In 6 maanden omgeschoold voor olympische glorie: Franse rugbyster ziet gewaagde gok beloond met sevens-goud

 zo 28 juli 2024 10:23
Antoine Dupont was de held van de avond.

Een gouden transformatie. De Franse rugbyster Antoine Dupont zette hoog in door de Six Nations links te laten liggen om zich om te scholen tot sevens-speler, maar bezorgde Frankrijk wel zijn eerste goud. Frankrijk onttroonde tweevoudig olympisch kampioen Fiji, dat voor het eerst een olympische wedstrijd verloor. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het rugby sevensteam won gisteren op eigen bodem de eerste gouden medaille voor Frankrijk. Tegenstander Fiji, dat al twee keer goud had gepakt sinds de sport werd ingevoerd op de Spelen in Rio in 2016, verloor voor het eerst een olympisch duel.

 

Het goud was een beloning voor sterspeler Antoine Dupont. Een rugbyspeler in hart en nieren, maar de wil om een olympische medaille te winnen op eigen bodem was zo groot, dat hij zich na de WK-uitschakeling omschoolde tot rugby sevensspeler.

 

Rugby sevens is een variant van het klassieke rugby: het wordt met 7 spelers per team gespeeld, telkens in helften van 7 minuten. Een heel verschil met gewone rugby, waar 15 spelers in een team zitten.

We vertegenwoordigen rugby, maar ook alle andere Franse sporten.

Antoine Dupont

De spelmaker sloeg het Six Nationstoernooi - het belangrijkse rugbytoernooi op het noordelijk halfrond - in maart over om zich te focussen op het format van de Rugby Sevens en zijn once-in-a-lifetime kans op olympisch goud op eigen bodem na te jagen. Met succes.

 

"Het is een enorme prijs voor ons, voor het rugby, voor het hele land", zei Dupont. "We vertegenwoordigen rugby, maar ook alle andere Franse sporten. We zijn echt trots om de Olympische Spelen zo te beginnen."

Het Franse rugby sevensteam werd voor het eerst olympisch kampioen

Ongeslagen tegenstander Fiji

De tegenstander in de finale van de Rugby Sevens was nochtans niet de minste. Fiji verloor nog nooit een olympische wedstrijd en won twee keer goud op de Spelen van Tokio en Rio, toen de sport voor het eerst werd ingevoerd.

 

En zo maakte Frankrijk een einde aan maar liefst 17 gewonnen wedstrijden op rij. "We wilden ons resultaat voortzetten, maar kwamen net tekort", zei de coach van de zilverenmedaillewinnaars na de wedstrijd.

 

De overwinning van het Franse team werd tot ver buiten het stadion gevierd. Op de tribunes van Roland Garros, waar het Spaanse koningsduo Nadal/Alcaraz zijn olympisch dubbeltoernooi opende, barstte de Franse sfeer los.

 

Zuid-Afrika wist de bronzen medaille weg te kapen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza