Geen derde medaille voor ons land: judoka Matthias Casse verliest de kamp om het brons

 di 30 juli 2024 17:35
Matthias Casse
Matthias Casse verloor de kamp om het brons.

Geen medaille voor judoka Matthias Casse. Onze landgenoot werd verwezen naar de herkansingen en mocht daar nog kampen om het brons, maar verloor zijn kamp tegen de Zuid-Koreaan Lee. De nummer 1 van de wereld druipt teleurgesteld af in Parijs, zonder eremetaal.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Matthias Casse (Paris 2024)
dinsdag 30 juli -81 kg 1e voorronde winst tegen Arab
  -81 kg 2e voorronde winst tegen Ungvari
  -81 kg kwartfinale verlies tegen Nagase
  -81 kg herkansingen winst tegen Gauthier Drapeau
  -81 kg match om brons verlies tegen Lee
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Geen bronzen troostprijs voor Matthias Casse

Als nummer 1 van de wereld en een van de favorieten voor goud zakte Matthias Casse met ambitie af naar de Olympische Spelen.

In Parijs hoopte onze landgenoot het olympische gaatje op zijn indrukwekkende palmares te vullen. Maar net als in Tokio 3 jaar geleden veroordeelde de Japanner Nagase hem tot de strijd om het brons. 

 

Zijn herkansing tegen de Canadees Gauthier Drapeau wist Casse wel winnend af te sluiten in de golden score, waardoor hij om de bronzen medaille mocht kampen. 

 

En ook daar kwam het tot een golden score in een evenwichtige tweestrijd tegen de Zuid-Koreaan Lee. Zijn beenveeg en waza-ari zorgden ervoor dat Casse zelfs geen troostprijs gegund was. Teleurgesteld moest hij afdruipen, zonder eremetaal.

De Japanner Nagase werkt Casse tegen de grond: waza-ari en game over voor goud.
De Japanner Nagase werkt Casse tegen de grond: waza-ari en game over voor goud.

Opnieuw uit de strijd om goud geknald door Japanner

In Tokio waren de halve finales het eindstation voor Matthias Casse in de strijd om goud, nu was die droom een ronde eerder al doorgeprikt. 

 

Opnieuw was het Takanori Nagase, de regerende olympische kampioen, die hem uit de race sloeg. Al was onze cocommentator Dirk Van Tichelt het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter om de waza-ari in de golden score te tellen

 

Zijn voorgaande kampen in de eerste en tweede ronde had Casse winnend afgesloten met een dubbele ippon: eerst tegen de relatief onbekende Afghaanse vluchteling Arab en daarna in de golden score tegen de Hongaar Ungvari.

 

Nagase, de Japanse nemesis van Casse, verlengde zijn olympische titel. Na in de kwartfinale onze landgenoot gewipt te hebben, waren zijn volgende slachtoffers de Italiaan Esposito in de halve finale en de Georgiër Grigalasjvili in de finale.

Bekijk alle andere kampen van Matthias Casse:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

Matthias Casse in Parijslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

17:55

Casse: "Het gaat lang duren om vrede te nemen met deze vijfde plaats"

17:35

Met een beenveeg maaide de Zuid-Koreaan onze landgenoot onderuit op de rug. En zo gaat het brons naar Lee en niet naar topfavoriet Casse. 

17:34

Dit is terechter dan in de kwartfinale.

Dirk Van Tichelt
17:34

Geen brons! Matthias Casse verliest van Koreaan en moet met lege handen naar huis

17:33

Waza-ari voor Lee: geen brons voor Casse!

Ai ai, geen medaille voor Matthias Casse. Lee Joonhwan pakt uit met de waza-ari en graait het brons voor de neus van onze landgenoot weg: anticlimax.

17:32

Even lijkt Casse Lee beet te hebben, maar de Zuid-Koreaan verweert zich nog net voldoende. Nog geen beslissing. 

17:31

Golden score

Een waza-ari is nu genoeg voor de winst, de 4 minuten zitten erop. Het wordt een uitputtingsslag. 

17:29

Nog een minuut op de klok en het is weer tijd voor de golden score, voor de vierde kamp op een rij voor Casse. Bestraffing voor zowel Casse als Lee voor te passief judo, vindt de scheidsrechter. De vaart is er wat uit.  

17:28

Zowel Lee als Casse probeerden het al met de offerworp. Veel ruimte voor een aanval is er niet. 

17:27

Een verbeten Casse trekt meteen in het offensief, maar de Zuid-Koreaan slaat de aanvallen met succes af. Al heeft Lee het wel lastig. 

17:26

We zijn onderweg! Casse en Lee zijn begonnen aan hun 4 minuten. Of gaat het weer naar een golden score? 

17:24

Casse pompt zich op

Onze landgenoot en de Zuid-Koreaan maken zich klaar om de tatami te betreden. De spanning stijgt, Casse pompt zich nog een laatste keer op. 

17:22

De ervaring pleit dus in het voordeel van Casse, het enige onderlinge resultaat is dan weer gunstig voor Lee. Het wordt een nagelbijter om het brons, zoveel is duidelijk. 

17:16

Bijna tijd voor Casse

De kampen bij de vrouwen zitten erop, de Champ de Mars Arena wordt klaargemaakt voor de medaillestrijd bij de mannen met Matthias Casse in de eerste kamp. 

17:00

Nog twee halve finales bij de vrouwen in de klasse van 63 kg en dan is het als eerste kamp om het brons bij de mannen 81 kg aan Matthias Casse. Rond 17.15 uur verwachten we onze landgenoot op de tatami. 

16:54

22 jaar jong is Lee Joonhwan, tegenover de 27 jaren op de teller bij Casse. Hij debuteert dan ook op de Olympische Spelen, terwijl Casse voor de tweede keer deelneemt. Geeft die ervaring de doorslag? 

16:46

Lee Joonhwan, nummer 2 op de wereldranglijst van IJF, is dus de laatste horde voor Matthias Casse richting olympisch brons, voor de tweede Spelen op een rij. Hun enige eerdere confrontatie werd gewonnen door de Zuid-Koreaan, vorig jaar in de finale van de Tokyo Grand Slam. 

16:34

Na 8 minuten kampen wint Grigalasjvili

Geen confrontatie met zijn aartsrivaal Grigalasjvili. Matthias Casse komt uit tegen de Zuid-Koreaan Lee Joonhwan, die een waza-ari moet incasseren na liefst 8 minuten kampen. Een aanzienlijke inspanning om mee te nemen naar de kamp om brons tegen onze landgenoot.