Niemand meer dan 125 miljoen euro: alle Formule 1-teams blijven opnieuw keurig onder budgetplafond

 wo 11 september 2024 13:44

Alle boekhouders van de Formule 1-ploegen mogen een bank vooruit. Opnieuw is elke ploeg afgelopen seizoen keurig onder het opgelegde budgetplafond van 125 miljoen euro gebleven. In 2021 leverde de invoering nog controverse op, zeker toen Red Bull er zijn vingers aan verbrandde.

Goed nieuws: alle Formule 1-teams zijn afgelopen seizoen opnieuw onder het budgetplafond gebleven.

Dat was in 2022, het tweede jaar met een beperking op de hoeveelheid kosten, ook al het geval. Een jaar eerder kreeg Red Bull, het team van de Nederlandse wereldkampioen Max Verstappen, nog een boete van 7 miljoen dollar door een overschrijding van het plafond.

Honda, de motorleverancier van Red Bull, en Alpine begingen afgelopen seizoen wel administratieve fouten.

Maar autosportfederatie FIA zegt dit af te handelen met een schikking "gezien de aard van de overtreding, de complexiteit van de nieuwe financiële reglementen en de uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie".

 

Aston Martin kreeg eerder voor een administratieve fout een boete van 450.000 dollar, Williams moest 25.000 dollar betalen.   

 

De Formule 1-teams mochten afgelopen seizoen een kleine 139 miljoen dollar (ongeveer 125 miljoen euro) uitgeven. Het budgetplafond werd in 2021 ingevoerd om de spanning in de koningsklasse van de autosport te vergroten en te zorgen voor financiële groei van de Formule 1.