Uitblinker Noah Meeusen (18) toont zijn branie tegen Malaga: "Kansen met beide handen grijpen"

 wo 2 oktober 2024 09:52
" "
Noah Meeusen (18) stapte in het tussenseizoen over van Leuven naar Oostende.

Noah Meeusen heeft gisteren zijn visitekaartje afgegeven in de Champions League basketbal. De 18-jarige point guard van Oostende was niet onder de indruk van titelverdediger Malaga en speelde met veel durf en lef. Meeusen werd zelfs topschutter van zijn ploeg, die net een stunt miste. "Als de shots vallen, dan vallen de shots. Dan moet je met vertrouwen blijven spelen."

In de afwezigheid van de geblesseerde Amerikaanse point guard Marcus Zegarowski blonk de jonge Meeusen op die positie uit. De tiener was zelfs de beste schutter bij Oostende met 18 punten, met ook nog 4 rebounds en 1 assist.

Met zijn 2 bommen en steal binnen de minuut in het derde quarter bracht hij de thuisploeg 6 punten voor (67-61), maar finaal was Malaga te sterk.

Meeusen bleef bescheiden bij alle lof. Voor de camera van Sporza legde hij uit waarom zijn match zo goed was. "We zijn iets minder gestart, maar we zijn blijven vechten als ploeg."


"En als de shots vallen, dan vallen de shots. Dan moet je met vertrouwen blijven spelen.  Dat is vandaag gebeurd. Ook verdedigend werd onze intensiteit beter tijdens de match."

Malaga begon het best aan de partij (16-24), maar in het tweede (28-22) en derde quarter (26-18) had Oostende de bovenhand.

Als je 3 quarters goed meespeelt, denk ik dat er altijd wel meer in zit. Maar Malaga is natuurlijk niet de eerste de beste ploeg.

Noah Meeusen

Malaga is een topploeg met een budget dat een veelvoud is van dat van Oostende, getuige de kwaliteit op de bank. Wat maakte uiteindelijk het verschil? "Het zit in de kleine details", wist Meeusen.

"Ze bewegen heel goed zonder bal. Wij – ikzelf ook – hebben een paar keer "gecheat" (doen alsof je iets gaat doen, red). Zij lezen dat heel goed en maken er gebruik van. Zo straffen ze dat makkelijk af."

"We moeten ook onze "fouls to give" beter spenderen. Als we dat niet doen, zijn dat telkens 3 punten vanaf de vrijworplijn." 

Wat was zijn gevoel na de match? Zat er uiteindelijk meer in? "Als je 3 quarters goed meespeelt, denk ik dat er altijd wel meer inzit. Jammer van het laatste quarter (15-28), maar Malaga is natuurlijk niet de eerste de beste ploeg."

Meeusen beseft ook dat de kwalificatie tegen de andere ploegen in de groep, Petkimspor (Tur) en Szczecin (Pol), moet gebeuren. "Maar dan was dit een mooie winst geweest. Volgende week proberen we te winnen in Turkije."

"Mijn kansen met beide handen grijpen"

De youngster heeft ondanks zijn jonge leeftijd al wat ervaring op de teller: 2 jaar geleden speelde hij al enkele wedstrijden met de eerste ploeg van de Antwerp Giants, vorig jaar beleefde hij zijn eerste profjaar bij Leuven, dat hij na een seizoen inruilde voor de kust.

"Het bevalt me hier heel goed. Ik ben blij met de transfer. Het is hier heel professioneel, het zit goed in elkaar. Ik voel me hier heel goed."

Meeusen toonde op het veld dat hij goed in zijn vel zit. Hij stak zich niet weg, integendeel: "De coach zet me op het veld met een reden. Je moet daar gebruik van maken. Hij geeft mij de kansen, ik moet die met beide handen gewoon grijpen."

Gerelateerd: