IOC kent Winterspelen van 2030 toe aan de Franse Alpen, in 2034 opnieuw naar Salt Lake City

 wo 24 juli 2024 13:00
Frankrijk was voor 2030 de enige overgebleven kandidaat.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de gaststeden voor de Olympische Winterspelen van 2030 en 2034 bekendgemaakt. In 2030 worden ze in Frankrijk, in de Alpen, georganiseerd. Al is er nog een addertje onder het gras door de huidige politieke situatie in Frankrijk. In 2034 keren de Winterspelen na 32 jaar terug naar Salt Lake City.

Vrijdag wordt in Parijs de openingsceremonie voor de Zomerspelen gehouden, in 2030 moet Frankrijk weer aan de beurt zijn als thuisbasis van de Winterspelen.

 

Het bid met de Franse Alpen (skiresorts) en Nice (evenementen op ijs) was de enige overgebleven kandidaat voor de 26e Winterspelen nadat Zweden en Zwitserland hun staart hadden ingetrokken.

 

De stemming van het Internationaal Olympisch Comité had dus geen verrassende uitslag, maar voorzitter Thomas Bach formuleerde wel een kanttekening.

 

Die is gelinkt aan de huidige politieke situatie in Frankrijk, waarbij na de recente verkiezingen een nieuwe regering moet worden gevormd.

 

Het IOC koppelt dan ook voorwaarden aan de toekenning gezien het financiële plaatje. "Onder voorbehoud van financiële garanties van de staat en de regio's", klinkt het in de officiële communicatie.

 

"We hebben het volste vertrouwen in onze Franse vrienden, maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om de uitvoering van deze Winterspelen te garanderen", zo legde IOC-voorzitter Thomas Bach uit.

 

De Fransen hebben tot 1 oktober om de nodige financiële garanties te verstrekken. De voorwaarden moeten nadien voor 1 maart 2025 door het Franse parlement worden geratificeerd. 

 

De Franse president Emmanuel Macron was er als de kippen bij om de nodige garanties voor te leggen, iets wat nu niet kan door de regering in lopende zaken. "Ik bevestig onze volledige toewijding voor de organisatie van de Spelen", zei hij nog.

In 2034 terug naar Salt Lake City

De toewijzing voor de Winterspelen in 2034 aan Salt Lake City in de Verenigde Staten was - net als die aan de Franse Alpen - nog slechts een formaliteit. Sinds november waren de Amerikanen in "gerichte dialoog" met het IOC. Salt Lake City speelde in 2002 ook al gastheer voor de Olympische Winterspelen, en heeft daaraan een uitstekende infrastructuur overgehouden.

Er werd in het contract met Salt Lake City wel een annuleringsclausule opgenomen "voor het geval de Verenigde Staten het hoogste gezag van het Wereldantidopingagentschap (WADA) niet volledig respecteert", zo klinkt het.

Zo'n clausule liet het IOC nooit eerder aan een overeenkomst met een gaststad toevoegen. De VS en het WADA clashen al maanden over een affaire rond 23 positief geteste Chinese zwemmers in 2021, enkele maanden voor de Olympische Zomerspelen in Tokio. Het Amerikaanse gerecht opende recent een strafrechtelijk onderzoek naar de behandeling van de zaak door het WADA.   

Voor de Verenigde Staten wordt het een vijfde organisatie van de Winterspelen. Behalve de twee organisaties in Salt Lake City waren er ook twee edities van de Winterspelen in Lake Placid (1932 en 1980). Het wintercircus streek verder ook nog een keer neer in Squaw Valley (1960).