Van Pep Guardiola tot "verplicht twerken": Dat is fussball geeft 5 redenen waarom België Europees kampioen wordt

 di 25 juni 2024 01:10
Dat is fussball pompt de Belgische hoop op.

België wordt Europees kampioen. Dat is de conclusie die Dat is fussball trekt. Colin Coosemans, Mandela Keita en Arno The Kid komen met maar liefst vijf redenen op de proppen waarom de trofee naar België komt. Jan Vertonghen en Pep Guardiola zijn belangrijke factoren, al zal Johan Bakayoko eerst moeten twerken om België de triomf te bezorgen.

1. Jan Vertonghen

De eerste reden is heel eenvoudig. Jan Vertonghen is als ouderdomsdeken een drijvende kracht van deze Belgische ploeg.

 

Colin Coosemans kent hem goed van in de kleedkamer bij Anderlecht: "Hij is weer fit en heeft een fantastische prestatie neergezet zondag. Hij is de rots in de branding."

 

Wat draagt hij dan exact bij? "Jan is een heel warme man, met een goed gevoel voor humor. Altijd en overal zet hij het belang van de groep voorop, dat is bij Anderlecht ook zo."

 

"Hij organiseert teambuildings en brengt teamgenoten samen. Daarenboven is hij ook een fantastische verdediger."

2. Groepsgevoel

Het is al vaak aangehaald, maar de sfeer bij de Rode Duivels is opperbest. 

 

Mandela Keita maakte afgelopen jaar nog deel uit van het team en kan dus getuigen: "Iedereen klikt in de groep, je hebt niemand die alleen is."

 

"Van Vermeeren tot De Bruyne, iedereen helpt elkaar. Iedereen lacht met elkaar, maar je kan ook tegen elkaar iets zeggen als het wat minder gaat."

3. De hand van Pep Guardiola

Een Spaanse coach die België een groot toernooi laat winnen, zelfs na het ontslag van Roberto Martinez kan het nog.

 

Coosemans legt uit waarom: "We hebben op links de connectie tussen Doku en De Bruyne. Zij voelen elkaar heel goed aan, ze zorgen voor veel gevaar en teren op automatismen. Dat tilt de ploeg naar een hoger niveau."

 

"De Bruyne staat heel positief in het leven. Dat was ook zo toen ik hem voor het eerst zag, ik bewonder hem echt als speler en nu ook als mens", strooit Keita nog met lof voor de kapitein.

4. Beste vieringen

De vierde reden is er eentje uit de koker van Arno The Kid.

Hij ziet geen land dat doelpunten beter viert dan België: "Je hebt de masterclass van De Bruyne en Lukaku. Dan nog de griddy van Doku. Het charisma en de nonchalance van die vieringen vind ik deel van voetbal."

Ik ga tegen Johan Bakayoko zeggen dat hij moet twerken wanneer hij tweemaal scoort.

Mandela Keita

"Er mist wel 1 ding, iemand moet twerken. Stel je dat voor", vindt Arno.

 

Waarop Keita met de oplossing komt: "Ik ga Johan Bakayoko daarvan overtuigen. Ik ga hem zeggen dat hij het moet doen als hij twee keer scoort."

 

"Ik zou er emotioneel van worden", aldus Arno.

5. De underdogpositie

De laatste reden is het andere statuut dat de Belgen op dit toernooi hebben. De "Gouden Generatie" zat in het kransje topfavorieten, deze Duivels niet.

 

Maar dat hoeft geen probleem te zijn, volgens ons panel. "We zijn op z'n minst schaduwfavoriet. Maar als we deze ronde doorkomen, gaan we in situaties komen waarin we tegen betere tegenstanders uitkomen", denkt Coosemans.

"Daardoor is het iets minder van moeten, wie weet loont dat meer dan te spelen als topfavoriet."

 

"Heeft dat veel invloed op een speler?", vraagt Arno zich af.

 

Keita geloof er alvast in: "Bij Antwerp kenden we een gelijkaardig scenario. We wonnen de bekerfinale, maar in de Play-offs verwachtte niemand nog dat we de titel zouden pakken. Zeker na het gelijkspel op Union. We wonnen die dan toch nog, waarna het gevoel nog veel beter is."

 

Je kan het dus al opschrijven, België zal Europees kampioen worden.

Met Arno The Kid, Colin Coosemans en Steven Defour
Colin Coosemans en Mandela Keita getuigen over vriendschap in het voetbal. Samen met Arno The Kid wordt ook teruggeblikt op de laatste speeldag van groep B en worden vijf redenen gegeven waarom België Europees kampioen wordt.
maandag 17/0635 min
Gerelateerd: