Net geen olympisch brons! Tim Brys roeit dankzij knap eindschot naar 4e plek in de skiff

 za 3 augustus 2024 11:40
Tim Brys grijpt nét naast medaille.

Met zekerheid het toernooi van zijn leven. Tim Brys is 4e geworden in de A-finale van de skiff. De Belg startte voorzichtig en pakte uit met een sterk eindschot, maar dat volstond net niet voor olympisch eremetaal. Het goud was weggelegd voor de ongenaakbare Duitser Zeidler. Al zal er ook in het Belgische kamp stevig gevierd worden.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Eten, trainen, slapen, eten, trainen en nog eens eten.

 

Tim Brys zijn weg naar de Olympische Spelen was een stevige opgave. Vooral op zijn bord, want de Belg moest heel wat kilo's bijkomen om de overstap te maken van de lichte dubbeltwee naar de skiff.

 

Maar de opofferingen leverden op. En hoe. De Gentenaar stond zowaar in de A-finale bij de beste roeiers van de wereld. In baan 6 wilde hij nog maar eens "de race van zijn leven" roeien.

 

Brys opende voorzichtig. Na 500 meter lag hij op de laatste plek, al waren de verschillen tussen de boten klein. Halfweg had onze landgenoot zijn eerste tegenstander opgepeuzeld met een tempoversnelling.

 

Die zette hij door. Sterker nog: met een mooie eindsprint roeide Brys alsnog naar de 4e plek. Onverhoopt, maar daarom niet minder knap. Zijn tijd? 6'48"44.

 

Een eeuwigheid achter de olympische kampioen, Oliver Zeidler, leek het. De Duitse beer was ongenaakbaar. De Wit-Rus Zalaty - die vlak voor de race vastzat in het verkeer - pakte zilver, voor de verkrampte Nederlander Simon van Dorp.

 

Ongetwijfeld volgt er een feestje in het Belgische kamp. Trainen en slapen staan even niet op de planning. Eten en iets drinken vast wel voor Tim Brys.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

roeien in Parijs: finale skiff met Tim Bryslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

11:40

Er stond geen maat op de Duitser Oliver Zeidler. De stevige beer zadelde iedereen op met een verkoudheid en kwam met een bootlengte verschil over de finish. Zijn tijd? 6'37"57.


Zo'n 10 seconden later kwam ook een uitgeputte Tim Brys over de streep, na Wit-Rus Zalaty (zilver) en een verkrampte Nederlander Van Dorp (brons).

11:38

Tim Brys 4e!

Erg knap, maar ook de meest ondankbare plek. Tim Brys had met een knappe eindsprint nog ruimte om naar plek 4 te roeien. Geen olympisch medaille, wel een toernooi om nooit te vergeten voor de Belg.

11:37

Nog 500 meter!

Nek-aan-nek met de Griek op plek 4. Hoe goed is het eindschot van Brys? 

11:35

5e halfweg

De Wit-Rus heeft hij al ingehaald. Kan Brys - voorlopig 5e halfweg - nog wat mannen oprollen?

11:32

Brys komt als 6e over het tussenpunt na 500 meter. Al liggen de boten niet ver uit elkaar.

11:31

Daar is Brys!

Tim Brys zit klaar voor zijn A-finale. Wat kan onze landgenoot nog na een prachtig toernooi?

11:25

Eerst nog een medailleceremonie, dan is het Brys-tijd op de olympische roeibaan. De spanning stijgt!

11:17

Tim Brys roeit straks in baan 6, omdat de Belg de traagste tijd klokte van alle finalisten. Op zich geen waardemeter, want in zijn halve finale hield hij mooi gelijke tred met de Nieuw-Zeelandse medaillekandidaat Thomas Mackintosh.


Duitser Oliver Zeidler en Nederlander Simon van Dorp lijken onklopbaar voor de gouden en zilveren medailles. Maar je weet nooit wat Brys kan met zijn zoveelste race van zijn leven.

11:15
10:14

Even vertraging: 11.30 uur

Een roeier is nog niet komen opdagen, dus is er even oponthoud voor de finales in de skiff. De Wit-Rus Jaoecheni Zalaty zou vastgezeten hebben in het verkeer op weg naar de roeisite in Vaires-sur-Marne

Niet om 10.30 uur, wel om 11.30 uur zal Tim Brys zijn gooi kunnen doen naar eeuwige roem in België.

08:11

Livestream om 10.30 uur

Wil jij de finale van Tm Brys absoluut niet missen? Kijk dan vanaf 10.30 uur naar onze livestream!

07:53

Brys: "Ik roei echt het toernooi van mijn leven"

07:47

Onverhoopte medaillekansen voor Brys?

Eten, trainen, slapen, eten, trainen en vooral nog eens eten. Dat heeft Tim Brys de afgelopen jaren gedaan om een absolute topper te worden in de skiff. De Gentenaar kwam 10 kilogram bij en mag nu dromen van een medaille.


"Ik heb vol ongeloof zitten kijken", zegt ervaringsdeskundige Hannes Obreno in Sporza Daily. "Het is echt ongelooflijk wat Tim aan het doen is. Zoals hij zelf al zei: hij is echt het toernooi van zijn leven aan het roeien. Het is nu het moment voor hem om iets moois te doen."

07:47

Ik sta hier nog te trillen. Ik ben het toernooi van mijn leven aan het varen.

Tim Brys
02/08/24
programma Tim Brys (Paris 2024)
zaterdag 27 juli skiff reeksen 3e in 6'52"35
dinsdag 30 juli skiff kwartfinales 2e in 6'46"26
donderdag 1 augustus skiff halve finales A/B 6e, naar A-finale in 6'45"32
zaterdag 3 augustus skiff A-finale 4e in 6'48"44