Wie zijn de beste 3 Rode Duivels? Panel van Dat is fussball komt één naam overeen

 ma 1 juli 2024 10:30
Wilfried Van Moer, Vincent Kompany en Kevin De Bruyne

3 spelers kiezen uit een lijst van honderden namen. Die lastige opdracht kregen de gasten in Dat is fussball gisterenavond. Sporza-coryfee Frank Raes kiest oude glorieën, terwijl ex-doelman Frank Boeckx en Ketnet-wrapper Thomas De Smet Rode Duivels uit de 21e eeuw kiezen. Over één man zijn ze het wel eens: "Kevin De Bruyne is de beste Belgische speler ooit."

Naast een top 3 vroeg host Tess Elst ook naar een herinnering. "Mijn eerste herinnering was Daniel Van Buyten", onthult Thomas De Smet. 

 

"Ik weet niet waarom. Het kwam gewoon bij mij naar boven. Hij was een imposant figuur op het veld."

 

Zijn top 3 bestaat uit spelers van de zogeheten gouden generatie. "Ik heb weinig slechte tijden gekend als fan. Voor wie nu 10 of 12 jaar is, is dat toch anders."

 

"In mijn top 3 staan spelers die ik gekend heb: Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Vincent Kompany."

Wilfried Van Moer benaderde Kevin De Bruyne het meest. 

Frank Raes

Frank Raes kiest eveneens De Bruyne, maar gaat ook wat verder terug in de tijd. Wilfried Van Moer en Jan Ceulemans vervolledigen de top 3. 

 

"Van Moer was degene die De Bruyne het meest benaderde. Ze lijken op elkaar. Hij zou nu nog altijd een moderne en zeer goede middenvelder zijn", zegt Raes. 

 

"Hij is ook begonnen als rechtsbuiten en heeft lang gevoetbald. Het was destijds een grote ontdekking."

 

Ook Ceulemans krijgt een plekje in het trio uitverkorenen van Raes. "Hij won drie keer de Gouden Schoen, net als Van Moer. Ceulemans was de belichaming van Club Brugge. En met de Rode Duivels bereikte hij de finale van een EK!"

Vincent Kompany was de kapitein die de generatie nodig had. 

Frank Boeckx

Wanneer ook Frank Boeckx Kevin De Bruyne kiest, is het besluit duidelijk: "De Bruyne is de beste Belg aller tijden", zegt de ex-doelman van Anderlecht. "Het is Gouden Bal-waardig."

 

Vincent Kompany hoort er ook opnieuw bij. "Hij is lang de kapitein geweest die de generatie nodig had. In het Frans, Nederlands, Engels en Duits kon hij uitleg geven."

 

"Hij is iets te veel geblesseerd geweest. Anders was zijn carrière ook Gouden Bal-waardig."

 

Tot slot kiest Boeckx voor iemand uit zijn jeugd. "Marc Wilmots was de man van sturm und drang. Hij maakte veel doelpunten."

 

Zijn afgekeurde goal op het WK voetbal van 2002 tegen Brazilië blijft voor Boeckx een nare herinnering. "Dat had dé legendarische overwinning kunnen zijn, maar dat heeft Peter Prendergast ons ontnomen."

 

"Als daar een VAR was geweest, was die goal nooit afgekeurd." 

"Kevin De Bruyne moet te veel doen als kapitein van de Duivels"
"Binneeeeuh!" Flitsen de flashbacks naar doelpunten of doldwaze voetbalmomenten ook al door je gedachten bij het horen van deze uitroep? Hou je dan vast, want Frank Raes - de uitvinder van deze legendarische slagzin - zat vandaag samen met zijn naamgenoot Frank Boeckx in de studio van Dat is Fussball. Jawel, de Frank'en waren er de koning te rijk, maar geen zorgen: dat zal morgen in Düsseldorf toch anders zijn volgens het panel. "Want we hebben de beste Belgische voetballer aller tijden"', klonk
maandag 01/0736 min