België vergooit riante bonus tegen Japan en grijpt naast historische halve finale op WK ultimate frisbee

 do 5 september 2024 09:36
Decraene zit er verslagen bij. België moet afdruipen in Australië.

De Belgische frisbeemannen zijn er niet in geslaagd voor de eerste keer ooit de halve finale op het WK te bereiken. De Belgen hadden met een 14-11-voorsprong een historische zege voor het grijpen, maar bezweken in een zenuwslopend slot onder de druk. Japan won - net als in 2016 - na een straffe comeback met 14-15.

België was als Europees kampioen met een duidelijke medailleambitie naar het WK ultimate frisbee in het Australische Gold Coast afgezakt. Daar imponeerden onze landgenoten in de poulefase. Met vijf zeges op zes wedstrijden leken ze hun status van schaduwfavoriet te rechtvaardigen.

 

In de kwartfinale volgde met Japan wel het zwarte beest van België. Op het vorige wereldkampioenschap in 2016 (in 2020 was er door corona geen WK) schakelde Japan de Belgen al uit in de kwartfinale. Een revanche drong zich op.

 

De Belgen gingen donderdag goed van start. Ze leken de winderige omstandigheden goed de baas te kunnen en duwden de Japanners achteruit. Maar enkele dure Belgische foutjes lieten Japan beter in de wedstrijd komen. Plots stond er een 4-7-achterstand op het bord.

 

Maar ook de ervaren Japanners, waar het leeuwendeel van de spelers ouder is dan 30, bleven niet vrij van fouten. België profiteerde en mede dankzij een geweldige lay-out van Tobe Decraene werden de bordjes weer in evenwicht gehangen 7-7.

Dramatische ontknoping

Tot 11-11 hielden de Japanners dankzij sterspeler Masahiro Matsuno gelijke tred, maar dan schakelden de Belgen een versnelling hoger. Onder de regie van aanvoerder Daan De Marrée kwam België op een 14-11-voorsprong. Eén puntje was nog nodig voor een historische halve finale.


Maar dan volgde een dramatische ontknoping. De Belgen verkwanselden enkele opgelegde kansen om het vroegtijdig af te maken en verloren plots hun grip op de partij. Japan rook bloed en met een straffe remonte knokte het zich terug tot 14-14.


Decraene leek België wat later dan toch te bevrijden, maar hij ving het matchpunt buiten het speelveld. Zo kreeg Japan de kans om het af te maken, en die liet het niet liggen. Hirano Kota dompelde de Belgen in rouw: 14-15.

 

Het toernooi zit er evenwel nog niet op voor de Belgen. Morgenochtend spelen ze tegen Duitsland om een plekje bij de top zes. Bij winst volgt zaterdag nog een match tegen Canada of Colombia om de vijfde plaats.

De teleurstelling was enorm in het Belgische kamp.
Gerelateerd: