Wereldrecord! Keniaanse Ruth Chepngetich sloopt in marathon van Chicago als eerste vrouw de muur van 2u10'

 zo 13 oktober 2024 16:49

De Keniaanse Ruth Chepngetich heeft een stukje atletiekgeschiedenis geschreven. In de marathon van Chicago liep ze een wereldrecord door als eerste vrouw onder de magische grens van 2u10' te duiken. Chepngetich klokte af op 2u09'56", bijna 2 minuten sneller dan het vorige record.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ruth Chepngetich startte verschroeiend in Chicago en had halfweg al haar concurrentes al van zich afgeschud.

 

Zonder inzinking leek ze daar al haar 3e overwinning in Chicago beet te hebben, de vraag die restte, was of ook het wereldrecord nog zou sneuvelen.

 

Daarop antwoordde Chepngetich met een statement, door als eerste vrouw in de geschiedenis de magische grens van de 2u10' te doorbreken. De Keniaanse kwam over de streep in 2u09'57": een fantastisch wereldrecord. Die chrono werd door World Athletics nog officieel bijgesteld naar 2u09'56"

 

Chepngetich droeg haar overwinning en het wereldrecord op aan haar landgenoot Kelvin Kiptum. Die liep vorig jaar in Chicago het wereldrecord bij de mannen, maar overleed eerder dit jaar in een auto-ongeluk. "Hij had hier ook weer een wereldrecord kunnen lopen", aldus de Keniaanse.

 

Bij de mannen was de zege dit jaar voor de John Korir, ook een Keniaan. Hij liep 2u02'43".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.