Belgische dominantie in de puntenkoers op het EK skeeleren: Bart Swings pakt goud, Jason Suttels zilver

 wo 24 juli 2024 21:01
Swings vierde met de Belgische vlag.

De voorlaatste dag van het EK skeeleren heeft alweer enkele medailles opgeleverd voor ons land. In de puntenkoers snelde Bart Swings naar de Europese titel, Jason Suttels werd tweede. Ook bij de junioren viel er een gouden plak. Ons land verzamelde zo al 15 medailles, waarvan 6 gouden stuks.

Op de laatste dag van de wegwedstrijden heeft België de puntenkoers naar zijn hand gezet. Bart Swings schoot uitstekend uit de startblokken, griste de eerste punten mee en bouwde zo een vroege voorsprong op.

 

Maar ook landgenoot Jason Suttels verkeerde in uitstekende doen. Suttels versnelde en reed rondenlang op kop, waardoor hij virtueel zelfs even de titel in handen had.

 

In de slotfase zette Swings de turbo opnieuw aan en greep hij toch de Europese titel. Jason Suttels mocht als tweede mee het podium op, de Italiaan Daniel Niero tekende voor brons.

 

Stan Beelen pakte bij de junioren dan weer goud op de 100 meter.

 

Bij de vrouwen was het ploegenspel doorslaggevend in de puntenkoers. Françaises Alison Bernardi (1e) en Marine Lefeuvre (3e) hielden de Italiaanse Edda Paluzzi van goud. Jorun Geerts stond er alleen voor en werd 8e.

 

In de wegwedstrijd over één ronde van 500 meter raakten onze landgenoten niet in de finale. Morgen wacht enkel nog de marathon (42 kilometer). Ook daar is Bart Swings favoriet.

Bart Swings: "Ik had natuurlijk liever in Parijs gestaan"

Bart Swings geniet met volle teugen van het EK in eigen land. "Op zich is het niet de allerbeste planning", gaf hij wel toe. "Zeker met het oog op de winter. Maar ik mocht meedoen van mijn trainer en dan is het heel mooi om te kunnen winnen."

 

Al had Swings graag gezien dat skeeleren een olympische sport werd. "Ik had natuurlijk liever in Parijs gestaan. Maar we moeten het hier in Oostende doen en dat is ook prachtig."

 

"Ik doe wat ik graag doe en dat is skeeleren. Het maakt me hoe dan ook sterker, dit is fysiek een hele zware prikkel", vertelde hij na zijn nieuwe Europese titel.

Gerelateerd: