Egyptische wielrenster die concurrente bewust tegen de grond werkte, mag toch niet naar Spelen na ophef

 zo 14 juli 2024 13:05

Ze was een jaar geschorst voor het veroorzaken van een zware val, maar toch mocht de Egyptische wielrenster Shahd Saied naar de Spelen. Haar olympische selectie veroorzaakte evenwel zoveel ophef dat het IOC haar ticket nu toch weer heeft afgenomen.

"Veel succes aan alle deelnemers, behalve aan de renster die haar collega heeft geduwd. Ze is niet de beste vertegenwoordiger voor Egypte."

Bij de bekendmaking van het olympische team van Egypte werden heel wat wenkbrauwen gefronst bij de selectie van de 19-jarige wielrenster Shahd Saied. Al snel volgden heel wat afkeurende commentaren.

 

Shahd Saied veroorzaakte in april heel wat ophef tijdens het nationale kampioenschap in Egypte. Op beelden op sociale media was te zien hoe ze haar concurrente Ganna Eliwa doelbewust tegen de grond werkte.

 

Eliwa hield er een hersenschudding, een gebroken sleutelbeen en blauwe plekken aan over. Saied hield vol dat het "een ongeluk" was, maar kreeg toch een schorsing van een jaar opgelegd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Groot was dan ook de verbazing toen de Egyptische renster een olympisch ticket kreeg. Volgens de Egyptische wielerfederatie had ze zich al gekwalificeerd vóór het incident en was het te laat om nog te wisselen.

 

Met de olympische waarden in het achterhoofd - excelleren, respect en vriendschap - kwam er dan ook veel kritiek op de selectie van Saied.

 

Slachtoffer Eliwa voorop. "Ik hoop dat ze kan deelnemen aan de Spelen in Parijs, want ik ben zeker dat ze laatste zou eindigen", zei ze.

 

Nadat het ministerie van Sport had geopperd om de selectie te herzien, greep het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in. Het oordeelde dat haar schorsing het onmogelijk maakte voor Saied om naar de Spelen af te zakken.