De olympische contradictie voor Remco Evenepoel: "Zijn kansen op goud zijn kleiner in de tijdrit"

 di 23 juli 2024 10:26
De buit in Wollongong 2022, 2 weken na de Vuelta: brons in de tijdrit, goud in de wegrit.

Wordt de Belgische rekening zaterdag al geopend in de tijdrit op de openingsdag van de Olympische Spelen? Met Remco Evenepoel en Wout van Aert stuurt ons land 2 tenoren het veld in. Vooral Evenepoel, wereldkampioen in dit vak, mikt op goud. Al schat Jan Bakelants zijn kansen op een olympische titel hoger in voor de wegrit. 

Remco Evenepoel gaf het zondagavond zelf aan in Nice. De wereldkampioen tijdrijden eindigde er 3e in de afsluitende tijdrit en wilde een avondje genieten van zijn succesvolle Tour de France, maar "vanaf maandag en zeker vanaf dinsdag" zou zijn focus op Parijs gezet worden.

 

Komende zaterdag verdedigt Evenepoel met Wout van Aert de Belgische kleuren in de tijdrit. De biljartvlakke omloop van net geen 33 kilometer lijkt spek voor de bek van wereldkampioen Evenepoel.

 

Maar is hij amper 6 dagen na de Tour al gerecupereerd voor de tijdrit? En zal Evenepoel nog voldoende frisheid hebben op zaterdag 3 augustus, 2 weken na het einde van de Tour, voor de wegrit?

 

"Het klinkt misschien contradictorisch", vertelde Jan Bakelants zondagavond tijdens Vive le Vélo, "Maar ik denk dat zijn kansen op olympisch goud het kleinst zullen zijn in de tijdrit."

In Australië was Remco goed in de tijdrit, maar die was voor hemzelf minder dan verwacht. In de wegrit was hij dan weer niet te volgen. Ik verwacht een beetje hetzelfde scenario in Parijs.

Jan Bakelants
De tijdrit op het WK in 2022 gaf niet verhoopte resultaat, de wegrit daarentegen wel.

Bakelants maakte de vergelijking met Wollongong 2022. Een week na zijn eindzege in de Vuelta werd (een vermoeide) Evenepoel 3e in de tijdrit na Tobias Foss en Stefan Küng, een weekje later pakte hij autoritair het goud in de wegrit.

 

"In Australië was hij goed in de tijdrit, maar die was voor hemzelf minder dan verwacht. In de wegrit was hij dan weer niet te volgen. Ik verwacht een beetje hetzelfde scenario in Parijs."

 

Bovendien neemt Evenepoel het zaterdag op tegen onder meer Filippo Ganna en Joshua Tarling, twee toppers die zich in alle rust en zonder Tour-stress hebben kunnen klaarstomen.

 

Ook Greg Van Avermaet tekent een beetje voorbehoud aan voor de tijdrit. "Hij krijgt maar 5 dagen om te herstellen na een Tour waarin hij voor een klassement is gegaan. Onderschat dat niet. Dat is heel weinig om écht top te zijn."