Docufilm toont woelige weg naar de wielertop van Biniam Girmay: eenzame lockdown en plots zonder ploeg

 vr 28 juni 2024 18:06
Biniam Girmay.
Biniam Girmay.

Biniam Girmay staat aan de vooravond van zijn tweede Tour de France, een droom die ooit ver weg leek voor de Eritreeër. De docufilm 'This is my moment' toont de hobbelige weg naar de top van Girmay, van zijn ongelukkige periode weg van huis tijdens de coronalockdown tot zijn stuntzege in Gent-Wevelgem.

Het moeilijkste moment uit de nog jonge carrière van Biniam Girmay? Maart 2020. Hij koerst sinds begin dat jaar voor het Franse team Nippo-Delko, zijn eerste stappen in Europa.

 

Net op dat moment slaat het noodlot toe. Het coronavirus raast door het continent en de grenzen gaan dicht: Girmay moet zijn familie en thuisland lange tijd missen. 

 

"De training wordt elke dag zwaarder en het is hier koud. Ik vind het niet fijn en hoop snel weer in Asmara (zijn geboortestad, red.) te zijn. Ik voel me hier niet lekker", krijgen we te horen.

 

Op de koop toe krijgt Girmay nog een extra klap te verwerken. Door financiële problemen van zijn Franse team moet de Eritreeër op zoek naar een nieuwe werkgever. Enter Intermarché-Wanty, waar hij zijn successen zal boeken.

 

In zijn docufilm 'This is my moment' krijgen we een inzicht in die ongelukkige en fantastische momenten uit de wielerloopbaan van Girmay. Bekijk de volledige documentaire over zijn weg naar de wielertop via VRT Max.

This is my moment: Biniam Girmay droomt ervan om de Tour de France te rijden
Het verhaal van wielrenner Biniam Girmay, die ervan droomt om de Tour de France te rijden. Tegen alle verwachtingen in klimt Biniam omhoog in het internationale klassement en neemt hij deel aan Europese wedstrijden. Zal hij het redden in een topteam en geselecteerd worden voor de Tour?
woensdag 26/06106 min