Met meereizende spotters en een overvloed aan informatie: dit centrum houdt het EK veilig

 wo 19 juni 2024 10:29
Het hoofdkwartier van het IPCC in Neuss, waar de landen informatie uitwisselen.

Een EK waar elke supporter van kan genieten, dat is het hoofddoel van het International Police Cooperation Center (IPCC). Met spotters tussen de supportersgroepen brengen zij alle veiligheidsrisico's in kaart. Een blik op de sfeerbarometer in Duitsland.

Belgische en Slovaakse supporters die verbroederen aan het treinstation in Frankfurt, maar ook Engelse en Servische fans die op de vuist gaan... Niets ontgaat het IPCC.

 

Het International Police Cooperation Center, met hoofdbasis in Neuss, wil ervoor zorgen dat de fans van over heel Europa in maximale veiligheid kunnen genieten van het Europees kampioenschap in Duitsland

"We hebben een tweedelige werking", vertelt Steven Lamarque van de Belgische EK-delegatie in het IPCC. De commissaris van de politiezone Antwerpen heeft in het verleden al verschillende Antwerpse derby's in goede banen geleid.

 

"In het centrum in Neuss werken de deelnemende landen naast elkaar. De afgelopen weken hebben we aan de zijde van de Slovaakse politiedelegatie gewerkt. Ook de Duitse veiligheids- en inlichtingendiensten zijn aanwezig voor een maximale uitwisseling van informatie."

Het IPCC heeft ook ogen in het veld. Spotters reizen mee met de supportersgroepen van hun land om hen te begeleiden en te omkaderen.

 

"Zij kijken hoe het gesteld is met de sfeer, waar de supportersgroepen verblijven, en naar welke cafés ze gaan", zegt Lamarque. "Dat communiceren ze dan naar ons door." 

 

"De Belgische spotters zitten nu nog in Frankfurt, maar morgen reizen ze door naar Keulen voor de match tegen Roemenië."

 

"Het is een constante puzzel van mobiele teams die verhuizen van speelstad naar speelstad. Zo blijft de informatie-uitwisseling voortdurend op gang."

Spotters vormen de ideale verbinding tussen de Duitse agenten en de eigen supporters.

Steven Lamarque

Zie de spotters zeker niet als anonieme verklikkers, ze zijn de "ideale verbinding tussen de Duitse agenten en eigen supporters".

 

"Via hen kunnen er last minute berichten worden doorgegeven van de Duitse politie aan de supportersgroepen", aldus Lamarque.

 

"De spotters zijn ook duidelijk herkenbaar voor de fans van hun eigen land. Dat maakt hen toegankelijker om contact te leggen."

 

"Die teams zijn er dus vooral om te omkaderen en service te bieden aan de supporters en aan onze Duitse collega's."

Risico-analyse per wedstrijd

Terug in het hoofdcentrum wordt dan op basis van de beschikbare informatie een risico-inschatting gemaakt van de match.

"Eerst wint elke delegatie voldoende informatie in over haar fans: hoeveel supporters komen er? Komen ze met de auto of nemen ze de trein?", zegt Lamarque.

 

"Drinken de supporters al eens graag een pintje? Wordt er een fanwalk georganiseerd? Hoeveel supporters reizen er af zonder ticket?"

 

Geen detail wordt over het hoofd gezien. "Al die zaken worden dan voorgelegd aan de Duitse collega's voor hun risico-analyse van de match. Zelfs de routes naar en de ligging van het stadion worden in acht genomen."

 

En daar eindigt het niet. "Op basis van de informatie van de spotters op het terrein maken we na de match meteen een evaluatie op. Die spelen wij op onze beurt weer door naar onze Duitse collega's. Zo blijft de machine voortdurend draaien."

 

Voetbal, een feest (met dank aan het IPCC).