programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur  
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur  
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur  
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur  
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur  
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur  
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur  
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur  
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur  
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur  
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  

Evenepoel is absolute speerpunt in WK-selectie, Van Gils is schaduwkopman: "Laten we mild zijn voor Remco"

 di 10 september 2024 17:38
Sven Vanthourenhout kondigt de WK-selectie aan.

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn 8 namen bekendgemaakt voor het WK eind deze maand in Zürich. Olympisch kampioen Remco Evenepoel is de kopman van de Belgische selectie, Maxim Van Gils krijgt de rol van schaduwkopman.

Voor zijn allerlaatste selectie hoefde bondscoach Sven Vanthourenhout niet te lang na te denken over zijn kopman. Door het uitvallen van Wout van Aert zijn alle ogen gericht op Remco Evenepoel.

 

De dubbele olympische kampioen verdedigt niet alleen zijn wereldtitel in het tijdrijden, ook in de wegrit is het met stip een topfavoriet.

 

Debutant Maxim Van Gils is de tweede in de pikorde en kan een bliksemafleider zijn. Daarnaast kan Evenepoel over een pak ervaring beschikken met Tiesj Benoot en Jasper Stuyven, die hem ook in Parijs aan de olympische titel hielpen.

 

Victor Campenaerts zal niet alleen de wegrit, maar ook de tijdrit voor zijn rekening nemen. Laurens De Plus, Quinten Hermans en Tim Wellens vervolledigen het achttal voor de wegrit.

Remco zal er alles aan doen om zijn ambities waar te maken. Maar laten we mild zijn als hij er toch niet in zou slagen.

Sven Vanthourenhout

Konden de Belgen op de vorige WK's nog op meerdere paarden wedden, dan is nu wel duidelijk dat alles in teken van Evenepoel zal staan. Ook Vanthourenhout gaf toe dat "de hele ploeg in ondersteuning van Remco zal rijden".

 

Stiekem was de bondscoach dan ook blij dat Evenepoel het EK links liet liggen. "We hebben tijdens de Tour en de Spelen enorm genoten van zijn prestaties. Voor het publiek is het dan ook jammer dat hij er niet bij is op het EK, maar voor het WK is het wel een zegen."

 

"Met het EK erbij was het misschien net iets te veel geweest en hadden we misschien een net-nietverhaal gekregen."

 

Toch wil Vanthourenhout de verwachtingen temperen. "Remco zal er alles aan doen om zijn ambities waar te maken. Maar laten we mild zijn als hij er toch niet in zou slagen. Hij smijt zich altijd 100 procent, dus laat ons hem steunen. Maar laat ons niet te streng zijn als het toch niet zou lukken."

 

Is een 3e piek wel mogelijk na de Tour en de Spelen? "Dat moeten we zien", aldus de bondscoach. "Hij is hard aan het werken en wil iets van het WK maken: dan ben je gewaarschuwd. Maar het was ook een zwaar en bijzonder jaar. Ik verwacht een zeer goede Remco, maar we moeten het niet vanzelfsprekend beginnen te vinden."

"Ik overleg met Remco over de selectie"

Vanthourenhout rekent op Maxim Van Gils om als bliksemafleider te fungeren. "Hij heeft een fantastisch seizoen achter de rug en is de laatste weken aan het groeien en hard aan het werken om een goed WK te rijden."

 

Tim Wellens, ook sterk bezig, kan zich volgens de bondscoach schikken in een ondersteunende rol. "Ze verwachten ook dat je duidelijk bent en goed communiceert wat van hen verwacht wordt."

 

Opvallend is dat er geen ploegmaats van Evenepoels merkenteam Soudal - Quick Step deel uitmaken van de selectie. "Daar heb ik nooit naar gekeken", zegt Vanthourenhout. "Ik heb er altijd naar gestreefd om de best mogelijke ploeg te selecteren."

 

"Ik overleg ook met Remco, maar ik heb de eindbeslissing. Ik argumenteer dan ook waarom ik renners niet meeneem of wel meeneem."

profs (mannen)
wegrit (29/09) Remco Evenepoel
  Victor Campenaerts
  Tim Wellens
  Jasper Stuyven
  Tiesj Benoot
  Quinten Hermans
  Maxim Van Gils
  Laurens De Plus
tijdrit (22/09) Remco Evenepoel
  Victor Campenaerts
Gerelateerd:

WK wielrennenlaatste update: 7 dagen geleden

18:23

Vanthourenhout: "Het is nu tijd voor iets anders"

18:19

Vanthourenhout: "Remco kan duel aangaan met Pogacar"

17:58

Zoeken ze nu een dubbelganger voor Vanthourenhout? "We moeten kijken wat we in huis hebben of er nieuwe namen naar voor moeten worden gebracht. Dat moeten we rustig bekijken", besluit Tom Van Damme.

17:57

Vanthourenhout: "Olympische Spelen waren wellicht hoogtepunt"

17:56

Is de cirkel sportief rond voor Vanthourenhout? "Ik heb zowel in het veldrijden als op de weg momenten meegemaakt die me voor het leven zullen bijblijven. De laatste Spelen zijn daar een hoogtepunt in. De beleving was fantastisch en dat komt waarschijnlijk nooit meer terug. Sportief heb ik het geluk gehad zeer veel mooie dingen te mogen meemaken."

17:55

We zijn zeker geen slechte betaler, maar we hebben onze grenzen. We kunnen niet opboksen tegen de absolute wereldtop.

Voorzitter Tom Van Damme
17:55

Vanthourenhout: "Ambities? Ga er pas na het WK werk van maken"

17:54

"Nieuwe uitdaging na WK"

"Ik sta open voor nieuwe uitdagingen, maar ik ga er pas na het WK werk van maken", bevestigt Vanthourenhout. "Ik werk graag intensief met renners. Ik heb het geluk gehad dat ik dat met steengoede renners kon doen. We zullen wel zien waar mijn toekomst ligt."

17:53

"Het is altijd jammer om iemand te zien vertrekken. Als er andere ambities zijn, is het beter beslissingen te nemen op korte termijn dan ze te laten aanslepen. We moeten nu vooruit kijken en met een goed gevoel uit elkaar gaan", aldus Van Damme.

17:53

Van Damme: "Als er andere ambities zijn, dan is het beter om op korte termijn de beslissing te nemen"

17:52

"Het valt niet uit de lucht. We hebben een aantal gesprekken gehad", vertelt voorzitter Tom Van Damme. "We zijn Sven uiterst dankbaar. Na een zeer succesvolle periode gaan we vriendschappelijk uit elkaar."

17:51

"Stoppen op hoogtepunt"

"Ik ben iedereen hier heel dankbaar", aldus Vanthourenhout. "We hebben samen heel veel bereikt en dan is het het moment om een stap opzij te zetten en een andere weg in te slaan."

"Verschil in visie? Waarschijnlijk wel. Je moet niet rond de pot draaien. Iedereen heeft een visie en dat komt niet altijd overeen, dat is niet meer dan normaal. Er zijn wat zaken samengekomen die ertoe hebben geleid dat we stoppen op een hoogtepunt."

17:51

Vanthourenhout: "Ik wil van september nog iets maken: heb aantal dingen on-hold gezet"

17:50

Vanthourenhout: "Ik heb geen andere job"

"Op het laatste gesprek konden we ons erin vinden dat we elkaar zouden verlaten. We hebben 7 à 8 jaar samengewerkt. Sinds de Spelen en vandaag hebben we het gehad over verschillende onderwerpen, van WK gravel tot de werking binnen de federatie. Het ging niet alleen over mijn toekomst."

"Ik heb geen andere job nu. Ik heb een aantal zaken on hold gezet. Ik ben dat de federatie ook verschuldigd om van de maand september nog iets te maken met EK en WK. Ik ga er tot de laatste dag alles aan doen. Ik ga me volledig smijten tot en met Zürich."

17:47

Maxim Van Gils moest zich kunnen vinden in zijn rol. "Vanaf de Tour heeft hij er een doel van gemaakt om zijn beste niveau te kunnen benaderen. Hij is aan het groeien richting het WK", aldus Vanthourenhout.

17:46

Hermans "al langer" op longlist

Wat wordt de rol van Quinten Hermans? "Ik vind het jammer dat hij de rit in de Vuelta net niet heeft kunnen winnen. In Wollongong heeft hij iets gedaan voor Remco wat is blijven hangen. Maar hij stond al voor die rit in de Vuelta op de longlist."

17:44

"Met de Tour en de Spelen hebben we genoten van Remco Evenepoel. Hij wilde niet op het EK zijn, wat jammer is voor het publiek, maar ergens was het een zegen voor het WK. Het EK erbij was misschien net iets te veel geweest en dan was het misschien een net-nietverhaal geworden."

"Remco zal er alles aan doen om zijn ambities waar te maken. Laten we mild zijn als hij er toch niet in zou slagen. Hij smijt zich altijd 100 procent, dus laat ons hem steunen in dat proces richtig Zürich. Maar laat ons niet te streng zijn als het niet lukt."

17:42

Vanthourenhout: "Quasi een ganse ploeg in steun van kopman Evenepoel"

17:41

Wat is de rol van Wellens? "Tim is aan een uitstekend seizoen bezig. Hij heeft al voor eigen rekening gereden en heeft die kansen gegrepen. Maar hij heeft het ook super gedaan in een helpende rol. Je moet duidelijk zijn bij hem: hij wil perfect weten wat ervan verwacht wordt. Tim is zeer gemotiveerd in Zürich en heeft dat ook al uitgesproken aan zijn ploegmaats."

17:39

"Er staan jongens op de reservelijst die steengoede renners zijn. We leven in een luxesituatie wat renners betreft. Je ontgoochelt altijd renners, maar met deze 8 renners hebben we kwaliteit aan de start staan", zegt Vanthourenhout.

17:39

Bekijk: dit zijn de selecties voor het WK wielrennen

17:38

De hele ploeg zal in ondersteuning rijden van Remco, al zal Van Gils schaduwkopman zijn.

Sven Vanthourenhout
17:38

Selectie WK

Dat Evenepoel en Campenaerts de tijdrit gingen rijden, was al duidelijk. Ze rijden ook de wegrit met Wellens, Stuyven, Benoot, Hermans, Van Gils en Laurens De Plus in steun.

15:16

Wie mag mee naar Zürich?

Rond 17.30 uur onthullen bondscoach Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems hun selecties voor het WK wielrennen in Zwitserland.

Vanthourenhout zal er ook zijn afscheid bij de Belgische wielerbond bespreken. Op deze pagina volgen we de persbabbel.