky de gemiste kans op een nieuwe wereldtitel al snel relativeren. "Het liefst had ik gewonnen, maar ik ben me er heel erg van bewust dat je ook niet alles kan winnen", zei ze.

 

"Ik zit op het einde van een heel mooi seizoen. De frisheid ontbrak misschien een beetje, maar ik moet hier wel tevreden mee kunnen zijn."

 

Had ze ergens een fout gemaakt die haar het goud kostte? "Dat is nu nog moeilijk te zeggen. Ik had het misschien iets zuiniger moeten aanpakken. Maar dat is mijn eigen schuld."

 

"Er is altijd ruimte voor opmerkingen. Maar het blijft wel een WK en het blijft een medaille", was ze tevreden.

Ik voelde Ally komen en wist dat ik te snel was vertrokken.

Lotte Kopecky

Kopecky voelde na een sterke race wel al snel dat de Nieuw-Zeelandse Wollaston nog wat overschot had. "Ik zat redelijk in de wedstrijd en het gevoel was nog redelijk goed", analyseerde ze de koers.

 

"Maar dan komt het aan op die laatste sprint en Ally is een opkomend talent met heel snelle benen. Ik voelde ze komen en wist dat ik te snel was vertrokken."

 

Toch kleurt de balans ook met zilver bijzonder rooskleurig voor onze landgenote. De afvalling is nog maar 4 keer verreden op een WK, Kopecky pakte 2 keer goud en 2 keer zilver.

 

"Het blijft dus mooi. Ik had willen winnen, maar ben niet immens teleurgesteld. Het beste is er wat vanaf, maar de goesting en het plezier zijn er nog steeds."

 

Zondag volgt wel nog de puntenkoers voor Kopecky. "Dan mag alles wat nog in de tank zit, er helemaal uit."

Gerelateerd: