D-Day voor de Pro League: over welke voorstellen rond het competitieformat wordt vandaag gestemd?

 do 20 juni 2024 06:25
Hoe ziet de competitie er vanaf 2025-2026 uit?

Terwijl in Duitsland het EK volop aan de gang is, moeten ook de Belgische profploegen aan de bak. De spelers vatten stilaan hun voorbereiding aan, maar voor de bestuurders is er vandaag in Diegem al een belangrijke afspraak. Tijdens de algemene vergadering van de Pro League moet de knoop worden doorgehakt over het competitieformat vanaf 2025-2026. Er liggen nog verschillende voorstellen op tafel. 

Voorstel 1

Eind mei raakte een voorstel bekend dat door vele betrokkenen als "het ideale ontwerp" werd bestempeld, maar uiteindelijk was het draagvlak niet groot genoeg en zou er geen vereiste tweederdemeerderheid worden gevonden bij de algemene vergadering op 5 juni.

 

Daarom werd de vergadering uitgesteld tot vandaag, 20 juni, en werden de voorbije periode nieuwe voorstellen geformuleerd.

 

Al ligt het originele plan nog altijd op tafel. De krijtlijnen: 16 clubs in 1A, Champions' Play-offs met 4 ploegen zónder halvering van de punten, Europe Play-offs die veranderen in een knock-outtoernooi en rechtstreekse degradatie voor de laatste 2 ploegen.

 

Het grote voordeel volgens de pleitbezorgers? Het aantal wedstrijden vermindert, waardoor clubs meer ademruimte hebben, er tijd is voor een winterstop en ook de kalendermanager opties heeft om te schuiven met speeldagen.

 

Denk aan weersomstandigheden die de Pro League daartoe kunnen dwingen, maar ook aan clubs die Europees sterk presteren en zo wedstrijden zouden kunnen laten verplaatsen.

 

De hervorming van de Europese competities (lees: nog meer wedstrijden over een langere periode) zou een belangrijke hefboom kunnen zijn. 

Voorstel 2

Een tweede schets behoudt vanaf 2025-2026 16 clubs in 1A, maar bij de Champions' Play-offs zijn er dan 6 deelnemers, ook hier zónder puntendeling.

 

Bij de Europe Play-offs is er sprake van een poulefase met 2 keer 4 clubs (die beginnen met 0 punten). Ook bij dit concept degraderen 2 clubs. 

 

Het aantal speeldagen blijft op 40 (zoals in de huidige competitie), wat voor sommige clubs een doorn in het oog is (zoals hierboven beschreven).

 

Een zoenoffer zou dan een aanpassing van het bekerformat kunnen zijn, met minder wedstrijden of een later instapmoment in de Croky Cup.

Voorstel 3

Een andere denkpiste is een terugkeer naar een competitie met 18 clubs, waarbij er enkel play-offs worden gehouden voor het laatste Europese ticket met de nummers 4 tot en met 7. 

 

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat dit voorstel voldoende stemmen zal halen. De clubs beseffen dat ze zonder play-offs minder sterk aan de onderhandelingstafel verschijnen met de partners voor een nieuw mediacontract.

Wat als?

Zoals al gezegd: een tweederdemeerderheid is nodig voor witte rook vanaf het seizoen 2025-2026.

 

Mocht die meerderheid niet gevonden worden, dan blijft het huidige format van kracht, mét de controversiële puntenhalvering en 40 speeldagen. 

 

Op 30 juni moet de Hoge Raad het format voor 2025-2026 goedkeuren. De clubs streven naar stabiliteit van het format en willen een akkoord voor 5 jaar vastleggen, zeker met de onderhandeling voor het mediacontract (ook vanaf 2025-2026) in het achterhoofd. 

Gerelateerd: